lauantai 13. marraskuuta 2021

Extra verginen kunniaksi


 Meidän piazzan pizzeria-kahvila. Elena ja Tizianon pyörittämä viihtyisä paikka, jossa on elämää. 


Torstaina juhlistimme uutta öljyä proseccon ja herkullisten Tizianon paistamien pizzapalojen kera. Kolme kolmen litran kanisteria syksyn kultaa minunkin osuuteni. Nyt vain on pienoinen ongelma:  miten roudata edes vähän öljystä Suomeen. Olen miettinyt, josko lentää maaliskuussa (?) Kanarialta suoraan Suomeen, eikä siinä tapauksessa noiden pönttöjen mukana raahaaminen ole järkevää, vai onko? Mutta että uusi öljy salaatin päällä on herkkua. Täytyy muistaa ostaa vaaleaa leipää paahdettavaksi. Sen päälle sipaisua valkosipulilla ja korvauksella extra vergineä. Juhlan aikaa.

Olisi minulla kyllä ruisleipääkin, sillä edellisen postauksen villatakin alla piilossa muhi ruisleipätaikina, täällä kun yölämpötila laskee sisällä alle 20, ja se ei edistä taikinan valmistumista. Öljy ja ruisleipä? Hmmmm?

Eipä kukaan arvaillut edellisen postauksen siemenkotaa. Kapriksen kotahan siinä siemenineen. Seija-systeri saapi sitten kokeilla, josko ryhtyä viljelemään uutta herkkua. Täytyy vain löytyä helteinen ja kuiva kivimuurin pätkä kasvualustaksi!


Tämmöistäkin viljelyä olisi mukava kokeilla. Jälkikasvu kyllä hieman empi ja sanoi, että kun kylppärillä on muutakin tehtävää! Sitä paitsi onhan noita itse poimittuja sekä täällä kuivattuna että Suomessa myös pakkasessa.Naapurikylän pari baaria tuli testattua korona-mielessä. Molempiin tarvitaan sisällä istumiseen maski, mutta vain toinen kysyi koronapassia. Ainoa kerta toistaiseksi tässä maassa lentokentän ulkopuolella. (Maltalla vain lentokentällä.) Täällä koronatilanne on rauhallinen.


Lopuksi kuva kyläkauppani oven pielessä. 

6 kommenttia:

 1. HIeno öljysaalis,mutta varmaankin hankalaa saada kaikkea Suomeen. Mutta jos saat vaikka pullollisen...
  Ai se oli kapriksen siemenkota.Täällä kaprista kasvaa villinä luonnossa, tosin ei omalla asuinalueellani, eikä ole sitä koskaan tullut vielä vastaan.Kaunista uutta viikkoa Lissu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy miettiä tuota öljyjuttua. Onhan se ihan eri juttu kun supermerkatista ostettu plussan tunne itse tehdystä poimimisesta. Kaprishan se oli, ja villinä täälläkin niitä kasvaa. Viileämpää viikkoa sinne, Jael.

   Poista
 2. www.exoticgarden.fi/Kapris sieltä löytyy kylvöohjeet!

  Joskus ennen muinoin öljytonkan olisi tuonut helposti käsimatkatavarana, kerran oli kaksi litraa parketinkiillotusainetta käsilaukussa..

  Oispa kiva kokeilla sientenkasvatusta, pari puupölkkyä metsään ja niihin ympätään siitakesienirihmastoa ja sitten odotellaan, en minäkään taitaisi kylppärissä haluta kasvattaa.
  Maljaköynnös tuossa kuvassa, suosittu amppelikasvi nykyisin Suomessa.
  helena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhavastaavalle taas kiitoksia. Täytyypä vihjata systerille, jos ei ole jo huomannut vihjettäsi. Joo, tuo sienenkasvatus taitaa olla vain haavetta. Isä kyllä kasvatti mökillä korvasieniä sanomalehtien avulla.

   Poista
 3. Kyllä sinulla on taas öljyt!
  Kyllä ruisleipä ja oliiviöljy maistuu meikällekin. Mitään sienentapaisia en kylpyhuoneessani rupea kasvattamaan.
  Minä olen hidas näissä koronajutuissa, en ole hankkinut koronapassia, kun ei tule käytyä ihmisten ilmoilla, paitsi apteekissa ja ruokakaupassa maski naamalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja kyllä maistuu hyvältä salaatin päällä. Tuossa edellisessä vastauksessani Helenalle sienihommasta. Olen nyt huomannut, että maski on ihan arkipäivää. Muistan kun lentokentillä aina vähän hymyilin idän ihmisille ja heidän maskeilleen. En enää. Jos tällä tavoin voin matkustella, maski ja todistus on minulle tapa olla ihmisten ilmoilla. Sano Amalialle terkkuja!

   Poista