lauantai 10. heinäkuuta 2021

Ajankohtaista

Soiden keltaista kultaa! Yleensa lakka-aikaan on aina kuumaa, mutta kyllä tämä kesä on ihan omaa luokkaansa: hellepäivä hellepäivän perään. Lämpömittari osoitti 27 astetta plussaa! Mutta koska minua ei pidättele mikään, jos tiedän, että saalistusaika on alkanut, niin suolle on päästävä. Saaliskuva on kyllä lavastettu: yhden marjan kaveriksi laitoin muutaman kaverin, sillä saalis jäi pieneksi. Vain litran verran pikkuveljen kanssa yhteensä. Mutta PAARMOJA oli pilvin pimein. Kun lisäksi vaatteet (pitkät housut ja pitkähihainen huppari) alkoivat painaa hiestä lionneina aina vain enemmän, minulle riitti. 

Suon reunassa oli jonkin verran mustikoita, mutta ne olivat suurimmaksi osaksi raakoja ja kypsätkin pieniä ruppusia. Ei kiitos! Voi olla, ettei Thermacellille ole tänä kesänä käyttöä.

Mansikka-aikakin lopahti tykkänään, vain vajaat kaksi viikkoa. Pelloille jäi paljon pieniä kuivuneita marjoja. Harmittajaa viljelijän puolesta.

Vatut ovat seuraavana saalistuslistalla. Samalla odotellaan, josko nuo ukkossateet nostaisivat sieniä esiin. 

Toisaalta, minulla on vielä viime vuodelta lakkoja, mustikoita ja monenlaisia sieniä, mutta eihän minua niinkään saalis kiinnosta vaan itse saalistaminen!

Nestettä kuluu litratolkulla, Kahvin tilalla juon rannalla yleenä jotain kivennäisvettä ja kotona tomaattimehua, josta tykkään tosi paljon. Systeri toi mustaherukanlehdistä tehtyä mehua (Louhisaaren juoma), joka maistuu poreilevien vesien kanssa. Täytyy huolehtia monenlaisten suolojen ja kivennäisten saannista, ettei helle pehmitä liikaa. 

Torstaina sain toisen piikin, joten nyt on matkustelu helpompaa. Saa nyt nähdä, miten korona muuttaa suunnitelmia. Finnair jo lähestyi ja muutti lentoaikani iltapäivästä aamupäivään. Koska se ei minulle sovi, tartuin luuriin. Kuuntelin vartti tunnin pimputtelua ja selittelyä, kuinka kaikki asiakaspuhelimet on varattu. Lopulta sain lennon siirrettyä seuraavan päivän iltapäivälle. Korona oli kuulema syy muutokselle. Minun tulkintani on se, että Finnair houkuttelee ihmisiä lennoille ja sitten kerää aina yhden koneellisen täyteen muilta lennoilta. No, minua ei vekslailu haittaa, kunhan lento on iltapäivällä, jotta pääsen junalla Keuruulta suoraan kentälle, enkä tarvitse olla Hesassa yötä. Ja ainahan voi koronatilanne muuttaa suunnitelmia, joten odotellaan nyt.

Huomenna se sitten ratkeaa: Italia vai Englanti! Kyllä minä saapasmaata kannatan, sillä joukkue on tosi taitava, muutenkin kuin filmaamisessa. Enkä kyllä yhtään tykkää joidenkin  englantilaisten käyttäytymisestä. Voipi olla kamppailua muuallakin kuin kentällä.

Sain systeriltä alkukesästä ahkeraliisan taimia, ja nyt ne alkavat kukkia innoissan. Tykkään. 

Mutta systerin antama keijunmekko ei suostu kukkimaan, ei edes nuppuilemaan. Lehdet vain käpristyvät reinoiltaan. Mitään elikoita en niissä kyllä näe, Mikähän kasvia vaivaa? Helena yleensä tietää.

8 kommenttia:

 1. No enpä tiedä :) minulla on kyllä paprikan lehdet tehneet tuota samaa kasvihuoneessa, ihan käppyrässä eikä mitään elukoita näy, epäilin liikalämpöä ja nostin purkit ulos. Pitäisikö vielä suurennuslasilla katsoa..

  Minäkin kannatan Italiaa, vaikka olen anglofiili, en ole vielä antanut brexitiä anteeksi ja kieltämättä ottaa tuo huono käytös päähän. Minkähänlainen soppa siitä syntyy, jos häviävät. Toisaalta aika hulina tulisi voitostakin.
  helena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parvekkeella lämpö nousee iltapäivisin noin +30, joten liika lämpö on mahdollista. Systeri kyllä kehotti hävittämään koko kasvin!

   Italia voitti ja ihan ansaitusti. Tyrpeellisiä nuo jotkut englantilaiset fanit! Tekevät kovasti hallaa englantilaiselle jalkapallolle. Soppaa selvitellään vielä pitkään.

   Poista
 2. Hei Lissu!
  Marjoista puheen ollen niin meikäläin syö joka päivä 'filmjölkin' kanssa amerikkalaisia isoja mustikoita. Ovat ravitsemukseltaan yhtä hyviä kuin meidänkin mustikat, mutta isompia, paljon paremman makuisia ja paljon halvempia. Olen jäänyt niihin koukkuun.

  Mansikoita ei ole kuin muutama tuokkonen kaupassa, koska täällä pitäisi lähteä tuonne pitkän matkan päähän mansikkatiloille itse poimimaan mansikat.

  Ruosissa ei enää oteta ulkomaalaisia marjanpoimijoita, joiden kanssa on ollut vain harmia. Ei sen puoleen enää tule tänne montakaan pakolaistakaan, sillä uusi maahanmuuttolaki tekee melkein mahdottomaksi saada lupia, vain 13 kuukauden 'syynausajan' ja sitten poliisit 'heittää' täältä ulos. Euroopan toiseksi kovimmat säännöt.Täällä päätettiin yhdesä tanskalaisten kanssa että nyt pakolaisaallot saa riittää. Me voidaan heitä auttaa kotimaassaan.

  Nyt mansikankerääjät rohmuaa mansikat, joten niitä ei tahdo riittää kauppoihin myytäväksi. Kalliita ja puoliraakoja mansikoita, ei kiitos.

  Minäkin tykkään erittäin paljon tomaattimehusta, minun on vaan valittava se missä on vähiten sokeria.

  Puolukoita ei täällä juuri näy koskaan kaupoissa. Ruotsalaisethan syö puolukat vain liharuokien kanssa, lihapullien kanssa. Olen löytänyt erittäin hyvänmakuisen puolukkasoseen missä on myös viinimarjaa joukossa, eikä paljoakaan sokeria. Olen hullaantunut siihen.

  Meikäläinen sai toisen piikin vajaa kuukausi sitten ja EU:n koronapassikin näkyi tulla tupsahtaneen terveydenhoito sivuilleni. Meille riskiryhmäläisille on jo luvattu kolmas piikki kesän lopulla ja neljäs tullaan melko varmasti saamaan vuoden alusta, ehkä samaan aikaan influenssapiikin kanssa.

  Hyvää kesän jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tykkään itse poimia marjat, koska se on täällä mahdollista. Tämä kesää taitaa kyllä verottaa sitä puuhaa, sillä ei oikein kiinnosta mennä paarmojen ruoaksi.

   Koronapassia odottelen tuonne omakantaaan. Meillä ei juuri puhuta kolmennesta piikistä saatikka neljännestä. Katsotaan nyt.

   Ha det bra i Stockholm.

   Poista
 3. Katselin tuota kuvaa isompana ja en näe siinä tuholaisia, yhden nupun alun kylläkin. En raskisi heittää pois, odottelisin ilmojen viilenemistä ja pitäisin silmällä ötököiden varalta.
  helena

  VastaaPoista
 4. Teillä on kyllä ollut poikkeuksellinen hellekesä, asteet melkein kuin täällä, ja noin pitkään vielä.
  Oi lakkoja. En ole koskaan poiminut lakkoja, ja harmi jos mustikat omalla alueellasi ovat huonoja tänä kesänä. Tuo Lidlin tomaattimehu on tosi hyvää, olen itsekin sitä ostanut kun olen Suomessa. Harmi että Finski muutti lentopäivääsi, mutta onneksi sait lennon seuraavalle päivälle. Täällä oli nyt Finnairin lentoja , sen jälkeen kun olivat peruneet monen monta lentoa.Kone oli kuulemma aika täynnäkin matkalla Suomeen.
  Hyvää viikkoa Lissu, ja toivottavasti vähän viilenee teillä.

  VastaaPoista
 5. On todella hieno kesä, mutta paikoin helle kuivattaa kaiken. Marjanpoimijankin, ellei pidä varaansa.
  Hillakuume tuntuu olevan kuuma, muutenkin kuin sään puolesta. Aamulla roskapussia viedessäni kurkistin suon reunaa ja maistelin hilloja. Osa kypsää, suurin osa ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tässä tämän aamua miettinyt sitä, että tässäkö tämä oli tämä lakkakesä. Lähdin aamulla klo 7.00 suolle, jossa oli lähinnä itikoita ja paarmoja. Lakka-aika on täällä jo ohi, pikkuisia ruppusia siellä täällä. Tuli ikävä viime kesää. Kyllästyin ja lähdin uimaan!

   Poista