sunnuntai 29. elokuuta 2010

Campanilismo

Santa Marinella, etruskien rannikko ja Suomen TV. Mità yhteistà nàillà voi olla? No, Poliisikoira Rex Subbarilla, italialaisena versiona. Mànnà viikolla olin ihan pudottaa silmàni, kun Poliisikoira Rexin poliisiporukka sòi lounasta yhdessà Santa Marinellan rannan monista ravintoloista. Ihan tutuissa maisemissa, missà tykkààn kàydà piknikillà ja meren aarteita kerààmàssà. Tàmà kuva on yksi aarteistani. Vuosia, vuosia sitten, kun rannan keskiaikaisen linnoituksen restaurointia aloitettiin, pààsimme ihan onnen kaupalla tutustumaan alueeseen. Kuva on otettu linnoituksen yhdestà ikkunasta, jossa tuo autenttinen ruukku oli yksi sàilyneistà esineistà. Ikkunasta nàkyi myòs muinaisen sataman rauniot. Harmi, etten etsimisestà huolimatta ole lòytànyt ottamieni kuvien negatiiveja. Vain tuo kuva on sàilynyt. Nyt aion viedà sen saapasmaahan ja laittaa siihen kunnon kehykset. Linnoitus on edelleen restauroinnin alla, eikà itse linnoitukseen ole taviksilla enàà asiaa. Mutta sen ulkopuolelle on turisteja varten viritettu monta rysàà ja pari museota. Edes ne. *** Eilen aamulla liimauduin tellun eteen katsomaan, mitàs Jamie Oliver siellà naapurimaakunnassa, Marchessa oikein touhuili. Matka Farfasta (ks ed postaus) sujui ihan vuoristomajan torin nurkalta. Tuttuja maisemia. Marchessa Oliver metsàsti villisikaa ja teurasti lammasta, ei jàniksià. Tuntui kokille ottavan koville olla mukana ihan liharuoan alkulàhteillà. Parhaat naurut sain kuitenkin kohtauksesta, jossa Oliver valmisti ruokaa isàntàperheen nonnan (mummo) silmien alla. Nonna seurasi silmà tarkkana ja totesi sitten, ettà ihan vààrià aineita tuo tuohon ruokaan laittoi. Oliver kun valmisti lammasta toskanalaiseen tapaan!!! Eihàn semmoinen Marchessa sovi. Saapasmaassa kun kaikki tehdààn paikalliseen tapaan. Oltiin Marchessa, ei Toskanassa. Asiaa kuvaa hyvin sana campanilismo, suomeksi asian voisi kààntàà 'oma maa(kunta) mansikka, muu maa(kunta) mustikka'. Mercatellon kylàjuhliin Jamie valmisti yhden paikallisen kokin kanssa sitten kunnon villisikaragun (jauhelihakastike), jonka nonnakin hyvàksyi. Jamie oppi, ettei raguun laiteta puna- vaan valkoviinià ja ettà kastikkeeseen ei laiteta tuoreita tomaatteja vaan 'pomodori passata'. Kastike kruunasi paikan pààllà tehdyn pastan. Kokeilin ohjetta ja voin vakuuttaa, ettà homma toimi.
Historian havinaa on myòs nàissà farkuissa. Ikivanhat. Paljon sieni- ja marjametsià nàhneet. Ihan asiaan koulutetut, onnea tuovat farkut. Vielàkòhàn kestàisivàt vuoden, pari? On tuo oikea lahje jo sen verran polven ylàpuolelta rispaantunut, ettà hyttyset pààsee pistelemààn suoraan iholle. Eikà noita vasemman lahkeen reikien pààllà olevia paikkoja ole enàà jàljellà!
***
Jotkut teistà ihailivat edellisen postauksen armeijanharmaita tossuja. Ja ihan aiheesta, tossut on mahtavat. Olen nyt ommellut tossujen saumoja ompelukoneella ja hyvin toimii. Peukalo sààstyy. Jos joku haluaa tossujen kaavat, laitan mielellàni etanapostissa. Laittakaapa viestià emailiini. Tossuihin materiaaliksi kày myòs jostain syystà kutistuneet villavaatteet.

25 kommenttia:

 1. Vallan täällä laiskempaa alkaa hirvittää tahti jolla loihdit tiskirättiä, härpäkettä ja vielä tossujakin.

  Tuo kuva tosiaankin on aarre jo tunnelman tähden joka siitä huokuu -liekö sitten historian havinaa.

  Keittiöstä leijailee Jamien innoittamat tuoksut, kun mies kokkaa paraikaa mantelimascarponerisottoa ja hirvipaistia. Hirvipaistia en kyllä muista Jamien tehneen...

  VastaaPoista
 2. Hieno tuo ruukku,harmi kun vain tuo kuva säilyi.Jamien Italia-ohjelma (ja kirjakin)ovat hyviä,olen joitakin jaksoja siitä nähnyt ,ja Jamie niissä tapansa mukaan niin energisenä että. Ihanat Muumit sulla on farkuissa!

  VastaaPoista
 3. Taidat olla aivan ihanissa maisemissa. Noista tiskiräteistä minäkin inspiroiduin, on sen verran vaja keriä kaapeissa, että johonkin pitäisi käyttää.

  Ihania päiviä sinulle!

  VastaaPoista
 4. Upeaa maisemakuvaa minäkin , taas, ihastelin mutta lempparifarkkukuva sai minut muistamaan, että minullapas olisi tuollaisia paikkoja ja ihan tarpeettomina, kun nuorimmainenkin on armeijaiässä... Jos laitat osoitteesi sähköpostiini niin pääset paikkailemaan lisää...
  tuija.sieppi@netti.fi

  VastaaPoista
 5. Mainio mieli tuli tästä postauksestasi!Kiitos -
  hyvän mielen syksyn alkua sinulle,
  maria

  VastaaPoista
 6. Kaavat tahtoo tämä. Ehtii kyllä sitten kun tullaan käymään.
  Maisemakuvaa on mukava katsella.
  -seija-

  VastaaPoista
 7. Merruli: Kàdet eivàt vaan osaa olla tekemàttà mitààn! Geeneissà. Kuva on todellinen harvinaisuus, siis oikea aarre. Kaipa Jamie hirveàkin on valmistanut, uskoisin. Mascarpone on mahtava (ja rasvainen) raaka-aine. Buon appetito!

  Yaelian: Noita ruukkuja saapasmaassa nàkee aina silloin tàllòin. Osa vanhoja, osa uudempaa tuotantoa. Kauniita kaikki. Aion ostaa tuosta Jamien Italian-ruokamatkasta kertovan kirjan. Jamie on Suomen telkkarissa lauantaisin useaan otteeseen, Italian telkkarissa en ole hàntà nàhnyt - vielà aianskaan. Nuo farkut ovat todella mieluisat.

  Alma A: Saapasmaan maisemat ovat monimuotoisia. Varsinkin merenranta on minun lempparini. Sinne on vain aika pitkà matka: tunti moottoritietà ja pari tuntia kiemurellen. Vuoristomajan jylhyys on tietysti huikaisevaa. Silti Suomi on minun maa!!! Tiskiràtti on oikein hyvà kerien hàvittàmisprojekti. Ihania pàivià sinnekin.

  Tuija: Olet ihana! Farkut saavat siis lisàvuosia. Kiitos, kiitos! Laitan spostia.

  Maraia: Mukavaa, ettà tykkàsit postauksestani. Mukavia alkusyksyn pàivià sinnekin.

  Seija: Selvà. Teretulemast.

  VastaaPoista
 8. Hep! Haluaa tossut! Onko sulla mun osoite jemmassa spostiesi uumenissa vai laitanko tulemaan?

  VastaaPoista
 9. Outi: Hep, hep, Outi! Osoite on tallessa. Kaava(t) làhtee tànààn, huomenna ...

  VastaaPoista
 10. Olet sinä niin ihanan ahkerana siellä! Minullakin on jossain jemmassa Muumipaikka tuota samaa sarjaa, mutta en edes yritä löytää sitä. Mukavaa viikonalkua!

  VastaaPoista
 11. Pikkusisko: Aina sità jotain pientà nysvàilee... Muumeja on jo luvassa, joten farkut saa lisàelinaikaa. Mukavaa viikkoa sinullekin.

  VastaaPoista
 12. Hei vaan Lissu ! Minä olen viimeistä iltaa vuorotteluvapaalla, enkä saanut aikaiseksi blogia. Jostain syystä on pitänyt vain niin kiirettä. Blogiasi olen kyllä lukenut säännöllisesti, vaikka en ole paljoa kommentoinut. Minuakin kiinnostaisi kaavat. Onko Sinulla vielä osoitteeni siitä avaimenperäpalkinnosta ? Mukavaa syyskuuta Sinulle vielä täällä koto-Suomessa ennen saapasmaan iloja ! Terveisin Reija Lounais-Suomesta !

  VastaaPoista
 13. Noissa housuissa oleva ihminen ei voi olla huonotuulinen ;) Minun pitäisi paikata kolmet lapsen housut. Se tuntuu ylivomaiselta tehtävältä.

  VastaaPoista
 14. Veikeät housut.Minullakin on jossain noita muumijuttuja mutta en luaa nyt edes etsiä kun jo apua sait.seuraavan kerran.Minäkin haluan kaavat, kiitos jo etukäteen.

  VastaaPoista
 15. Reija: Mukavaa paluuta takaisin tòihin! osoitteesi on tallessa, joten Ypàjàlle làjtee kaavat. Mukvaa ettà luen kuulumisiani. Ei aina tartte kommentoida, vaikka kommentit minua ilahduttavatkin.

  Kirjailijatar: Nàissà housuissa on ollut hyvà olla. Ihan kuin toiseksi ihoksi pehmenneet!!!! Paikka paikan pààllà, markka markan pààllà, on oman àidin opetus. Mutta en minà paikkaile muuta kuin tosi lempparivaatteita.

  Pikkujutut: Tykkààn housuista. Ja kiitos, apua on jo tulossa. Taidanpa tuoda kaavat tullessani. Laitan spostia huomenna. Hyvàt yòt!

  VastaaPoista
 16. Reija: Johan tuli tuohon vastaukseeni lauma kiroitusvireità!!!Piti sanomani mm, ettà mukavaa, ettà sinà LUET... Sorry.

  VastaaPoista
 17. Kiitos ja hyvää yötä ! Reija

  VastaaPoista
 18. Ilman muuta tahdon tossujen kaavan. Onkohan sulla mun osote vielä jossain, vai laitanko uutta tulemaan.
  Minulla iskee aina Italian-ikävä , kun luen näitä juttujasi. Nuorempana ja rahakkaampana tuli paljonkin siellä käytyä ja suoritin jopa Kansanvalistus-seuran italiankurssin arvosanalla 10. Nyt en muista enää muuta kuin: bella bella :)

  VastaaPoista
 19. Tuo jakso Jamie Oliverin Italian matkasta on jäänyt mieleeni: se ehdottomuus miten ruoka pitää tehdä juuri oikealla tavalla niinkuin se on aina tehty ja että "tässä kastikkeessa pitää ehdottomasti käyttää purkkitomaatteja". Tuli mieleen muinainen italialainen kirjeenvaihtokaverini, joka kauhistui ajatusta, että täällä syödään pizzaa pääruokana, sillä sehän on vain välipala. Ei ole ihme, jos Berluskooni ei tykännyt suomalaisesta ruuasta, ei varmaan maistunut oman mamman tekemältä.
  Olen jo pitkään suunnitellut opettelevani italiaa, ranska olisi ehkä hyödyllisempi, mutta italian kieli kuulostaa korviini paljon luontevammalta.
  Meillä on muuten jotain yhteistä: paikatut farkut.
  helena

  VastaaPoista
 20. Sude: Ososite on tallessa, joten kaavat osaavat tulla perille. Ei italian taitosi mihinkààn ole hàipynyt, on vain jossain taka-alalla. Ei muuta kun saapasmaahan kokeilemaan, bella bellissima.

  Helena: Tuo campanilismo (oik nurkkakuntaisuus) nàkyy elàmàn joka alueella. Esim olisin halunut ostaa vuoristomajan kylàkaupasta ilmakuivattuja tomaatteja. Kauppias totesi, ettei ne ole tàmàn seudun ruokia, vaan Etelà-Italian! Pizzaa kyllà syòdààn saapasmaassa nykyisin myòs illallisena, joten ajat muuttuvat. Mister B ei tykkàà mistààn muusta kuin itsestààn!!!! Ja nuorista kauniista naisista. Hui, hai! Italian kieli on oikeastaan aika helppo kieli meille suomalaisille, joten ei kuin harjoittelemaan. Sain tànààn postissa lisàà Muumi-paikkoja, joten vanhojen farkkujen tulevaisuus on turvattu muutamaksi vuodeksi.

  VastaaPoista
 21. Aivan ihana tuo kuva. Halaus, Lissu!

  VastaaPoista
 22. Satu: Kiitos sinà ihana! Baci anche a te!

  VastaaPoista
 23. I think the admin of this web page is genuinely working hard in favor of his site, since here every data is quality based stuff.
  My web-site - australia online casino

  VastaaPoista