tiistai 1. helmikuuta 2022

Piramides de Guimar


Sain eka tarran Muumi-laukkuuni. Jälkikasvu kumppaninsa kanssa kävi tutustumassa saaren toisella puolella olevaan Piramides de Guimariin. Tuliaisina minulle tarra ja suomenkielinen esite. Mielenkiintoinen paikka kuulemma.

Niskajumppaa teillekin. Tässä on puolet kartasta. Tuossa alareunassa kiinnosti tuo pääkallokuva merkkinä Myrkyllisten kasvien puutarhasta.

Sorry tämä epäselvä valokuva, mutta kuvaosuudessa on monia tuttuja kasveja. Yksi minusta kauneimmista kukista on pasuunakukka, mutta myrkyllinen kuin mikä. 

Kuvassa on myös oleanteri, jota kuulemma Napoleon käytti 'sota-aseena' tarjoamalla oleanteritikuissa paahdettuja vartaita ihmisille, joista halusi eroon. Samaa konstia olen kuullut jo muinaisten roomalaisten käyttäneen pahaa-aavistamattomien vihollisten eliminoimiseen.

Lisää niskajumppaa. Puisto nimi jo kertoo pyramideista.

Etnografisen puiston ja sen kasvitieteellisen puutarhan perusti norjalainen tutkija Thor Heyerdahl vuonna 1998. Häneen kannattaa tutustua vaikka Googlen avulla, jos ei tähän puistoon pääse. Hän mm ylitti Tyynen valtameren Kon Toki -tukkilautalla vuonna 1947. Siitä matkasta tekemällään dokumenttielokuvalla hän voitti Oscar-palkinnon.

Pääsiäissaarten aloitteesta on puistoon perustettu kaksiosainen näyttely, jossa voi tutustua Rapa Nevin muinaisten asukkaiden dramaattiseen historiaan.

Tulee miettineeksi, millaisia sivisaatioita maapallolla on aikoinaan elänyt, ja kuinka vähän me niistä tiedetään. Samaa mietin aikoinaan ensi kertaa Maltalla käydessäni ja nähdessäni ne muinaiset rakennelmat, jotka olivat vanhempia kuin pyramidit, ja joista en ollut koskaan kuullutkaan, vaikka saari Eurooppaan kuuluikin.

Kestävä puutarha tutustuttaa Kanariansaarten kotoperäiseen lajiston. Puutarhan tavoitteena on toimia mallina saarten kestävään, perinteisen luonnon säilyttämiseen. Takoituksena on opettaa kestävän kehityksen ympäristöystävällisiä, taloudellisia ja sosiaalisia arvoja.

10 kommenttia:

  1. Enpä tiennyt, että oleanteri on noin myrkyllinen, sitähän myydään ruukkukasvinakin.
    Pasuunakukkaa kasvatin lasitetulla parvekkeella, mutta siihen iski sitkeä kirvalauma ja jouduin heittämään pois. Ehkä onneksi, sanotaan, ettei sen huumaavia kukkia saisi pitää suljetussa tilassa..? Taannoin pihalla alkoi kasvaa hullukaali, mistähän linnunsiemenistä sekin oli ilmestynyt.
    Thor Heyerdahl on tuttu, varmaan jo lapsuuden lehtijutuista ja dokumenteista, mutta nuo pyramidit olivat uusi tuttavuus, kävin vähän guuglettamassa kuvia ja Maltasta samalla. Esihistoria on kiehtovaa, vuosilukuja en muista, hyvä kun omani, mutta muuten kaikki kiinnostaa.
    (Sori, tulee vähän turhan pitkiä kommentteja)
    helena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullekin tuo kasvien myrkyllisyys on aika tuntematon alus. Jälkikasvu totesi tänään persiljapenkin luona, että persiljakin on myrkyllinen liiaksi käytettynä. Höh!
      Ihanin muisto pasuunakukasta minulla on Iscialta, missä majapaikassamme niitä oli paljon. Yhtenä iltana loikoilimme uima-altaalla ja kuuntelimme naapurista kantautuvat oopperalaulaja livenä tähtitaivaan alla pasuunakukkien tuoksussa.
      Esihistoria on kiehtovaa. Turhan pitkiä kommentteja ei ole.

      Poista
  2. Thor Heyerdahl on meille tuttu. Kirjahyllyssä on ainakin pari hänen kirjoittamaa kirjaa.
    Maailmassa on paljon ihmeellistä mihin ei millään ehdi tutustua yhden elämän aikana.
    Joten minä 'päätin' syntyä Kiinaan seuraavan kerran, Wutanin vuorille tai Fenghuankin kelpaa. En sovi oikein tähän moderniin maailmaan, joten minusta tulee zen-buddhisti. Zen-buddismissa naiset ja miehet ovat kaikista tasa-arvoisimpia maapallolla. Buddhismi ei vaikuta läheskään niin paljon yhteiskuntaelämään kuin hinduismi, vaan se on yksilöllinen elämäntapa.
    Buddhismi ei ole uskonto vaan elämäntapa, jossa pyritään elämään ihmisiksi ja aina olemaan ystvällinen muita kohtaan. Kritiikki ja viha on pahinta mitä buddhismi tietää.
    Haluaisin käydä Ubudissa Balin saarella ennen kuin jätän tämän elämän. Ubudin historia kiehtoo minua ja heidän elämänaseteensa. Se on paratiisi maanpäällä.
    Toivon että saan buddhistisen omavalintaisen tomituksen kun kuolen. Vain pari lähintä henkilöä paikalla, hiljennytään meditoimaan sanomatta sanaakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämäpä mielenkiintoinen teksti sinulta. Erittäin mielenkiintoinen. Kiitos siitä.

      Poista
  3. Hieno Muumi-matkalaukku!
    Onpas jännä puutarha jossa vain myrkyllisiä kasveja. Tässä lähellä kasvaa paljon oleanteria, mutta ystävällinen naapuri jo tänne muuttaessani informoi minua että oleanteri on kovin myrkyllinen. Hyvää alkanutta helmikuuta Lissu, que tengas un febrero muy agradable febrero:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkään laukusta. Tulee siitä aina hyvä mieli. Kerran Fiumicinon rullaportaissa kuulin sitä ihailtavan ihan suomen kielellä. Gracias, samoin.

      Poista
  4. Muumilaukussa upea motto - tänään on hyvä päivä seikkailla! Pidetään siitä kiinni.
    Heyerdahlin tiedän tai paremminkin olen vain lukenut hänen Kon Tiki seikkailustaan.
    Myrkyllisiä kasveja on kai joka puolella maailmaa, Suomessakin paljon.
    Paruunakukan "myrkyllisyyddestä" tiesin, kun itselläni oli iso pasuunakukka useamman vuoden. Sen tuoksu oli kyllä huumaava ja hurmaava kesäöinä. Ei myrkyttänyt minua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seikkaillaan vaan!
      Myrkyllisiä kasveja on tosiaan kaikkialla, ja monia niistä käytetään pieninä annoksina lääkkeissä.
      Nostin tänään tämän puutarhan pasuunakukan tuon katkaistun palmun päälle. Saa siinä rauhassa levitellä tuoksuaan. Saapasmaan kodin lähellä on pari upeaa keltaista yksilöä, jotka kukkivat aina loka- marraskuussa.

      Poista
  5. Näkyy tuossa meidän minitontillakin kovasti myrkkyjä, murattia on ja just iloitsin, että oleanteri on niin hyvinvoivan näköinen. Ja marjakuusi viihtyy oven vieressä. Huh huh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katsoa ja ihailla saa, mutta ei koskea tai ainakaan maistaa!

      Poista