Meillä on perhosten kanssa sama maku, banaania, appelsiinia ja papaijaa. Käytiin tänään ihastelemassa perhosia ja aidon oloista trooppista kasvillisuutta tuolla Icodissa.
Perhoset lentelivät jopa ihmisiin tutustumassa...
... tai kilpikonnien kavereina.
Jälkikasvu sai pidellä yhtä Intiasta peräisin olevaa yökköstä. Koska se on yöeläin, ei sillä ollut mitään kiirettä pois. Ei hän itse perhoseen saanut koskea, vaan paikan perhosten hoitaja lentelijän vierailijan kädelle nosti.
Alakerrassa oli sitten paljon havainnollista tietoa perhosista yleensä. Tuli ihan ope-ajat mieleen: muna, toukka, kotelo ja aikuinen perhonen. Isompi muovi(?)perhonen laskee juuri munia emokasviinsa. Perhosia tunnetaan noin 250 000 lajia, ja jokaisella lajilla on omat emokasvinsa, jolle munat munitaan. Perhosia on kahta sukupuolta, jotka sitten hoitelevat jälkikasvunsa jatkumisen. Tapaavat kuulemma toisensa hajuaistinsa (?) avulla.
Vai onko siipien värityksellä asiaan jotain tekemistä. Tutkijan, jonka nimi jäi ottamatta muistiin, on kehittänyt valokuvistaan perhosten aakkoset, ja siinähän ne ovat!
Paitsi nuo aakkoset minua kiinnosti suuresti monarkkiperhosten muutto: talvi Meksikossa, josta sitten kesäksi USAn pohjoisosiin ja Kanadaan, ja sitten taas talveksi Meksikoon. Niin kuin muuttolinnut. Paitsi, että yhteen perhosen vuodenkiertoon menee neljä sukupolvea, eli se perhonen, joka lähtee Meksikosta kuolee matkalla, mutta sen jälkeläinen jatkaa lentämistä jne. Google tietää enemmän!
Täällä omassa puutarhassa olen nähnyt vain pari perhosta, ja muutenkin pölyttäjiä on vähän. Onko vähyyteen syynä lintujen runsaus vai noiden banaanilehtojen myrkyt?
Perhospuistossa perhosia kasvatetaan hoidetusti. Tässä perhosten hoitaja poimii yhden lajin munia vietäväksi kehitettäväksi. Paitsi omasta laboratoriosta perhosia tuodaan vastaavista paikoista Malesiasta, Filippiineiltä, Costa Ricasta ja Australiasta. Niin keinotekoiselta kuin homma kuulostaakin, perhosten säilyminen maapallolla on suuresti kiinni tämmöisestä toiminnasta.
Silti tulee kuitenkin miettineeksi, haluaisiko tämä perhonen vapauteen?
Perhoset ovat kauniita kuin kukkaset. Värikkäitäkin useat lajit. Minä en kovin monen sorttisia perhosia tunne, suruvaipan, nokkosperhosen, amiraalin kai.
VastaaPoistaKauniita ovat, jos pysyvät pois minun kukistani. Kerran saapasmaassa heräsin liian myöhään ymmärtämään, miksi parvekekukkani keräsi niin paljon perhosia. Olivat jo saaneet jälkikasvunsa toukkavaiheeseen. En minäkään monia perhosia nimeltä tunne.
PoistaMielenkiintoinen perhospuisto. Joulukuussa ihmettelin miksi joulukuussa näkyy perhosia, mutta olikin tosi lämmintä ja pelkäsin ettei tule talvea, mutta tulihan se lopulta.
VastaaPoistaKaunista tammikuun loppua Lissu.
Puisto on todella mielenkiintoinen. Perhoset tarvitsee lämpöä.
PoistaKaunista viikonloppua sinnekin, Jae!.
Ihana paikka <3 Perhoset ovat niin kauniita, viehättäviä ja mielenkiintoisia <3
VastaaPoistaHuomasin tietäväni perhosista kovin vähän, mutta mielenkiinto heräsi tietämään lisää.
PoistaYritin keräillä perhosia lapsena, mutta kun tajusin, että ne olisi pitänyt tappaa, niin siihen jäi harrastus. Lasipurkissa ne saattoivat hetken viivähtää vankeudessa tutkittavana, sitten vapauteen. Meillä oli valtavat syreenipensaat mäen päällä ja houkuttelivat kiitäjiä ja yöperhosia kesäöinä. Nykyisin, kun kaikki ojanpientareet ja joutomaat niitetään (taajamissa), niin perhosia näkee paljon vähemmän pihalla. Olen pitänyt perhosbaaria ja nyt sain joululahjaksi perhoshotellin!
VastaaPoistaOnko Kanariansaarilla muuten kaskaita?
helena
Ennen kaikki oli paremmin, vai mitä me vanhat! Täällä en ole kaskaita kuullut, taitaa nuo banaaniviljelijät pitää ne kurissa noilla myrkyillään, jotta me saadaa syödä herkkuja!!! Kyllä täällä googlen mukaan kaskaita on, lienevätko ne helteen sirittelijöitä. Täällä on nyt tuhottoman kylmä.
PoistaHee hee, eikun nykyään kaikki on paremmin!!!
VastaaPoistaJa perhosia löytyy maaseudulta, missä on kukkaniittyjä.
helena
Onneksi kukkaniittyjäkin vielä löytyy. Ja ainahan on oma parveke.
Poista