sunnuntai 25. heinäkuuta 2021

Mitä tyhjän metsän tilalle

Tästä kuvasta tykkään. Viime kesänä kuvasin samaa koivua, ja nyt sen pahkat ovat vallanneet koko puun. Oikeaa luonnon ympäristötaidetta.

Menin siis metsään, koska viime vuotinen saalistuspäiväkirjani kertoi siellä olevan nyt mustikoita ja kantarelleja, eikä mittarikaan näyttänyt kuin nippa nappa +20. Mukaan otin myös paljon parjatun termacellin. Siitä ei tällä reissulla kyllä ollut mitään hyötyä, koska iniseviä pistäviä tuntui olevan tsiljoonittain. Ei kyllä ollut viime kesän vertaisia mustikoitakaan, vaan semmoisia pieniä, kuivakoita ruttanoita siellä täällä. 

Eniten harmitti kuitenkin kantarellien tilanne: niitäkin oli, mutta ne olivat kuivia ja pieniä. Suurin ongelma oli kuitenkin se, että unohdin ottaa mukaan sieniveitsen! Lähteä nyt sienimetsään ilman työvälinettä. Kotiin tulin sitten korin kanssa, jossa oli ennemmän metsän roskia kuin hyviä sieniä. Pari annosta siivosin ja loput heitin roskiin. Kun keitin sieniä kokoon, ei niistä juuri nestettä irronnut. Täytyy nyt vain odotella sateita että metsään edes kannattaa mennä.

Metsässä on aina vaan hankalampi kulkea, koska myrskyt ovat kaataneet lisää puita ristiin ja rastiin. Entisiä maamerkkejä on nyt vaikeampi tunnistaa. Täytyy välillä oikein seisahtaa ja katsella ympärille, jotta muistaa, missä ne parhaat sienipaikat on - tai siis olisi, jos niitä olisi.

Koska saalistaminen on tänä kesänä jäänyt minimiin, ja koska on ollut semmoisia ilmoja, että ulkona liikkumienen muutenkin on jäänyt väliin, olen innostunut lukemaan tätä Lucinda Rileyn sarjaa. Ei muuten sovi pötköllään lukemiseen, sillä kirja painaa tuhottomasti. Sivuja kun on satoja per osa. Ensiksi sain kirjastosta Kuun sisaren ja tykkäsin. Tuossa nyt odottelee Helmen sisar.

Kirjojen lisäksi saan seuraa radiosta ja televisiosta, koronavirus kun taas on nostanut Keuruullakin päätään. Parhaillaan telkusta tulee tuntitolkulla eri kanavilta kyllä jotain suomenkielistä juttua, mutta enpä juuri ilman kuvaa ymmärtäisi, mistä on kyse. Tokion kisathan siellä. Tuo purjehduskieli on minulle hepreaa, eikä skeittilautailuselostus sekään aukea ilman kuvaa. Eikä aina sittenkään. Olympialaisten lajien kirjo on kyllä käsittämättömän suuri. Käsittämättömän valtava on myös kisojen budjetti, varsinkin kun katsomoihin ei turisteja rahapusseineen oteta. 

Kisojen lomassa jatkan konmarittamista. Pari viikkoa roudasin tavaraa kirppikselle. Olen myös jatkanut  kirjahyllyjeni tyhjentämistä: ensin vien kirjat kirppikselle, jossa omistaja valitse myyntiin haluamansa, loput vien kirjaston vaihtohyllylle, mistä kuka vaan saa ottaa itselleen mitä haluaa. Kierrättämistä parhaimmillaan. Parhaat palat jätän vielä omaan hyllyyn - toistaiseksi.

8 kommenttia:

 1. Käävät ovat kauniita ja kiehtovia!

  Kirjojen poistohylly on vaarallinen paikka: kädet venyvät kirjoja kotiin kantaessa. Toinen antikonmarituspaikka on kirjaston kirjojen poistomyynti. Välttelen ylimääräistä ostelua, mutta kirjojen ostokieltoa en ole vielä itselleni lamgettanut.
  helena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen nyt vakuuttanut itselleni, että jos minä haluan lukemista, saan sitä kirjastosta lainaamalla. Ja koska jälkikasvu on konmarittanut kirjoja jo ennen minua, emme tarvitse mitään pysyvää kirjahyllyä itse. Silti olen jättänyt muutaman Tärkeän Kirjan itselleni.

   Poista
 2. langettanut -siis näkö huononee ihan silmissä.
  helena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä huomannut tuota kirotusvirettäsi ollenkaan. Itse kun minulle niitä tulee jatkuvasti.

   Poista
 3. Hienot käävät! Harmi että lämmin ja kuiva kesä on pilannut kaikki metsän antimet.
  Hyvää heinäkuun loppua Lissu:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koko koivu on tosiaan oikea luonnon oma taideteos. Onneksi nyt on luvassa parin viikon pituinen sadejakso, mutta kuinka paljon ja missä sataa, sitä ei sääihmiset osaa sanoa. Siis sieniä luvassa - ehkä. Kiitos samoin, Jael.

   Poista
 4. Hei! Muistaahan bloggari, ja muistavathan lukijatkin, että thermacelliä ei missään tapauksessa saa viedä metsään! Sitä kuuluu käyttää vain omalla terassilla tms., ei ikinä luonnossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten arvoisan tuntematon valistaja kait ymmärsit, että ymmärsin, ettei kojeesta metsässä hyötyä ollut. Mieluummin aina omalla nimellä, kiitos.

   Poista