lauantai 17. heinäkuuta 2021

Saunassa

Asun saunassa. Kuluneen viikon yöt ainakin tuntuivat siltä. Pikkuisen asuntoni seinät ovat ikkunaa suoraan etelään, ja vaikka kuinka päivisin laitoin sälekaihtimet suppuun, auringon laskettuakin sisällä oli vielä +30. Puuttui vain vasta/vihta.

Olin kyllä almanakoinut tälle aamulle vastanhakukäynnin, mutta koska metsässä on nyt miljoonittain paarmoja ja tsiljoonittain itikoita, hain vastan tuolta meidän suoramyyntikipskalta, Vakasta. Vasta kuvassa on, tai se, mitä upeasti kootusta koivukimpusta on jäljellä. Ei, ei helle ole kokonaan minua pehmittänyt, vaan varustaudun jo jouluun! Karsin vastasta kaikki lehdet tarkoituksena keittää niistä sitten jouluaattona jalkakylpyliemi. Siellä jossain kaukana jalkoja liottaessani tulee Suomen kesä mieleen. Mitähän tekisi tuosta vastan tyngästä? Ei noin upeaa käsityötä hennoisi roskiin heittää. Onko teillä ehdotuksia?

Ostin muuten kaksi vastaa, ja toinen odottaa jo vesihauteessa tämän illan oikeaa saunaa. Hulluja me suomalaiset: helteellä saunaan hakkaamaan koivunoksilla itseämme.Ruokapolitiikka on ollut ihan hakusessa, kun ei ole nälkä. Sitä minä en kyllä ymmärrä, miksi paino ei putoa! Ehkä tuo nesteiden tankkaus on osasyyllinen. Tänä aamuna tein Hannele Kojon kirjasta Kausiherkkuja omasta pihasta oman versioni kylmästä kurkkukeitosta. Esimerkiksi pähkinöiden sijaan paahdoin noita pinjansiemeniä. Ohjeen mukaan keiton tulee tekeytyä muutama tunti jääkaapissa, joten saunan jälkeen herkutellaan. Nuo Hannelen ohjeet ovat kokeilemisen arvoisia. Kurkuista saan kiittää tuttavaperhettä, jonka antia usein pääsen hyödyntämään. Kiitos Esse ja Antti.

Jokohan hänet pitäisi armahtaa? Valkokukkainen kaktukseni on nyt ollut kidutettana loppukeväästä alkaen - ei vettä pisaran pisaraa. Viime vuona jatkoin kidutusta syyskuulle, mutta kohtuus kait kaikessa.

Viime kesänä en uinut kertaakaan, tänä kesänä lähes joka aamu ja ilta. Vesi alkaa kyllä olla jo niin lämmintä, että pitää sitten kotona mennä kylmään suihkuun, jotta vähän virkistyisi.

8 kommenttia:

  1. Sauna saattaa olla mainio paikka helteellä, siis ilman lämmitystä.
    Olipa hyvä, kun mainitsit vastojen teon. Minulta on vielä ne tekemättä. Pakastan pari vastaa jouluksi, käärin ne tiiviisti kelmuun nekun malliseksi.
    Uinti on niin kivaa. Minäkin olen uinut melko usein.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta kyllä lämmin sauna eilen vastan kanssa virkisti kummasti. Koska en voi otaa vastaa mukaan, kun/jos lähden lentelemään, kuiat lehdet korvaavat saunan tuoksun ja tehon. Uinti kesälläkin on mukavaa, mutta talviuinti se on namia.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Toisaalta, kaktushan on kuivasta kotoisin. Jospas se kaipaa kotoisia olosuhteita kukkiakseen kunnolla.

      Poista
  3. Nostalgista, meillä tehtiin juhannuksen kieppeillä vastat koko talveksi ja kesällä tuoreet vastat joka saunapäiväksi. Koivu on edelleen suosikkituoksuni. Isä teki oikeita mestariteoksia ja minulle erikseen pikkuvastan, jossa oli jotain muuta tuoksuvaa sisällä kuten katajan oksa.

    Juuh, lämmintä on ollut. Kyllä teillä siellä Keuruulla on paljon vettä (ed. postaus)!
    helena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin haluan kesäsaunomiseen vastan, jos vain mahdollista. lapsuuden muistoja sekin.

      Keuruu on vesistojen ympäröimää, ja aika monella on koti järven rannalla, tai ainakin järvinäkymällä. kohta taas on päiväkahvin aika tuolla Ellun rannassa. Tulepas mukaan.

      Poista
  4. Koivunlehtijalkakylpy talvella kuulostaa mukavalta.Kyllä teillä on kuumaa, mutta ovatko yöt sitten vähemmän kuumia`? Minulla oli 29 astetta viime yönä, en tiedä miten nukkuisin ilman tornituuletintani, se on päällä täällä monta kuukautta.
    Hannelen ohjeet ovat hyviä, harmi ettei hän enään bloggaa. Oikein hyvää tulevaa viikkoa Lissu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt sää muuttui ihan tykkänään. Öisin on jopa viileää, noin 15 astetta, joten nukkuminen sujuu pareemin. Tosin helteet kuulemma palaavat loppuviikosta. Eilen oli kesän kovin ukkosrintama ihan pään päällä. Tykkäsin ihailla sitä parvekkeeltani. Minäkin kaipaan monia bloggareita, ja olinhan itsekin poissa pari vuotta. Oikein hyvää alkanutta viikkoa, Jael.

      Poista