Vatsan tàytettà kotioloissa. (Ei sità ihan joka pàivà ravintolassa istuta. Eikà ihan joka toinenkaan.)
- kirsikkatomaatteja, ainoita joissa nàinà aikoina on jotain makua
- salaattia
- mozzarellaa tuolta juustolasta, kàsin revittynà ei veitsellà pilkottuna
- just murskattua mustapippuria
- suolaa, jossa muutama suikale kuivattua tryffelià viime vuodelta (ei muuten maistu yhtààn miltààn)
- balsamicoa
- ja totta kai òljyà, viime vuotista
... mistà seuraa suru-uutisia: Tànà vuonna ei saada ollenkaan uutta òljyà, sillà joku pòpòlàinen on tuhonnut làhes koko sadon. Yksi oliivipuiden kasvattaja oli kerànnyt pienen koe-eràn oliiveja puristamoon, mutta òljy oli ollut niin pahan makuinen, ettei se ollut kelvannut ruoaksi ollenkaan. Tàmàn seudun pààansiot tulee juuri oliiviòljystà! Nyt on monella hàtà suuri. Onneksi tàllà hamsterilla on vielà viime vuotista herkkua!
... edellisestà seuraa se, ettà oliiviòljyà saadaan vàhemmàn ja sen hinta nousee jopa 30-40%. Tààllà jo varoitetaan uutisissa ketkuista, jotka sekoittavat oliiviòljyyn halvempia òljyjà ja lisààvàt sitten vàriaineita, jotta òljy vaikuttaisi oikealta. Lisàksi kannustetaan aina tarkistamaan etiketistà, ettà òljy on alkuperàisin Italiasta. Joissakin pulloissa voi alkuperà olla EU, joten sittenhàn se voi olla mistà vain, kuinka vanhaa vain ja vaikka mità sekoitusta tahansa.
Ps. Tuossa kuvan maitokannussa ei ole maitoa, vaan niità mozzarellapallukoita, joita EI pidetà jààkaapissa, vaan huonenlàmmòssà ja nautitaan mahdollisimman pian, etteivàt happane. Tuossa muoviastiassa on nousemassa ruisleipàtaikina.
Toinen suru-uutinen koskee kastanjapuita. Niihinkin on iskenyt joku tuholainen, joten sato jàà pieneksi ja hinta kipuaa kipurajalle. Ennen kastanjoita sai viidella eurolla muutaman kilon. Nyt yksi kilo maksaa 25 euroa. Ja nekin on voitu tuodaa mistà vain.
Kolmas suru-uutinen koskee tàkàlàisià pàhkinòità (noce). Muutaman vuoden ajan pàhkinàpensaista ei ole saatu kunnon satoa.
Kovasti tutkitaan, mistà nuo tuholaiset mahtavat olla peràisin. Pohtiminen ei kyllà nyt auta niità, joiden ansiot ovat noista kolmesta tuotteesta kiinni.
Herkkutatit (porcini) - 2,49 euroa kilo. Hòpò hòpò! Tuo hinta on 15 gr kuivattuaja herkkutatteja, eli kilohinta kipuaa 166,50 euroon kilo tàssà ns halpiskaupassa. Ja tuo laatu, varsinkin joissain pusseissaa, ei vastaa hintaa ollenkaan, mutta saapasmaalaiset jumaloivat herkkutatteja matoineen kaikkineen!
Mentiin villisikajahtiin (cinghiale)...
... mutta tàmàn làhempàà havaintoa villiherkuista ei nàhty. Koiria ja miehià pyssyineen kyllà nàkyi, mutta eihàn meillà olisi ollut edes lupaa metsàstykseen.
Lopuksi kuva nàistà piikkiherkuista, joista mm maltalaiset tekevàt likòòrià, josta joku tykkàà joku ei!
Huomiseksi ei ole luvassa tulvaa Fiumicinoon eikà lakkoa trenitalian juniin, joten Malta odottaa. Viikko siellà hurahtaa varmaan nopeasti.
Tàmà pàivà on viimeinen, jolloin vielà voi osallistusa edellisen postauksen arvontaan.
Joulurauhaa!
1 päivä sitten
Mekin jumaloidaan italialaisia herkkutatteja, syötiin varmaan 20v sitten Grevessä iso grillattu tatti ja vieläkin tulee vesi kielelle. Se oli muuten ilman matoja.
VastaaPoistaHarmi noita tuholaisia. Mehän käytiin kesällä luomuviinitarhurin luona Mosel-joella ja sielläkin oli yhtenä yönä käynyt tuntematon tuholainen ja sato on nyt pienempi kuin normaalisti. Hyvää Maltan matkaa, en ole koskaan käynyt, täältä käy monet siellä englannin kurssilla.
Me jumaloitiin viimeksi eilen illalla Suomessa pomimistani herkkutateista kehtyà keittoa. Enkà takusti poimi kuin HERKKUtatteja. Jotkut syyttvàt ilmastonmuutosta noista uusista tuholaisista, jotkut esim Kiinasta tuotuja taimia tms. Pugliasta lòytettiin tànà syksynà ihan uusi tuhohyònteislajike, joka vei làhes koko sadon. Kiitos toivotuksesta. Malta on aina kàymisen arvoinen maa. Monellakin tapaa.
PoistaNo onko se mikaan takuu jos oljy on italialaista. Kai niita ketkuja sieltakin loytyy? Taalla on ollut tuollaisia juttuja jo pitkaan.
VastaaPoistaIsraelissakin tehdaan likooria noista piikkikavereista.
Hyvaa Maltan matkaa!!
Ei varmaan mistààn voi tàssà maassa olla varma, jos ei itse poimi oliivit ja seuraa niiden puristaamista. Ketkuja on joka maassa. Kiitos. Laukkua tuossa pakkailen - pikku hiljaa.
Poista@Anu (Lissu ei nyt kuuntele): meidän ystävä on elintarvikekemisti ja kansainvälinen oliiviöljyekspertti ja hän väitti, että heidän piireissä kaikki sanoo, että kreetalainen oliiviöljy on maailman parasta.
PoistaHeh,heh! Minulla on hyvà kuulo. Tàmà on nyt sità campanilismoa: jokainen vetàà aina kotiin pàin! Sità paitsi hyvàà òljyà on varmasti monessa maassa. Sità paitsi òljyjà on monen makuisia, ihan niin kuin on viinejàkin, eikà kaikki oikein tykkàà pàivàn ikàisestà ekstra verginesta, mutta minulle se herkkua. Jota siis tànà vuonna en tàssà maassa saa. Pitàiskòhàn piipahtaa Kreetalla.
PoistaAllu on oikeassa! Pakko myöntää näin paikan päällä olevana, että kaupan hyllystäkin voi ihan sokkona ostaa hyvää oliiviöljyä, mutta onhan se naapurilta saatu aina parempaa!
PoistaTerv. Suometar
Te onnelliset siellà!
PoistaMuutama vuosi sitten Kefalloniassa ihmettelin italialaisten matkailijoiden suurta määrää ja sain tietää syyn: olivat "rasvamatkailijoita" oliiviöljyostoksilla! Muistuu mieleen suomalaisten voinhakumatkat Ruotsiin. Joten tervetuloa Kreetalle vaan! Keväällä karnevaaleihin saapuukin aikamoinen joukkue italialaisia, joiden asut ovatkin vertaansa vailla!
VastaaPoistaTerv. Suometar
Johan nyt matkakàrpànen iski! Mutta minà haluaisin tulla syksyllà, jotta saisin sità just-puristettua.
PoistaLuinkin jossain noista oliivipuun tuholaisista ja sillon kävi mielessä että pitäisi hamstrata oliiviöljyä,vaikka täällä noita tuholaisia ei kai ole mutta oliiviöljyä tulee muualtakin. Herkullinen salaatti,simppeli ja hyvä!
VastaaPoistaMinulla on tässä ihan vieressä noita kaktusviikunoita;kaktuspuistossa.Olen pari kertaa käynyt pihistämässä hedelmän,vaikka on ne piikit;D
Hui! Itse en kyllä uskaltaisi koskea putkipihdeilläkään kaktusviikunoihin! Pelotti syöminenkin mutta söin silti kun ravintolassa laskun ohessa tuotiin lautasella valmiiksi kuorittuina ja vannottiin, että kaikki piikit on poistettu.
PoistaTerv.Suometar
Syystà taisesta en pààse suoraan vastaamaan Jaelin kommenttiin, vaan hyppààn suoraaan Suomettareen. Ei kait haittaa. Tomaatti on kait must salaatissa kuin salaatissa, mutta makua tàytyy lòytyà. Ostin just tuosta Marsaxlokkin (Malta) tuoreautosta ihania tomaatteja. Kuulemma Sisiliasta. Kakstusviinilikòristà en itse tykkàà, mutta varmaan voin kuvata pulloja. Piikkejà pekààn minàkin, siis tuoreissa hedelmissò.
PoistaVoi miten tykkään näistä posteistasi!
VastaaPoista♥
Mukava kuulla, ettà arkielàmà tààllà (siis tuolla) saapasmassa kiinnostaa. Nyt olen jo tààllà Maltan pienellà saarella.
PoistaKamalan ikävää, kun sato tuhoutuu.
VastaaPoistaOliviiöljy minullakin on käytössä, taitaa olla kreikkalaista. Hyvää kuitenkin. Herkkutattini on halpoja verrattuna kuvassasi oleviin. Itse keräsin syksyllä ja pakastin.
Hyvää ja antoisaa lomailua.
Ajattelen làmmòllà saapasmaan (ja varmaan kaikkien Vàlimeren maitten) oliivinvilejijòità. Sinun niin kuin minunkin herkkutattini lyòvàt mennen tullen kuvani kuivatut herkkutatit. Kiitos, loma on alkanut loistavasti. Làmpòkin huitelee kahdessakymmenessà nàin illallakin.
PoistaKonttailin joskus piikkikaktuksen perässä rinteellä ja ai kun piikit pistivät makeasti. Yhden hedelmän sain nenäliinan sisään ja siemeniä talteen. Tykkään kyllä mehusta, jota siitä tehdään.
VastaaPoistahelena
Ettà oikein konttailit! Ja sait heti pistàvàn nautinnon. Enpà ole tainnut maistaakaan kaktusmehua. Tàytyypà kysellà sen perààn, koska Maltalla kaktuksia on JOKA paikassa.
Poista