perjantai 14. kesäkuuta 2013

Paluu normaaliin

Johan sitä kestikin. Aurinkoa ja hellettä nimittäin. On palattu normaaliin suomalaiseen kesään: sataa, on viileää ja alavilla mailla hallan vaara! Onneksi lasitetulle parvekkeelle ei sada.

Toissa päivänä, sateiden välissä, osa kasvimaasta näytti jo tältä: retiisit ja osa salaateista itäneet, joten vein muutaman samettikukan häiritsemään tihulaisten hajuaisteja. Toivottavasti sipuleiden, herneiden ja papujen versot saavat olla lentäviltä siipeilijöiltä rauhassa!

Mansikat odottaisivat nyt aurinkoa ja lämpöä. Saisi juhannuksena herkutella. JOS juhannus olisi minun mielikuvieni paikalla, sillä minusta juhannus on vasta reilun viikon päästä. Mutta kun se onkin kalenterin mukaan jo viikkoa aikaisemmin, voi olla, ettei sateet mansikoita siihen mennessä kypsytä.


Sen sijaan kaupat ovat pullollaan erilaisia tomaatteja, ja makukin on ihan ok. Tutkimusten mukaan tomaattien hyvät aineet tehostuvat kuumennettaessa, joten tässäpä mukava makupala: focacciaa minun laillani: 25 g  hiivaa haaleaan veteen (3dl), ripaus suolaa ja jauhoja niin paljon, että taikina on valuvan notkeaa (4-5 dl). En viitsi tehdä taikinaa, jota pitää vaivata puolikin tuntia. Taikina taputellaan pellille nousemaan puoleksi tuntia. Sitten siihen tökitään sormenpäillä monttuja, joihin laiteen puolikas kirsikkatomaatti. Päälle myös suolaa, oreganoa (tai rosmariinia), ensimmäisen kesäkurpitsan kukka ja itse mini-kurpitsa, basilikaa ja oliiviöljyä. Paistetaan 225 asteessa noin 15-20 min. Todistettavasti herkullista!


Nämä näkymät eivät sen sijaan ilahduta ihmisten katseita: tuomenkehrääjäkoi on iskenyt Keuruun kaikkiin tuomiin. Onneksi ne eivät vahingoita itse puuta, vaan se hyvässä lykyssä kasvattaa vielä tänä suvena uudet lehdet, kunhan koin toukat ensi kuussa koteloituvat. Yök!

Lopuksi tämä Eijan ratkaisu puutarhaan! Idearikasta viikonvaihdetta. Sateisella säällähän mielikuvitusta tarvitaan!

18 kommenttia:

  1. Sataa juu :) Ja nam tuota sinunh focacciaa!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sataa - sieniä? Taas on focaccia nousemassa. Tällä erää laitan rosmariinia ja tomaatteja. Kesäkurpitsan kukatkin odottavat aurinkoa.

      Poista
  2. Oikea taideteos tuo focacciasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Makunystyrätkin nauttivat. Sadulle tuossa edellä kirjoitinkin muhimassa olevasta seuraavasta focacciasta. Viileällä säällä uuninlämpö lämmittää muutenkin.

      Poista
  3. Sade tekee kyllä hyvää luonnolle, helle kuivatti nurmikot. Tänään voisi leipoa, kun ei ulos pääse. Munkin suosikkileipää, helppoa, maukasta ja nopeaa.
    helena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sadetta tosiaankin kaivattiin. Olin jo hieman huolissani sekä kasvimaistani että varsinkin sienistä! Leipominen antaa sekä sisäistä että ulkoista iloa! Tunnin päästä lämmintä focacciaa ja kylmää maitoa!

      Poista
  4. Kovin on normaali ilma täälläkin ja vielä tuulee navakasti päälle. Aamulla oli paprikka ja tomaatti pikin pituuttaan... siis taimet...:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Normaali kesäinen sää ja juhannuskin tulossa! Kyllä ne taimet siitä vielä pystyyn nousevat. Sitkeitä kun ovat!

      Poista
  5. taidanpa kokeilla sinun Fgoccaccia-reseptiäsi minäkin. En heti tajunnut että alimmassa kuvassa oli pyttyjä, niin hienoilta näyttivät! Ja se helle, se taisi vihdoin ja viimein siirtyä tänne alemmaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla. Tänään laitoin kesäkurpitsan tilalle perunaa, ja sekin oli hyvää. Modernia taidetta tuo Eijan pyttyasetelma, vai mitä!

      Poista
  6. Kunhan ei sada liikaa sitten kun minä tulen heti juhannuksen jälkeen....Mmm,herkullisen näköinen focaccia:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kohtuus kaikessa olisi mukavaa, mutta kun mehän emme asiaa voi päittää. Focacciaa on vielä iltapalaksi!

      Poista
  7. Minua ei haittaa Suomessa vaikka sataakin. Silloin on hyvä syy lainata PALJON kirjoja kirjastosta ja hautautua irtokarkkien kanssa sohvalle lukemaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta kun kasvimaatakin haluan hoitaa, eikä se oikein mukavalta vesisateessa tunnu! Tänään olen lukenut yhden kirjan, mutta en ole irtokarkkien ystävä.

      Poista
  8. Yhtä lailla kodin sisätilat kuin pihakin kiittivät tuota sadeilmaa. Kunhan eivät liian pitkäksi aikaa jää. Tuomenkehrääjäkoita ei onneksi pariin vuoteen ole täällä meillä näkynyt, mutta kaikkia muita öttiäisiä kyllä. Juuri kasvimaalla mietin, kuka on syönyt yhtälailla auringonkukat kuin härkäpavutkin aivan reikäisiksi. Syyllisiä ei näkynyt, vain tihutyöt. Viileimmillään täällä oli toissayönä 3.9 astetta, joten basilikoja saa vielä kiikuttaa sisään. Ihan hyvässä vauhdissa viljelmät sinulla. Nyt sitten mietin jaksaisiko leipoa, kun alkoi tehdä kummasti mieli..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aurinko ilahduttaa taas - ainakin näin aamulla, mutta kyllä kasvimaat kiittävät sateista! Muutama pikku reika on papujen lehdissä, mutta ei vielä haitaksi asti. Sen sijaan piilotin herneen alut taas harson alle, sillä joku nokka oli luullut niitä madoiksi ja nipsassut latvan pois! Basilikoja minäkin kuskaan vielä parvekkeltakin sisälle. Viljelmät ovat oikein hyvässä mallissa. Eilen vein penkkiin sisällä kasvattamiani kehäkukan taimia. Focaccia maistuu aina - kunhan ensin jaksaa tehdä taikinan. Minulle sopii tuo nopea versio oikein hyvin.

      Poista
  9. Sade oli erittäin tervetullut.
    Hankin myös samettikukkasia; josko ne häätäisivät sipulikärpäset ja tillin kirvat; en ole aiemmin kokeillut.
    -seija-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa minä toivon noilta samettikukiltani kuin myös kehäkukilta.

      Poista