keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Jo muinaiset roomalaiset


Rieti on Lazion pohjoisimman provinssin pààkylà, Terminillon (2216 m) kainalossa. Antiikin Via Salaria (suolatie) kulki Roomasta Rietin kautta Adrian rannikolle.  Velino-joen ylitse rakennetusta vanhasta sillasta on enàà raunioita nàhtàvissà.

Pààkatua, Via Romaa, voi ihan rauhassa tallustella, sillà vain huoltoajo on  sallittu.


Vanhan Suolatien kilometritolppa muistuttaa kaupungin pitkàstà historiasta.



Jàlkikasvua odotellessa istahdin pààpiazzan (Piazza Vittorio Emanuele II) laidalle nautiskelemaan aamucappuccinoa ja lukemaan maan poliittisen trillerin sen hetkisestà tilanteesta. (Huomenna alkaa shown tàmàn hetkinen kohokohta: Saapasmaan seuraavan presidentin vaali. Ehdokkaita on laidasta laitaan, eikà kukaan ole kenenkààn suursuosikki, mità nyt Mr B omasta mielestààn! Minà àànestàisin kyllà nyt Romano Prodia, sillà Mr B uhosi, ettà jos Prodista tulee presidentti, hàn muuttaa ulkomaille. TERVEMENOA vaan!)


Sitten tutustumaan keisari Vespasianuksen kunniaksi nimettyyn teatteriin. Vespasianus syntyi ja kuoli Rietissà.
Keisari Neron jàlkeen valtaan noussutta Vespasianusta kunnioitetaan rauhaa ja kulttuuria edistàvànà hallitsijana. Rauha tietysti koski vain roomalaisia itseààn, sillà Vespasianuksen ja poikansa keisari Tituksen rakennuttamalla Colosseumilla oli rauha kaukana, jos ajatellaan gladiaattoreita tai Afrikasta rahdattuja villielàimià.



Meillà oli suuri onni saada oikein privaattikohtelu: paikalla oli illan nàytelmàn kaksi nàyttelijàà ja toisen heistà àiti.

1800-luvun loppupuolella rakennetun teatterin pààaula on pramea...


... sen sijaan sali oli aivan pimeà. Meille kuitenkin raotettiin hieman verhoja, jotta saisimme edes jonkinlaisen kuvan Italian parhaimman akustiikan omistavasta salista. Olisipa mahtavaa saada istua jossain aitiossa ja kuunnella jotain konserttia tai vaikkapa oopperaa. Grazie mille Michele D'Allesandro e la sua mamma.


Sitten matka jatkui...

10 kommenttia:

  1. KIvalle virtuaaliretkelle veit taas lukijat:)

    VastaaPoista
  2. Kiitos, sinà ahkerin kommentoijani!

    VastaaPoista
  3. Nyt piti jo kartasta katsoa, että pysyy matkassa mukana. Marcello Mastroianni näkyy tuolla seinältä valokuvasta katselevan.
    helena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pysy vain kartalla. Eihàn sità koskaan tiedà, milloin sinàkin olet roomalaisten jalanjàljillà! Kaikki sinàkin huomaat. Minun piti nyt katsoa kuvaa tarkemmin! Ketàs nuo muut ovat?

      Poista
  4. Tuo yksi mies kuvassa on varmaan kuuluisa elokuvaohjaaja taiteellisista käsistä päätellen!
    Olimme kerran roomalaisten jäljillä Lontoossa, kartassa mainittiin, että paikalla on roomalaista mosaiikkia, pitkällisen etsimisen jälkeen löytyi noin tulitikkuaskin kokoinen merkitsemätön maapläntti, jossa oli neljä pientä poltetun savenväristä palaa. Ai niin, Nizzassa Cimiezissä olen nähnyt amfiteatterin ym. raunioita. Ja Italiasta tähän mennessä olen nähnyt vain Ventimiglian, vähänkö noloa, muutama pikainen pistäytyminen junalla Ranskan puolelta.
    helena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Roomalaisten jàljiltà lòytyy vaikka mità ja vaikka mistà, valloittihan Vespasianus Jerusaleminkin! Vain Asterix ja Obelix panivat kovasti hanttiin!!!

      Poista
  5. Mitenkähän sitä on ennen ollut varaa ja aikaa rakentaa ja koristella rakennukset kauniisti. Nyt ei taida olla kumpaakaan.
    On todella kaunis tuo aula; viimeinen kuva myös kauan katseltava.
    -seija-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinàpà sen sanoit! Aula oli upeaa, eikà minun kamerani saanut ikuistettua siità kuin osan. Alakuvan antiikin tietà oli 'parannettu' jàlkikàteen sementillà, mutta onneksi se oli paljolti jo kulunut pois.

      Poista
  6. Rooman valtakuntahan oli joskus melkein koko maailman suuruinen.
    Melkoisilla jalanjäljillä liikuskelet. Historia havisee pakostakin ja on mielenkiintoista.
    Mukavaa olla matkassasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpà! Roomassa, Colosseumin kupeessa on muuriin esitettynà koko Rooman valtakunnan synty ja suuruus. Tààllà elàà aina historiaa. Juuri nytkin, sillà suuri draama, presidentin vaalit, on meneillààn. Siità teen sitten ihan oman postauksensa, kunhan saavat homman hoidettua. Mukavaa, ettà viihdyt.

      Poista