sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Luonnon antia


Ihan nauroin ààneen, kun lòysin nàmà aarteet.Lounaaksi kevààn herkkua: villiparsamunakasta.


Sen sijaan nàmà kevààn 'herkut' jàtin paikoilleen. En enàà vuosiin ole kerànnyt korvasienià, koska jàlkikasvu on pitànyt varoittavia 'luentoja'. Sità paitsi niità on vielà kuivattuina Keuruulla. Kyllà minà noin kerran vuodessa myrkytàn itseàni kunnon korvasienimuhennoksella. Saapasmaassa kukaan ei koskekaan nàihin luonnon antimiin.


Onneksi blogini lukijoissa on Helena, kasvimaailman tietàjà no 1! Mikà on tàmà matala kasvi, jota tuolla palaneella vuorenrinteellà on alkanut kukkia. Ihan Elisabet Taylorin sinisten silmien vàriset kukat.


Entàs sitten nàmà. Toivoisin niiden olevan villisahramin kukkia, mutta mutta...


Tàmà kuva ihan Jààmiehen kunniaksi. Hopea ei ole hàpeà! Pààsin torstaina matkaseuraksi provinssimme pààkylààn, Rietiin. Ensin ylitettiin oma Sabiinilaisvuorijonomme ja sittenpà tàmà alueen korkein vuori Terminillo nàkyi koko matkan Rietiin asti. Mutta siità matkasta sitten seuraavaksi.

18 kommenttia:

 1. Minakin tiedan, se on peltopunka!!

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Peltopunka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt minulla on KAKSI kasvien tuntijaa. Hienoa! On muuten hassu nimi kauniilla kukalla. Googlasin lisàà peltopunkasta, ja just kuvatulla paikalla kukka kasvoi. En muista koskaan ennen sità nàhneeni.

   Poista
  2. Taalla se on hyvin yleinen. Ihme nimi todella!

   Villiparsaakin meilla on kun osaa hakea mutta sen aika on aikaisemmin kevalla.

   Poista
  3. Villiparsa-aika on tààllàkin yleensà aikaisemmin, mutta tàmà kevàt on tosiaan myòhàinen.

   Poista
 2. Meilläkin tänään parsaa, tosin vähemmän villiä, mutta suoraan pellolta, vihdoinkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tàssà làhellà ei ole parsapeltoja, mutta kaupasta sità herkkua jo saa. Hinta on vaan vielà aika korkea. Noita villiparsojakin nàkyy kaupoissa, mutta niiden hinta on niin huikea, etten henno niità ostaa.

   Poista
 3. Voi villiparsaa...olisipa täälläkin...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevàt on nyt sen verran myòhàssà, ettà villiparsoja nyt lòytyy.

   Poista
 4. Anu sen sanoi: peltopunka, olisin kutsunut sinialpiksi, mutta peltopunka on sen virallinen nimi. Sitäpä en ennen tiennytkään. Taivasalpi nimellä on isompi amppelikukka. Todella kaunis sininen.
  Ja hei, olen vain diletantti mitä kasveihin tulee, välillä menee hienosti metsään lajinmääritys.
  helena

  VastaaPoista
 5. Ihanat herkut olitkin löytänyt!

  Olit tänään mielesä kun olimme Argentieran rannalla, niin paljon ihania kiviä, valkoisia ja hopeanhohtoisia, olihan sentään vieressä vanha hopeakaivos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parsa on herkkujen herkkua, villinà ja kasvatettuna. Argentierassa mekin kàvimme, ja eilen kiviàni tutkiessani, lòysin myòs sieltà hopeakaivoksen luota tuomiani kiven lohkoja! Sardinian kivirantoja en koskaan unohda.

   Poista
 6. Oi löysit villiparsaa nami! Minusta tuo villiparsa on hyvää ihan sellaisenaan syötynä.Viime vuonna löysin muutaman villiparsan mutta tänä vuonna sateet loppuivat ennen aikojaan oli ennätyskuiva kevät enkä löytänyt...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villiparsa sopii tosiaan vaikka salaattiin. Yhden napostelin jo kotimatkalla. Tàllà viikolla kàyn vielà kerran tutkimassa polun varret.

   Poista
 7. Sinä elät suurinpiirtein jo kesää, kun on kukkaset ovat puhjenneet ja sienikin ilmestynyt.
  Kyllä pohjolakin pääsee lumistaan eroon pikapuoliin. Vettä on satanut jo useampana päivänä. Pälviä ei vielä näy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt elàn jo kesàà - suomalaisittain, sillà helleraja on jo tànàkin aamuna ylitetty (kl 9.00 tàtà aikaa). Puut ja pensaatkin ovat alkaneet kukkia oikein joukolla. Kyllà teillàkin ennen juhannusta vihertaa, sillà siellà lumet hupenevat auringon paistaessa ihan silmissà.

   Poista
 8. Villiparsa kasvaa näköjään aika karun näköisessä "pellossa".
  Onhan hieno tuo alimmainen kuva ; piti ihan suurentaa.
  Mitähän saadaan katsottavaksi ja luettavaksi seuraavaksi, sitä ootellaan.
  -seija-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sità kasvaa kaikkien teitten ja polkujen varsilla ja myòs tuolla palaneella rinteellà. Siellà vaan maa on niin 'irtonaista', ennen uskalla mennà, ettei maa làhde vyòrymààn jalkojen alta. Itse maisema livenà on tietysti paljon mahtavampi kuin minun ràppànàllàni kuvattuna. Seuraavaksi mennààn antiikin Via Salariaa...

   Poista