maanantai 10. tammikuuta 2022

Puita ja muita


Viime postauksen pikkumetsikkö alkaa kukkia. Manga-puu. Siis manga, ei mango. Sukulaisia ovat, mutta manga on kuulemma makeampi. Eivät taida ehtiä kypsyä täällä oloaikanani, mutta uskotaan alkuasukkaiden lausumia.


Tämän kasvin luulen (?) tuntevani. Kliivia, vai mitä? Siemeniä on luvassa rutkasti, myös systerille ja Helenalle. Onko muita haluavia?

Mutta tätä en tunne. Noita roikkuvia siemenkotapötköjä on tuhottomasti. Onko Helenalle tuttu puu?

Mutta tämän myrkkypuskan kyllä tunnen. Oleanterihan siinä valtaamassa tilaa keittiöpuutarhan vieressä. Sain omistajilta luvan pensaan hävittämiseksi. Kunhan sahamies saapuu Suomesta, tuholainen katoaa. Tosin en tiedä sen juuriston hävittämisestä, mutta katsotaan. Onko neuvoja?


Eilen sain vapaapäivän ja pääsin nauttimaan paikallista sama-nimistä kalaa. Istuin ravintolan ulkoterassilla ja ihailin samalla maisemia ja terassin läpi lirisevää merivesipurosta.

Ainoa mikä alkuun ravintolassa hieman kohautti kulmakarvojani, oli pöytään ohjaavan tarjoilijattaren käytös. Olikohan noussut väärällä jalalla, sillä ruokalista pamahti pöytään voimalla, eikä hymyä näkynyt. Onneksi varsinaiset tarjoilijat (2 naispuolista 2 miespuolista) hoitivat hommat sitäkin mukavammin.

Tuota kalaa olen syönyt nyt kolme kertaa, ja vaikka kaikki kerrat ovat olleet erinomaista nautittavaa, ehdottomasti paras oli Puertossa naapuriravintolan kala. Pitää kaivaa sen nimi esiin ja laittaa arviointi myös tripadvisoriin.

Tänään on ruokalistalla villiparsaa, jota fincan ahkera mies toi eilen ison appelsiini- ja papaija korin kera. Jaksaa taas nöyriä puutarhassa.

15 kommenttia:

  1. Voi sinua onnellista, me täällä värjötellään yli 20 asteen pakkasissa. Oleanteri on niin kaunis vaikka onkin myrkyllinen ja nuo siemenpötkylät olisivat ihan kauniit kuivakukkina maljakossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen seurannut Suomen uutisia, silti kyllä täällä kalsarit ovat hyvin tarpeellinen asuste, varsinkin aamulla ja illalla. Tällä viikolla yölämpötila laskee kymmenen asteen tienoille, ja kun lämpöpattereita ei ole, nenänpää on vilpoinen, mutta yöunet ovat syvät ja hyvät.
      Oleanteri koristaa Välimeren seutuja, mutta enpä haluaisi sitä omaan pihaan.
      Siinäpä sen keksit. Voisikin tehdä jonniin sortin asetelman. Kiitos vinkistä, Suden.

      Poista
  2. Luultavasti jonkun sortin Hammasahven.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kala tosiaan kuuluu hammasahveniin, ja ahvenmaisen herkullinen se on.

      Poista
  3. Eukalyptuksen siemenkodilta näyttäisi? Tuollainen pikkuoksa on joskus tarttunut matkalta mukaan. Eukalytpuksen lehdistä saa muuten kestävän ja tuoksuvan saunavastan.

    Mulla on pari kliiviaa, mutta tuo voi hyvinkin olla eri lajiketta. Kiitos etukäteen!
    helena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eukalyptukselta tuo siemenkota ainakin näyttää. Oksat vain on niin korkealla, etten lehtiä yllä tutkimaan, eikä saunaa täällä ole.
      En minä varma tuosta kliiviasta ole, mutta sittenhän sen tietää, jos ja kun siemenet itävät. Niitä sulle tulossa.

      Poista
  4. Minullakin on kliivia ollut, mutta en muista tuollaista kukkavanaa. Liekö nuo kuvassa jo siemeniä, vain onko nuppuja?
    Ahven maistuu minullekin, mutta pienemmän sorttinen.
    Tällä kertaa on toista päivää jo -30, melko talvinen meininki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jospa se ei olekaan kliivia! Kuvassa on siemenkota, ja niistä joku aina aukoo leukaansa. Silloin tiedän, että siemenet haluaa ulos.
      Muistan sinun kalaretkesi. Puolen vuoden päästä taidat taas narrata kaloja.
      Hui noita teidän pakkaslukemia.

      Poista
  5. Mikäköhän toinen nimi olisi mangalle, kun google ei antanut minkäänlaista tietoa tuollaiselle puulle. Tosin lehdet näyttävät tutuilta, samoin kuin nuo oksat pyörylöineen,joka minustakin on eukalyptukselle kuuluva.Eukalyptuspuita on montakin ihan vieressä, ja olen joskus kuivattanut lehtiä ja jauhanut jauheeksi. Kala näyttää ja kuulostaa herkulliselta Lissu.
    Oleantarin kukat ovat nättejä,niitäkin lähelläni, mutta myrkyllisiä tosiaankin. Oi villiparsaa... sitäkin oli lähelläni,mutta sitten kaikki tyhjät paikat rakennettiin täyteen eikä sitä enää ole.MUkavaa uutta viikkoa Lissu, teillä on siellä kylmempää kuin täällä jos kalsarit pitää olla päällä illalla. Joitakin vuosia sitten piti täälläkin muutamia iltoja olla niin,mutta nyt ovat talvet täällä niin lämpimät ettei edes minkäänlaista takkia tarvitse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä tiedä muuta nimeä. Jospa tuo manga on täkäläinen risteytys.
      Jos nyt oikein tutkin tuota puuta ja kyselin googlelta, puu voisi olla sitruunaeukalyptus. Mihin sinä jauhettua lehteä käytät?
      Tänään tein lounaaksi villiparsamunakasta, ja hyvää oli. Täällä villiparsaa on joka paikassa, mutta en noin paksuja ole löytänyt, mutta vastahan se aika alkaa.
      Mukavaa tammikuuta sinnekin, Jael. Ensi yöksi taidan laittaa kalsarit jalkaan, vaikka Kanarialla ollaankin.

      Poista
    2. Kerran lisäsin sitä salvaan jota laitoin ,siis omatekoiseen salvaan. Käytin jalkavoiteena.

      Poista
  6. Huh, oleanteri myrkyllinen, en tiennytkään, mutta en kyllä lakkaa pitämästä sitä ja meillä se on ruukussa eikä voi levitä minnekään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleanteri on tosi kaunis kulkiessaan, mutta omaan puutarhaani en sitä laita. Talon omistaja perheessä on kohta kävelyä opetteleva lapsi sekä kissa ja koira, joten turvallisuus ennen kaikkea. Lisäksi tuo iso puska on ihan persiljapenkin, eikä persiljaa voi poimia ilman että hipaisee oleanteria, joten pois pois pois.

      Poista
  7. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista