torstai 6. tammikuuta 2022

Puusta asiaa


Käärin orkidean juuret palmun parturoinnin hienoihin harvoihin ja laitoin ruukussa olleet puun (?) palaset mukaan ja sitte koko paketti isompaan astiaan. Oikeastaan koko komeus olisi pitänyt ripustaa  ulos jonkun puun rungolle, mutta katsotaan nyt.


Vaikkapa tämän arvailun kohteena olleen araukarian rungolle. Haravoin noita puusta tippuneita neulaspötköjä kasaan, jotta niitä kuivina kappaleina voi sitten lisäillä ruukkuihin tai minne vain estämään kosteuden haihtumista. Suomessa araukariaa näkee kaupattavan huonekuusena. Luin myös, että se tykkää kahvista, joten tänä aamuna vein porot puun juurelle. 

Pihassa kasvaa kaunis carobpuu, maltalaiset pitävät sitä kansallispuunaan. Siinä on isot hedelmäpötköt, ja kun niitä ravistelee, ne ovat yhden sortin soittimia. Olisin halunnut kerätä siemeniä, mutta en saanut litua rikki, vaikka kokeilin vasaraakin. Täytyy nyt odotella, josko aika tekisi tehtävänsä. 

Tätä hedelmää/vihannesta yritin myös tutkia. En onnistunut. Mikä lienee?


Taas puu tietäjille: Mikäpä puu muodostaa pienen metsikön? Eilen ripottelin sen juuristolle ravinnepalluroita ja nyt toivon luvattua sadetta. Taivaan rannassa merellä näyttää lupaavalta.

6 kommenttia:

 1. Kivoja juttuja taas:) Myös sitruspuut kuulemma tykkäävät kahvista, ja olen vienyt kahviporoja meidän pihan vähän kituskasvuiselle sitruunapuulle. Carobia olen poiminut yhdestä paikasta, ja tein kerran kauan sitten carob-postauksen, jossa käytin kaikki mitä siitä pystyin tekemään. https://appelsiinipuunalla.blogspot.com/2013/08/tee-se-itse-postaus-carobista-moneksi.html


  Täällä ne ovat parhaimmillaan elo-syyskuussa, eli vielä tarpeeksi pehmeitä. En tiennytkään että Maltalla se on kansallispuu.Tu0 metsikköpuu näyttää tutulta mutta en nyt osaa sanoa mikä se on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että tykkäät. Minä tykkään sinun blogistani, erityisesti kuvista. Yritin äsken kommentoida, mutta taas kommenttini sujahti taivaan tuuliin, ennen kuin sain sen julkaisuun.

   Täällä ei ihme kyllä ole yhtään sitruspuuta.

   En ole tarkistanut googlelta tuota carobin ja Maltan yhteyttä. Muistan vain sikäläisten ystävieni mielipiteen.

   Poista
  2. Joskus olen araukarian ostanut "joulukukaksi", itselle en raskinut, tuskin menestyy kauan kuivassa huoneilmassa patterin läheisyydessä. Luonnossakin toki nähnyt, mutta runkoa en ole tutkinut;)

   Puiden tunnistus on minusta vaikeaa, pitäisi nähdä mahdollinen kukinta ja hedelmät ja kaikki yksityiskohdat tarkasti. Miksi muuten tuossa puussa roikkuu muovipullo, mikähän sen tarkoitus on?

   Löysin pari kivaa linkkiä saarten kasvillisuudesta:
   https://sakari.kuvat.fi/kanariankasvio/index.html
   http://www.floradecanarias.com/imagenes_disponibles.html

   Paljon siellä on sellaisia kasveja, joita täällä kasvatetaan kukkapurkissa tai kesäkukkana.

   Ja tuosta hedelmästä? Heh, kasvatin kerran kasvihuoneessa vesimeloneja, kaunein ja isoin paljastui kesän lopuksi koristekurpitsaksi! Vähänks noloo?
   helena

   Poista
  3. Iso pitäisi täällä huoneen olla, jos haluaa araukarian huonekuuseksi!
   Noista linkeistä tuo eka on tuttu, tuota toista täytyy tutkia. Kiitos vinkistä.
   Olen nyt keräillyt jo kypsyneitä siemeniä itselleni. Minulle laitetaan parvekkeelle lasitus, joten voin kokeilla, mikä onnistuu ja mikä ei. Araukariaa en aio kokeilla. Tosin tuolla latvassa näkyy isoja käpyjä, mutta siemenet niistä taitaa tippua ensin tuonne jonnekin, ennen kuin käpy tippuu.

   Poista
 2. Mulle on aivan hebreaa nämä erilaiset kasvit siemenineen, vaikka kasveista olenkin kiinnostunut.

  VastaaPoista