perjantai 18. joulukuuta 2020

Joulun ovella

Tohtorilaan on nyt löytynyt itse avanto. On se vaan kumma, kuinka iho on moiseen pulahtamiseen jo tottunut. Muistan etäisesti ensimmäisen kerran joskus kymmeniä vuosia sitten, kun tuntui, että sydän pomppasi kurkkuun. Huumeeseen  verrattavaa touhu on, mutta sillai terveelliseen huumeeseen.

Maailman suurin joulukuusi rakenneltiin taas saapasmaan Gubbioon, isä Matteon entisiin maisemiin, Ingino-vuoren rinteille. Sadat valolähteet sytytetään joulun aikaan iltaisin ja sammutetaan aamuisin. 

Isä Matteo seikkailee Suomen telkkarissa 4-kauden uusintoina Gubbion maisemissa, mutta uusimmat jaksothan on kuvattu Spoletossa. Kun vuosia sitten vierailin Gubbiossa, sain kuulla, kuinka kuvaukset siirrettiin sieltä pois johtuen jostain erimielisyydestä. Kenen kesken, siitä en saanut selvää.

Myös toinen saapasmaalainen mieheni ilahduttaa taas telkkarissa, Salvo Montalbano. Nykyiset jaksot on kuvattu 2016-2018, siis minun Punta Seccassa vierailuni jälkeen. Tuo iso rakennus oli jo silloin työn alla muuttumassa johonkin hyötykäyttöön. Sarjan alkukuvissa rakennuksessa näkyvät vielä alkuperäiset parvekkeet, jotka nykyisin on korvattu tuommoisilla pikkuisilla ulokkeilla. Olen myös miettinyt. kuinka monet Salvon uintikohtauksista toistuvat melkein kaikissa jaksoissa samoina, siis leikattuina ja liimattuina.

Lunta - vettä - lunta - vettä... Lapissa Utsjoella pakkasta yli -30, täällä mittari sahaa nollan molemmin puolin. Pitkä maa on Suomi.

6 kommenttia:

 1. Lähellä on joulu. Olet tosi reipas kuntoilija. Avantouinti on ihan parasta, mutta tuo sää ei hurraahuutoja ansaitse, vaan minkäs sille. Silti tulee joulu.
  Leppoisaa joulua ja vhyvää vuotta 2021 sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika suorastaan lentää, ja joulu tulla jollottaa... Halpa tohtori tuo avanto. Joulu on turhankin leppoisaa, alkaisi riittää jo tämä yksinmökkeily. Samat toivotukset sinulle ja kotitontullesi.

   Poista
 2. Mahtaa olla komea näky tuo joulukuusi.
  Ilmoista huolimatta meille on tulossa kuitenkin ihan hyvä joulu verrattuna, Italiaan jossa näkyy olevan tulossa todella tiukat rajoitukset joulun ajaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi huippua nähdä tuo kuusi livenä! Suomessa on toistaiseksi hyvä odotella joulua verrattuna saapasmaahan, emmekä me ole yhtä seurallisia kuin eteläiset ihmiset. Vaikka kyllä minäkin jo kaipaan suurempia ympyröitä.

   Poista
 3. Hui, tuli kylmä kun ajattelinkin avantoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Avannon jälkeen veri kiertää rivakasti, eikä yhtään tunnu kylmältä. Just tulin taas sieltä. Suosittelen.

   Poista