tiistai 5. tammikuuta 2016

Sabinan kultaa

Syksy 2015 oli saapasmaan Sabinassa oliivien kulta-aikaa, verrattuna pariin aikaisempaan vuoteen.

Sisilian loman jälkeen pääsin yhteen lempipuuhaani, 'lypsämään' käsin oliiveja. Koska olen semmoinen pätkä, sain osakseni alaoksien putsaamisen. Yhden päivän sato kolmeen pekkaan + toinen päivä kahteen pekkaan antoi meille oliiveja noin 100 kg, joista ihanaa vihreää luomukultaa noin 16 litraa. Edelleen olen sitä mieltä, ettei juuri puristetun öljyn (extra vergine)  pippurista makua voita mikään. Vaaleaa leipää paahtumaan, sitten pintaan hieman valkosipulia ja reippaasti öljyä!

Viime syksynä - taas kerran - paljastui saapasmaassa ruokaskandaali, tällä erää nimenomaan oliiviöljyissä. Artikkelissa mainitut seitsemän firmaa jäivät kiinni kaupattuaan extra verginenä öljyjä, jotka eivät sitä olleet. Olivat jotain halvempaa sorttia, mutta myynnissä korkeammalla hinnalla.  Täytyypä muistaa tarkistaa Keuruun kauppojen tarjonta. Yleisesti ottaen: halvalla ei koskaa saa Oikeaa Extra Vergineä.

Aikaisemmin olen postannut tapauksesta, jossa löydettiin mozzarella'tehdas', jonka tuotteet eivät maitoa koskaan olleet nähneetkään.

Lopuksi uudella kameralla ottamani kuva parvekkeeltani. Kunhan kattoremontti valmistuu ... Siis jos ... Sanonta 'Ollaan saapasmaassa' kun sisältää sen, ettei koskaan tiedä, milloin esimerkiksi remontti valmistuu. No, sitä odotellessa elellään Keuruulla ja ihmetellään pakkasmittarin kipuamista ennätyslukemiin.

Edt. Tutkin äskeisellä kauppareisulla K-kaupan oliiviöljypullot ja Bertollia oli monen kokoisena pullona ja hinta melkoisen halpaa!!!

Oikein hyvää loppiaista, kolmen kuninkaan juhlaa, minkä muistona saapasmaassa juhlitaan Befanaa, lahjojen tuojaa.

11 kommenttia:

 1. Onpa sulla maisemat, wow!
  Olen muuten huomannut, että suomalaiset joskus vierastaa oliiviöljyä, me taas rakastetaan sitä ja ostetaan aina viiden litran kanisteri kerralla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maisemissa ei moittimista! Oliiviöljy, varsinkin uusi, extra vergine saattaa joillekin suomalaisille olla liian makoisaa = voimakkaan makuista. Minä tuon aina osan saaliista Keuruulle.

   Poista
 2. Siskosi ja sina taidatte olla aika samannakoisia :)
  Me saimme tuttavalta 5 litran kanisterin uutta oljya. Nam!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua tervehtii täällä Keuruulla moni luullen minua siskokseni! Meillä on kuitenkin erona 10 kg ja 10 vuotta! Lisäksi meidän kolmas siskosemme aiheuttaa lopullisen sotkun! Onneksi veljeemme ei meitä naisia sekoiteta! Viisi litraa kuluu vuodessa helposti! Nam!!

   Poista
 3. Aina vaan joku jaksaa uskoa, että huijaus kannattaa, mutta pitemmän päälle tulee kalliiksi. Ajatellaanpa vaikka tätä pakokaasujen väristelyjä autofirmalta.
  Sinulla kelpaa, kun olet itse puuhassa extra virgin oliiviöljyn "tuotantoprosessissa"
  Miten kireässä pakkasessa vietä loppiaista. M etäällä -33.1 asteessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nopeita voittoja hamuavia bisnesstyyppejä ja hyväuskoisia ostajia riittää aina - ikävä kyllä. Kaupoissa luen aika tarkkaan kaikki selosteet, enkä osta mitään, joissa tekstit ovat niin pieniä, ettei ilman suurennuslasia selviä tai jos tuoteluettelo on pitkä. ja jos mahdollista, ostan esim ruoka-aineet luomuina. Vaikken kyllä enää oikein niihinkään luota!!!

   Äsken luin jotain nettilehdestä, kuinka astioiden lasitteissa käytetään edelleen lyijyä ja kadmiumia, siis myrkkyjä. Mainittiin esim Arabian Kirsikkakahvikupit! Lasittamisesta opin aikoinani keramiikan lasitekursseilla, enkä sen jälkeen ole ostanut mitään matalanpolton punasaviasioita, koska lasitteessa käytettävää lyijyä liukenee käytössä AINA, eikä kukaan osaa sanoa, minkä Jep, holodnaa on, parvekkeella just nyt -27. Ulosmenoa olen vasta harkinnut... Seb sijaan otin esille videon, arvaat varmaan, ketä aion katsoa.

   Poista
  2. Jäi tuosta edellisestä vastauksestani sanoja pois. Siis ... lyijyä liukenee käytössä AINA, eikä kukaan osaa sanoa, kuinka paljon ja millaisessa käytössä!

   Poista
 4. I love the Rabbaba and the mussels - glad you are fine and enjoying life. Finally I got a glimpse and live laugh love and be happy. Pavel

  VastaaPoista
 5. I love the Rabbaba and the mussels - glad you are fine and enjoying life. Finally I got a glimpse and live laugh love and be happy. Pavel

  VastaaPoista
 6. Ostin joskus lahjaksi kauniin emalikattilan ja myöhemmin kävi ilmi, että siitä lähti muistaakseni lyijyä, no jotain myrkkyä se kumminkin oli. Voi harmistus.

  Oliiviöljy on kuulema sitä terveellisempää mitä voimakkaampi pippurinen maku, sisältää enemmän antioksidantteja. Mutta mistäs tunnistaisi hyvät oliivit, kaupassa pyörittelen purkkeja ja mietin, että onkohan nämäkin värjätty. Kertooko hinta laadun?
  helena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo lasitteitten käyttäminen on kemiaa, siispä on tunnettava kaikkien niissä käytettävien aineiden ominaisuudet sekä yhteisvaikutukset. Voi vain kuvitella, millainen tietotaito halvan työn maissa on. Korkean polton kivitavara on melko luotettava käytössä.

   Olet ihan oikeassa tuossa oliiviöljyjutussa. Kaupassa (jos minun on öljyä kaupasta on ostettava) katson aina ensin, että öljy on tummassa lasipullossa, koska valo on yksi öljyn vihollisista. Mutta se tuokin sitten sen ongelman, etten näe öljyn väriä. Totta kait tutkin myös viimeisen myyntipäivän, mutta sekin on sitten luottammusasia, samoin kuin hinta. Tuo saapasmaan petkutuskin sen jo osoitti, ettei korka hintakaan aina ole tae. Mutta halpaa hintaa kierrän kaukaa.

   Poista