maanantai 7. joulukuuta 2015

Montalbano sono

Camilleri on nykyään ehkä Italian suosituin kirjailija. Sisiliassa - hänen kotisaarellaan - kirjakaupoissa on ihan omat hyllystöt pullollaan hänen tuotantoaan ja tuotantoa hänestä. Camilleri syntyi 1925, mutta vasta 1990-luvulla hänen suosionsa alkoi nousta kohisten, kiitos Salvo Montalbanon. Camilleri kirjoitti Montalbanonsa sisilian murteella, enkä vielä ihan kaikkea ymmärrä, mutta pikku hiljaa, pikku hiljaa. Kirjojen suomentaja Helinä Kangas kääntää teoksen suorasanaiset osat suomen yleiskielellä, mutta repliikit ovat erittäin värikkäitä ja omantakeisia. Ensimmäinen suomennos Veden muoto ilmestyi vuonna 2003. Camillerista kiinnostuneille erinomainen lähde löytyy osoitteesta www.vigàta.org.

Minä löysin itselleni oikean aarteen, jonka avulla Montalbanon jalanjälkiä oli helppo kulkea. Kannessa kommissarion yläpuolella on hänen rantakotinsa Punta Seccassa, vieressä Sciclin kaupungintalon rappuset, jotka filmeissä kuuluvat poliisitaloon ja alakuvassa Ragusa Iblan päätori, jonka laidalla sijaitsee (muka) poliisipäällikön toimisto. Ks edellinen postaus.

Tämän uutisen bongasin toissapäivänä Ragusan päivälehdestä: Donnalucata ja Scicli (ks edelliset postaukset) kinastelevat nyt siitä, kumpaan paikkaan sijoitetaan Montalbano-museo/-puisto. Siis, kumpi vetää turistien rahat itselleen, sillä Montalbanosta on tullut seudun numero uno! Montabano-retkiä järjestää jo useampi firma, ja esim päivän retki maksaa yli 200 euroa! Olimme vuokraneet Comison lentältä vuokra-auton, joka maksoi reilun viikon ajalta hieman yli 100 euroa!

Pisin päiväretki (n 300 km) ulottui Agrigenton temppelilaaksoon, ihmettelemään kreikkalaisajan raunioita. Sisilian historia on yhtä kansainvaellusten ja valloitusten historiaa. Montalbano-kuvauksia ei alueella ole tehty, mutta ...

... pienen matkan päästä temppelilaaksosta sijaitsevaa upeaa luonnonmuodostusta - Le scale dei Turchi, turkkilaisten rappuset - Nuori Montalbano ihailee Liviansa kanssa.

Villassa olimme hyvin myöhään illalla. (Montalbanon talo iltavalaistuksessa) Nälkäisinä olimme poikenneet kotimatkalla supermarketissa ostamassa mm melanzane alla parmigianaa, mutta ruoka meni parempiin suihin, ennen kuin muistin ottaa kuvaa!

Tässä lopuksi melazane alla parmigianaa, jota tein pikkuveljelle ja vaimolleen kotimiehen/-naisen palkakaksi. Netissä on monenlaisia versioita ko. Sisilian herkusta. Valmistaminen vie jonkin aikaa, mutta makunystyrät kiittävät. Nyt tuli nälkä...

12 kommenttia:

 1. Olet todellinen Camilleri ja Montalbano fani. Hienoja ovat maisemat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enkös olekin! Eilen illalla katsoin dvd:ltä (taas kerran) jaksoa nimeltä Capodanno (uusi vuosi), jossa nuori Montalbano saa kodikseen Punta Seccan rantatalon. Koska dvd:llä on mahdollisuus myös tekstitykseen (italiaksi+sisiliaksi), on hetki aina myös kielen opiskelua! Sisiliassa on tosiaan näkemistä, eikä parikaan viikkoa tunnu missään.

   Poista
 2. Nam, hyvalta nayttaa tuo viimeinen kuva.

  Agrigentossa olemme kayneet, olikin hieno paikka.

  Ja asiasta kolmanteen, sisaresi puhuu oikein hyvaa hepreaa!!! Tapasimme suomikirjaston itdenaisyyspaivajuhlissa tanaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä rakastan melanzane parmigianaa, kuten kaikkia sisilialaisia ruokia, ja olen kehitellyt niitä hieman lisää...

   Kiersimme koko temppelialueen, ja niin teki aikamoinen lauma muitakin turisteja.
   Agrigenton lähellähän on myös Camillerin kotipaikka.

   Meille siskoksille kielet maistuvat. Alkuun siskoseni kyllä hieman kamppaili oudon kielen ja kirjainten kanssa, mutta hän on sisukas suomalainen!

   Poista
 3. Ai, onko Comicon lentokenttä vihdoinkin avattu käyttön? Mikä lentoyhtiö sinne lentää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kenttä ei enää ole sotilaskäytössä. Lensimme Fiumicinosta sinne Ryanairilla, siis edullisesti. Kenttällä on nykyisin aika vilkasta liikennettä vähän sinne sun tänne (Kiitos Montalbanon!) ja siellä tapasin Montalbanon varakommissari Mimi Augellon (näyttelijä). Hän oli palaamassa Roomaan hyväntekeväisyyskeikalta.

   Poista
 4. Eikös Ryan Air lennä vain Ciampinon kentältä, vai olenko ymmärtänyt väärin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä me Ryanairilla lennettiin ja Fiumicinosta käsin. Muistan aikoinaan lentäneeni Tampereelta Saksan kautta Ciampinoon, nyt en sitä tilannetta ole tarkistanut.

   Poista
  2. Ryanair lentää tosiaan Fiumicinosta Comisoon ja hinta on vain n 123 e edestakaisin. Tarkistin just,

   Poista
  3. Kiitos vastauksestasi. Pitäähän minun uskoa. Tiedätkö että Ciampinosta lentää Ryan Air viidelle ruotsalaiselle paikkaunnalle. Ryan Air on halpa ja lyhyillä lennoilla ihan hyvä. Olen maksanut vain siinä 30-50 € edestakaisista lennoista Tukholman ja Ciampinon välillä. Ei ole kallista.

   Poista
  4. Piti tulla takaisin sillä en tiennyt että Ryan Air ei lennä lainkaan nyt talvella Roomasta Tukholmaan. Aikaisemmin se lensi kolme kertaa viikossa ja sitä ennen jopa joka viikon päivä. Ajat ovat muuttuneet...

   Poista
  5. Onkohan Norwegian nyt lentänyt Ryanin ohi?! Tampereeltakaan Ryan ei kuulemma enää talvisin lennä. Minä lentelen joko norjalaisella tai Finnairilla, koska täältä Keuruulta on suora linja-autoyhteys Helsinki-Vantaalle ihan sopivasti kummankin lennoille ja samoin hyvät yhteydet takaisin, kun nyt VR jatkoi sopimuksiaan Keuruunkin suuntaan ensi vuoden loppuun asti.

   Poista