lauantai 12. joulukuuta 2015

Il castello di Donnafugata

Benvenuti. Donnafugatan linna, Ragusan maakunnassa, Sisiliassa on upea vierailukohde. Linnan rakennutti 1600-luvun puolessa välin paroni Corrado Arezzo DeSpuches venetsialais-barokkityyliin. Linnan omistaa tätä nykyä Ragusan maakunta ja sen restaurointityöt saatettiin loppuun 1982, minkä jälkeen osaa  huoneista voi ihailla ihan paikan päällä. Olen nyt muutaman kerran vieraillut siellä uudelleen tuon mainion virtuaalimahdollisuuden kautta ja ymmärrän oikein hyvin, miksi Luca Zingaretti alias Salvo Montalbano valitsi linnan hääpaikakseen. Samassa tilaisuudessa hänet ja vaimonsa nimitettiin Ragusan kunnia-asukkaaksi.

Linnaa on käytetty paljon eri elokuvien tekemiseen, ja esim kolmessa Montalbano-jaksossa linna on mafiapomo Sinagran koti. Näitä rappusia pitkin Montalbano nousee tapaamaan vanhusta, joka arvostaa suuresti komissaariota, vaikka onkin yleensä lain toisella puolen.

Tapaamiset on kuvattu tällä parvekkeella, lukuisten turvamiesten silmien alla.

Linnan puistossa on mm kivestä rakennettu labyrintti, jonne minua ei saanut eksymään, joten...


... istahdin kiviselle divaanille odottelemaan ja ihastelemaan puutarhaa ja nuuhkimaan muhkeita rosmariini- ja laventeli-istutuksia...

... sekä lähellä olevan lammikon lotusta.

Jatkoimme matkaa Ragusa Iblaan. Siitä  sitten seuraavaksi.

13 kommenttia:

 1. Sisiliassa aikoinaan kierreltiin viikko, mussa noiden sinun kohteiden perusteella siella menisi mukabvasti toinenkin kierros ja ihan eri paikoissa, missa me kavimme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä haluaisin palata noihin maisemiin uudelleen. Paljon jäi vielä näkemättä ja kokematta.

   Poista
 2. Olisikohan tuollaisessa linnassa kivaa asua vallan.
  Kiinostaako Sisilia sinua muutenkin, kun fanitat Montalbanoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuommoisessa linnassa oikeasti asuminen voisi olla kauhistus, ainakin minulle. Ei, vaikka olisi rahaa pilvin pimein ja palvelusväkeä hoitamassa vaikka ikkunoitten pesut yms. Mutta voisin kyllä olla vieraana jonkin aikaa, jos minulle kerrottaisiin ihmisistä, jotka linnassa ovat historian kuluessa asuneet. Tutkisin kaikki kangastapetit, huonekalut, astiat jne. Samoilisin hehtaarien kokoisen puiston joka nurkassa jne.

   Kiinnostus Sisiliaan syntyi kyllä Montalbanon kautta, mutta nyt kiinnostus on alkanut kasvattaa aina juuria sivujuonia: tykkään Ragusan maakunnan luonnosta, ihmisistä ja ruokapöydän antimista. Palaan asiaan joskus, koska itsekin olen pohtinut sitä, miten kotoisaksi tunsin siellä oloni.

   Poista
 3. Onpas komea paikka. Katsoin kartasta, että ei ole kovin kaukana Notosta, Noto on jäänyt mieleeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin! Henkeä salpaavia paikkoja koko saari täynnä. Notossa kävimme myös. Kerrassaan upea paikka sekin. Siitäkin laitan sitten matkakertomusta.

   Poista
  2. Upea Noto oli meidankin reitilla.

   Poista
  3. Upea Noto oli meidankin reitilla.

   Poista
  4. Noton barokki on tosiaan mykistää!

   Poista
 4. Sisilia pääsee ehdottomasti listaan saarista, joille pitää päästä. Kiitos, kun otit mukaan matkalle!
  helena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sisilia on tällä hetkellä lempparisaareni! Sinne täytyy päästä uudelleen.

   Poista