perjantai 21. marraskuuta 2014

Loma lopuillaan

Viimeinen - toistaiseksi - aamu simpukkarannalla. Mukava, nuori naissotilas Maltan laivastosta oli tekemàssà valokuvaprojektiaan. Hàn kysyi kohteliaasti, saisiko minusta ottaa kuvan (onneksi takaa pàin), jonka hàn liittàisi tehtàviinsà. Vastavetona minà otin sitten hànestà kuvan, ja kerroin sen mahdollisesti tulevan blogiini. Meillà oli oikein mukava juttutuokio. 

Sitten aamupalalle nàiden pelureiden joukkoon. Duncanille kerran pari viikossa saapuu linjurillinen bingolaisia eri puolelta Maltaa. Aikaisemmilla kerroilla kuulin pelinjohtajan sanovan numerot ensin maltaksi ja sitten englanniksi. Nyt numerot luetellaan vain englanniksi. Englantihan on toinen virallinen kieli ja esimerkiksi koulukirjat ovat paljolti englanniksi. Maltan kieli onkin sitten minulle ihan hebreaa. Sen perustana on arabia, ja mausteet ovat englannista, italiasta ja ranskasta. Myòs italiaa hyvin monet ainakin ymmàrtàvàt, siis sisilialaisella aksentilla.

Tuskin sentààn nàiden luolien ensimmàisten asukkaitten ihan làhisukulaisia, vaikka he olivat Maltalle Sisiliasta tulleetkin silloista maakannasta pitkin. Ghar Dalamin luola on ihan làhellà Marsaxlokkia. Tàllà kertaa en siellà vieraillut livenà, sillà juutuin you tuben antiin. Oli mielenkiintoista kàydà làpi myòs joidenkin strippien kommentteja esimerkiksi siità, mità ghar dalam on kàànnettynà vaikka enkuksi. Yksi proffa kertoi sen tarkoittavan Pimeàà luolaa, yksi vastasi sen tarkoittavan Elefanttiluolaa. Sanojen alkuperàstà kun kiistellààn edelleen. Niin tai nàin, luolan museo on vaikuttava. Siellà on mini-elàinten luita, esimerkiksi postikortissa nàkyvàn elefantin. Ihmeellistà tàmà nykyinen virtuaalimatkailu: Istuu vain omassa nojatuolissa ja nàpyttelee làppàrià!


Lisàà nojatuolisurffailua postikorttien avulla:
- Tarxien Temples, 5000 vuotta vanhaa esihistoriaa. Unescon maailman perintòlistalla
- Mnajra Temples, 4800 vuotta vanhaa esihistoriaa
- Hypogeum, esihistoriaa maan alla kolmesssa kerroksessa. Sieltà on peràisin mm The sleeping lady -patsas.

Aikoinaan ei ainakaan minun historian kirjoissani mainittu sanaakaan Maltasta, vaikka sen vanhimmat ihmisen rakentamat kiviset muistot ovat 2000 vuotta vanhempia kuin esimerkiksi Egyptin pyramidit.


Vallettassa on erinomainen arkeologinen museo, jossa olen viettànyt useamman ahaa -hetken. Kaikille historiasta kiinnostuneille Maltalla on paljon kerrottavaa.

Historia tekee nàlkàiseksi. Muistin Michaelin lupauksen kunnon kalasta. Siispà Riitan kalakauppaan.

Valitsimme pagellaa, tuoretta ja paikallista.

Michael yllàtti tàysin istumalla nauttimaan erinomaisesta ruoasta minun kanssani. Kalaani hàn oli taiteillut tomaatista sanan Lisa. Ja kuin pisteenà i:n pààllà pòytààn oli tuotu myòs kukka. Vasta illalla tajusin, ettà oli Liisan pàivà (19.11.), mità Michael tuskin tiesi. Mukava, ja ennen kaikkea maukas nimpparipàivà.

Viikko Maltalla hupsahti nopeasti. Paluulennolle halusin ikkunapaikan, sillà halusin nàhdà edes vilauksen Etnasta. Siellàhàn se - pilvien keskellà lumihuippuisena.

Nàissà maisemissa vielà viikko. (Kuva tànà aamuna klo 7.15) Sittenpà taitaakin olla lunta enemmànkin luvassa!


Ihan olin jo unohtaa nàyttàà teille nàmà kuvat. Simpukkarannalta voi seurata, kuin suuret rahtilaivat tuovat naapurikylàn vapaasatamaan konteittain tavaraa halvan tyòn maista jaettavaksi Euroopan  markkinoille. Sieltà ne Maltalla 'kàsin tehdyt tuotteetkin' ovat peràisin. Ikàvà kyllà.


8 kommenttia:

  1. Mukavasti tuli tässä taas Malta-tietoa:) ja mukavaa viimeistä lomaviikkoa ja sen jälkeen matkaa Suomeen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kohta vaikeaa kertoa jotain yleistietoa Maltasta, koska minusta tuntuu, ettà olen jo niin paljon aikaisemmissa postauksissa kertonut. Siksi keskityn enemmàn matkani tapahtumiin, onhan blogini enemmàn pàivàkirja kuin tietokirja. Ja tietoahan nykyààn on netti pullollaan. Kiitos vaan toivotuksesta.

      Poista
  2. Faktaa on, että lomat loppuvat ajallaan, vaan asia pitää ajatella positiivisesti. Kun menossa oleva loma loppuu, niin ollaan lähempänä tulevaa lomaa. Taidat olla siis tulossa Suomeen pian. Eipä täällä kovin paljon ole missään lunta, Saariselällä eniten ja sielläkin n. 25 senttiä. Meillä viitisen senttiä.
    Ei ole nuo kalat sukua minun avannosta saamilleni ahvenille, siis ulkonäöllisesti ainakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just oikein ajateltu. Joskus minusta kyllà tuntuu, ettà olen aina matkoilla. Ja niinhàn asia kyllà onkin. Taisi eilen teillekin tulla sità valkoista. Ainakin nettilehdet kertovat, kuinka lumi taas yllàtti suomalaiset - taas kerran.
      Kalojen maku muistuttaa kyllà sinun ahveniesi makua, mutta koko ja ulkonàkò on hieman erilainen, eikà niissà ole niin paljon ruotoja kuin ahvenissa. Herkkuja molemmat sortit.

      Poista
  3. Täällä tänään ensi lumi oikein kunnolla!Ihanaa sanoi jopa 17v nuorimies ja lähti ensimmäistä kertaa kolaushommiin.Hyvää matkaa ja joulun odotusta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katselin nettilehdestà Etelà-Suomen lumisia maisemia. Sai nuorimies kunnon ulkoliikuntaa. Kiitos toivotuksesta. On mukavaa tulla jouluiseen Suomeen, tààllà kun siità ei ole mitààn havaintoja. Maltan lentokentàllà oli kyllà yksi iso, koristeltu kuusi ja ulkona hellettà!!!

      Poista
  4. Onko oma talvikotosi saapasmaassa nyt ihan kylmillaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tààllà on ainakin peruslàmpò pààllà. Jàlkikasvu kày kyllà tààllà 'lomalla'. Kukat viihtyvàt tààllà erinomaisesti, koska niistà monet kaipaavat viileaàn talvilevon.

      Poista