sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Kultaa

Sabinan kultaa... On alkanut oliivien keruuaika. Kaksi pàivà kului tyòn ja touhun parissa niin, ettà ensimmàisen pàivàn jàlkeen nukuin làhes 12 tuntia.

Tyòlàstà puuhaa vai mità? Tàllainen oli perinteinen tyòasento naisilla.

Ei vaineskaan. Koska oliivit ovat ystàvilleni vain harrastus, keruunkin voi ottaa ihan rennosti. Naama olisi ihan eri ilmeessà, jos puut olisivat ainoa elinkeino, niin kuin monella perheellà nàillà seuduin on.

Minà poimin AINA kàsin. Siis 'lypsàn' oksista satoa. Tuttavillani oli haroja, ja markkinoilla on myòs motorisoituja oksien ravistimia. Jos tilalla on puita sadottain, on kàytòssà myòs sàhkòiset puun ravistimet

.Harrastuksen tai ammatin tulokset viedààn sitten frantoioon. Kuvassa meidàn kylàn puristamo. Nàinà pàivinà puristamo toimii làhes yòtà pàivàà, sillà oliivit on puristettava parin kolmen pàvàn sisàllà poimimisesta.

Laatikot sisààn...

... oliivit pesuun...

... puristimien vàliin...

... ja kulta talteen! Meidàn puristamo toimii perinteisin menetelmin. Jos haluatte katsoa viime vuoden postaustani samoilta ajoilta, nàette uuden aikaisen frantoion toiminnan.

Tànà vuonna sato Sabiinassa ei ole kaksinen verrattuna edellisiin vuosiin. Varsinkin toissa vuosi tuotti kultaa ruhtinaallisesti, mutta puut tarvitsevat lepovuosia aina vàlillà.

Onneksi òljyà on aina sen verran, ettà voi valmistaa maukasta pastaa con aglio, olio e peperoncino (valkosipulia, òljyà ja tulista paprikaa)! Buon appetito!

8 kommenttia:

  1. Kiva oli varmaan päästä mukaan:) Meilläpäin just loppui oliivien keruu.- Täälläkään ei tämän vuoden sato ollut edellisvuoden veroinen mutta noinhan se on noiden oliivipuiden kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oliivien poiminta on minun syksyjeni kohokohta tààllà. Vaikkakin raskasta puuhaa, niin nautin sydàmeni pohjasta - sekà puuhasta ettà puuhan tuloksesta: extra vergine -òljystà.

      Poista
  2. Täällä on syksyn työt jo tehty - siellä on vielä paljon puuhia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesàà kestàà tààllà pari kuukautta pitempààn sekà kevààstà ettà syksystà, eikàhàn tànne semmoista talvea tulekaan kuin Suomeen, vaan puutarhassa riittàà aina tòità.

      Poista
  3. Olipa kiva postaus oliiviöljyn valmistamisesta. Tuli mieleen omenamehun puristaminen. Herkullisia ruokahetkiä, toivottelee Tuulia Turusta.

    VastaaPoista
  4. Mukavaa, kun tykkàsit. Olen nyt kolmena syksynà saanut olla apukàsinà ja saanut siità palkaksi vihreàà kultaa, jonkalaista ei ainakaan Suomen kauppojen hyllyiltà lòydy. Se kuuluu joka pàivàiseen ruokailuun. Nam.

    VastaaPoista
  5. Tiedätkö mitä oliiveista tehdään puristamisen jälkeen ?
    -seija-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oliiveja puristetaan useampaan kertaan. Ensimmàinen puristus tuottaa sità extra vergine-òljyà, seuraavaksi ns tavallista òljyà ja ihan loppumassa viedààn pelloille lannoitteeksi. Jàljelle ei jàà mitààn ylimààràistà.

      Poista