keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Kesäkurpitsan kukan anatomiaaMerruli kysäisi, poistanko kesäkurpitsan kukista kukan alaosan. Tässäpä pientä kasvianatomiaa:
- Ylimmässä kuvassa kahden hedekukan välissä on yksi emikukka kurpitsoineen ja kaksi kurpitsaa, joista kukka oli jo tippunut pois. Saapasmaassa kesäkurpitsan ei anneta kasvaa niin isoksi, mitä Suomessa olemme tottuneet.
- Toisessa kuvassa näkyy, kuinka olen oikean puoleisesta kukasta poistanut vihreät terävät verholehdet.
- Kolmannessa kukassa näkyy, miltä hedekukukan sisus näyttää. Sen poistan kokonaan alaosineen päivineen, jos käytän kukan salaattiin. Jos teen täytettyjä kukkia, nipsaisen vain tuon hedepötkylän pois.


Näissä kuvissa näkyy molempien hedekukkien sisukset ja yhden emikukan pullukka sisus. Salaatteihin en niitä käytä.

Vattuja tänä kesänä on eniten, mitä koskaan olen löytänyt.

On mustikoita ja mustatorvisieniä.

On kantarelleja ja kehnäsieniä metsä pullollaan. Koska kehnäsieni taitaa olla hieman oudompi ruokasienenä, jatkan seuraavassa postauksessa sen sienen anatomian merkeissä.

Lopuksi silmänruokaa omasta penkistä (malva, ruiskukka ja harsokukka) Antin ja Essen kehäkukilla lisättynä.

14 kommenttia:

 1. Oi miten kaunis kesäkukkakimppu.
  -seija-

  VastaaPoista
 2. Jännät kukat -en ole ikinä nähnytkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämmöisiä kukkia oli lapsuudessamme kotimme pihassa, niin kuin tuohon ylläolevaan sisareni kommenttiin vastasin. olen aina tykännyt juuri noista kukista.

   Poista
 3. Voi kurjuus kesäkurpitsoja! Minä tilasin hyötykasviyhdistykseltä keväällä joitain erikoisuuksia, pallonmuotoisia kurpitsoita, joita kehuttiin herkkusuiden suosikeiksi. Yhden yhtä en ole vielä saanut suihini. Taisi olla Suomen kesä liian kylmä Välimeren herkulle. Jokunen kurpitsan alku kuitenkin on näkösällä, joten toivotaan että tänään alkanut helle jatkuisi. Kiitos kukkapostauksesta. Minä en ole ymmärtänyt käyttää noita salaatissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odottele vaan ihan rauhassa, sillä kesä jatkuu... Telkun (Suomen ja saapasmaan) ruokaohjelmat ne minua ovat neuvoneet. Saapasmaassa ei heitetä esim nauriiden naattejakaan pois, vaan kaikki laitetaan ruoaksi tavalla tai toisella.

   Poista
 4. Olipa selkeä ohje, kiitos!

  VastaaPoista
 5. Nyt minäkin tiedän kurpitsoista ja niiden kukista enemmän. Mielestäni kurpitsan kukka on kaunis, en ole kuitenkaan arvannut syödä sitä.
  Mustikoita olen löytänyt, vattuja ei ole, eikä liioin sienikään.
  Kesäkukkasi ihastuttavat. Minä iloitsen täällä kuitenkin yhdestä ainokaisesta kehäkukasta, joka pihallani parhaillaan kukkii. Pionini ainokaisen kukan nappasi jo nuppuasteella joku. Ehkä poro.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkurpitsan kukka on kaunis ja oikein hyvä lisä myös salaattiin. Suomessa kurpitsan myydään aika kookkaina - siis ilman kukkia, enkä hedekukkiakaan ole täällä kaupan nähnyt, joten uusi tuttavauus monelle. Kannattaakin kasvattaa kesäkurpitsat itse.
   Tänään menin edellisten vuosien mustikkapaikkaan, eikä juuri mustikan mustikkaa, vaikka tuolla vajaan 10 km päässä niitä on runsaastikin. Sitten tajusin, että kuivuus on sillä paikalla tuhinnut sadon, sillä ei poimimisen jälkiäkään ollut. Sienetkin ovat nyt levossa, odottelevat vettä, mutta vattuja on! Ensi viikko on sen lajin kannalta viimeinen. Ensi vuonna laitan vielä enemmän kesäkukkia ja kylvän niitä eri aikoihin, jotta kukkaloistosta saa nauttia pitemmän aikaa. Ai, sinä ajattelet porojenkin kauneuden kaipuuta!

   Poista
 6. Kiitos selkeästä ohjeistuksesta. Nyt vain odottelen että kesäkurpitsa saa kukkimisintonsa takaisin. Paria poikakukkaa en viitsinyt vielä salaattiin taittaa että kurpitsatuotanto olisi vastakin turvattu.

  VastaaPoista
 7. Hi Liisa,
  Love the photos! It looks like summer would be a great time to experience Finland.
  Patti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dear Patti! This summer has been really, really fine! Benvenuti!

   Poista