torstai 18. heinäkuuta 2013

Herkkuja, herkkuja

Oman palstan tämän hetken antia Riittalan tomaateilla lisättynä: saapasmaasta tuomistani salaatinsiemenistä itivät mahtavasti valeriana ja radicchio, pitkulaista ja pyöreää retiisiä, kesäkurpitsankukkia ja punajuuren lehtiä.

Lisäksi basilikaa, sipulia, salaattijuustoa, öljyä, balsamicoa, suolaa ja pippuria. Juomaksi vattu-variksenmarjamehua.

Herkkupata porisemassa: mansikkaa, vattua ja mustikkaa. Kuningatarhilloa luvassa. Mansikka-aika on kohdaltani ohi, mustikka-aikaa vasta aloittelen, ja Riittalan villivatukosta olen nyt poiminut useamman litran. Kiitän kovasti! Vaikka viimeksi hiukset nousivatkin pystyyn sen kyykäärmejutun vuoksi! Minä kyllä tykkään eläimistä, mutta inhoan ja jopa pelkään käärmeitä.

Olenkohan minä vähän liioitellut tämän kukkapenkkini kanssa!!! Aika tiuhaan kylvin siemenet ja istutin taimet.  No, ainakin olen maljakkoihin saanut jo ruis- ja harsokukkia. Odottelen  malvan, silkkikukan ja auringonkukan kukkimista. Ehtivätköhän ne ilahduttamaan 04.08. Riittalan pihapiirissä vierailijoita? Silloin on valtakunnallinen puutarhaihmisten avoimet ovet - siis pihat! Jos liikutte näillä main, piipahtakaapa ihailemassa todellisten pihataitureiden (Riitan ja Mikko-miehensä) pihapiiriä tuolla Könttärillä. Siellä tämäkin pikkuinen kukkatarhani on.

***
Helena kyseli tässä taannoin, mistä tietää, milloin munakoiso on valmis poimittavaksi. Saapasmaan tietotoimistosta kerrottiin, että heti kun hennoo sen kasvista irroittaa. Siis vähän kuin kesäkurpitsan kanssa, eli mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, ettei munakoiso/kesäkurpitsa kasva liian isoksi.

12 kommenttia:

 1. Voi, että on herkullisen näköinen salaatti...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja maistui herkulliselta. Unohdin mainita siinä myös olleen pähkinöitä...

   Poista
 2. Varmasti nuo sinun herkkuannokset veisi kielen muassaan, jos se ei olisi kiinni toisesta päästään.
  Kaihoten katselen näitä marjajuttuja, kun omat marjamaat ammottaa tyhjyyttään. No, sain mustikkaa tänäänkin vähän, kun nousin meölko korkealle. vatutkin on osin menetetty.
  Kukkapenkkisi näyttää niin rehevältä, kaunis katsella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olenkin ehkä jo muuttumassa pupuksi, sillä puputan salaatteja joka päivä. Tiedotusvälineet kertoivatkin tuon teidän lakkatilanteenne. Harmistus. Torilla täällä myyvät nyt paikallisia lakkoja 10 e/ puoli litraa. Siis arvokasta vieläkin, muttei ihan mahdotonta. Vattuja ja mustikoita tulee ihan tarpeeksi. Odotahan vain tuon kukkapenkin täyskukkimista!

   Poista
 3. Etenkin nuo kesäkurpitsan kukat houkuttelevat...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka päivälle on nyt kesäkurpitsan kukkia (siis niitä koiraita) riittänyt. Myös itse kurpitsoita olen jo saanut ja syönyt. Nami, nami.

   Poista
 4. Hyvä tietää, munakoiso on sen verran vieraampi "etelän hetelmä", että sormi suussa tätä pohdin. Kiitos tietotoimistollekin!
  Ei kai kukkia voi koskaan olla liikaa? Minulla myös harsokukkaa ja ruiskaunokkia riittää maljakkoon asti.
  helena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Munakoiso on yksi herkullisimpia et.het., mitä tiedän. Kuin myös kesäkurpitsan, jotka Suomessa muuten kaupataan hieman liian isoina. Saapasmaassa ne korjatan noin 15 senttisinä. Suurinahan niiden sisus alkaa olla höttöä, koska voima siirtyy siementen tekemiseen. Uskoisin munakoison kehityksen olevan vähän samanlaista. Voisit kokeilla ja antaa yhden yksilön kasvaa ja kasvaa. kerro sitten, miten kävi ja miltä koiso näytti sisältä.
   Kukkia ei minunkaan mielestäni ole koskaan liikaa, mutta harvempaankin olisin voinut siemeniä piilottaa.

   Poista
 5. Sinä teit sen taas! Minulle iski nälkä. Olen pitkään harkinnut niitä friiteerattuja kurpitsan kukkia, mutta siis että menevät ihan noin raakanakin, se kuulostaa sopivan yksinkertaiselta minulle? Pitääkö kukan sisäosat poistaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, heh! Tuo friteeraminen on minulta jäänyt kokeilematta, koska en ole keksinyt, mihin sen rasvan sitten laitan. Pannulla paistaminen on minulle sopivaa. Kyllä minä kukan sisäosan poistan: kokonaan, jos laitan salaattiin, mutta vain hedepötkylän, jos haluan kukan säilyvän ehjänä paistettaessa. Buon appetito! Kukat sopivat oikein hyvin myös munakkaaseen paloiteltuna. jne jne

   Poista
 6. Tämä aika vuodesta: Toivoisin kellon pysähtyvän tai ainakin hidastavan etenemistään kohti pimeämpiä ja kylmempiä aikoja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Nyt täytyy tämänkin hamsterin varustautua talven varalle! Tänään saalinna 6-7 l vattuja! Sitten talvella voi makustella hilloa ja muistella tätä aikaa.

   Poista