maanantai 29. heinäkuuta 2013

Lissun pesto

Tämän päivän satoa:
- tomaatteja Riittalasta
- omalta palstalta herneitä, kesäkurpitsoita ja niiden kukkia, salaatteja, tilliä, retiisejä, punajuuria, avomaankurkkua, kukkia
- palstan reunalta siankärsämöä kuivatettavaksi

Kauden yksi herkuista: kesäkurpitsakeitto (kesäkurpitsaa, peruna, punasipulia, mausteena liperiä, hyppysellinen suolaa ja pikkuisen sitruunan mehua , päälle just jauhettua mustapippuria ja öljyä).


Tänään tein keiton mausteeksi pestoa (suolaa, valkosipulia, paahdettuja pinjansiemeniä, basilikanlehtiä, sitruunan mehua, parmesaaniraastetta ja öljyä) käsin huhmarissa hiertämällä. Olen joskus aikaisemmin kertonut, mikä ero on kaupan eri pestoilla: Jos purkissa lukee Pesto ALLA genovese, pesto ei ole alkuperäistä, vaan esim. pinjansiementen tilalla on käytettu pähkinöitä, jotka ovat halvempia. Jos purkissa lukee Pasta genovese, on luvassa 'aitoa' pestoa - toivottavasti. Silti itse käsin huhmarissa hierretty pesto on miljoona-triljoona kertaa parempaa. Ai niin, ja huhmarin hiertimen täytyy olla visakoivuinen ja itse huhmarin marmorinen. Heh, heh!!!


Parvekkeen komistus, 75 cm korkea basilika tahtoi alkaa kukkia, joten parturoin sitä ja sitä hieman lyhyempää kaveriaan reippaasti ja irroitin lehdet varsista. Osasta lehtiä tein tuota pestoa, suurimmat lehdet kiersin 'sikareiksi' ja pakastin ja osa odottelee tuossa vesilasissa pääsyä tomaattisalaattiin ja huomisiin munakoiso-mozzarella-tomaatti -paistoksiin.


Edellisessä postauksessani lupasin kuvia kehnäsienen 'anatomista'. Herkullinen sieni esimerkiksi kantarellin kaveriksi. Kannattaa tutustua. Kannattaa kuitenkin varmistua, että tuntee sienen varmasti. Kävin sunnuntaina metsässä, ja kehnäsieniä oli edelleen runsaasti. Joskin alkavat jo kärsiä veden puutteesta. Niin kuin muutkin sienet. Missä ovat sienisateet???

Lopuksi kiitos tämän kuvan kera pikkuveljelle ja vaimolleen mahtavasta päivästä keskellä Keurusselkää.


11 kommenttia:

 1. Saksan Stiftung Warentest julkaisi juuri valmispestojen testitulokset. Testattiin 30 eri valmispestoa ja vain kolme niistä läpäisi testin. Mikään ei voita itse tehtyä pestoa, vaikka huhmare ei olekaan visakoivua. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole enää aikoihin ostanut pestoa purkeissa, mutta olen kyllä tutkinut niiden etikettejä. Tulos ei yllätä minua yhtään. Vai ei teillä ole visakoivuista hierrintä!!! DDD

   Poista
 2. Ei ole meilläkään visakoivua, mutta ei ole myöskään pakastettu basilikaa. Ei ole käynyt mielessäkään. Käytätkö pakastettuja yrttejä kuivatun tapaan vai miten? Niin ja mulla on nyt kurpitsapenkissä aika kookas pallokurpitsa. Äkkiä se kasvoi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai ei sinullakaan ole visakoivuista vempainta!!! Tuon basilikan pakastusohjeen löysin jostain netistä. Pakastettu yrtti käytetään ruokaan jäisenä. En ole ennen sitä kokeillutkaan, mutta koska satoa tuli jo nyt ihan liian kanssa, ajattelin kokeilla. Kuivattaminen ei houkuta. Onnea vaan pallokurpitsasta. Kärsivällisyytesi palkittiin.

   Poista
 3. Minä teen pestot täällä aina itse,en ole koskaan ostanut valmista. Tosin Suomessa asuessa tuli joskus ostettua valmistakin kun ne ruukkubasilikat ovat niin pieniä....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsetehty on aivan eri makuista kuin kaupan purkkien sisältö, eikös vain. Basilikat ilmeisesti tykkäävät minun parvekkeestani, sillä monena kesänä olen kerännyt hyvän sadon.

   Poista
 4. Tuo jos mikä on nyt sitä lähiruokaa parhaimmillaan ♥ Oijoi, maistuis varmaan mullekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuskin enää lähiruoampaa voi olla. Varmaan maistuis sinullekin.

   Poista
 5. Herkulliselta näyttäää. Pitäisköhän opetella peston teko?

  VastaaPoista