torstai 18. lokakuuta 2012

Buona giornata

Kivet pitsikivià varten loppumassa. Ei muuta kun uusia hakemaan. Missà olisi làhin muovaamo? Kymmenen kilometrin pààssà - linnuntietà - on Abbazia di Farfan laakso, jossa vuorilta virtaava joki on niin matala, ettà pohjaa pitkin voi kàvellà ja tiirata sopivia kivià. On taas, mità virkkaillen koristella.


Eilen aamulla vein yhden pitsikiven aamucappuccino-baariin. Se heràtti suurta ihastusta. Pitàisi kuulemma laittaa koju kylàn joulumarkkinoille. Itse olen kyllà silloin jo Suomessa, mutta tàytyy vàhàn mietiskellà... Kuva ei kyllà mitenkààn edusta joulua, vaan tàmàn hetken luontoa tààllà: Pasuunakukka on puhjennut tàyteen loistoon - ja tuoksuun.

Katselin Aimariin blogin kuvia ensilumesta siellà Lapin ovella. Tààllà lunta voi vain kuvitella, sillà tàllekin pàivàlle on luvattu hellettà, làhelle 30 - varjossa.  Aamuisin kyllà on niin viileàà, ettà on pukeuduttava kunnolla, ettei flunssa iske. Pàivàn mittaan sitten tulee harrastettua strip teaseà! Kunhan muistaa sisàllà pitàà jalat làmpimànà. Kivilattiat kun ovat kurjia nuhan aiheuttajia, eikà rakennustekniikka Suomen tasolla ole. Vetàà kaikista ovista!

Tàytyy tankata C-vitamiineja. Viinirypàleet ovat parhaimmillaan. Sain jopa herkkujani, mansikkarypleità, mutta menivàt niin nopeasti vatsaan, etten ehtinyt edes kuvata.
Tein tàssà pàivànà muutamana sienikeittoa. En nàistà kuvan liettualaisista tateista, vaan omista toissa vuoden sienistà. Ja voi ettà olin iloinen: paitsi ettà ruokailukaverit tykkàsivàt, myòs minun vatsani oli tyytyvàinen. Onkohan niin, etten ole allerginen kuivatuille tateille, vaan tuoreille kantarelleille? En ymmàrrà, mutta olen tyytyvàinen.

19 kommenttia:

 1. Pasuunakukkakuva on ihana. Kiitos muistakin kuvista ja jutuista.
  Niitä täällä sateen keskellä katsellaan ja lueskellaan.
  Ei vielä kuitenkaan lunta.
  -seija-

  VastaaPoista
 2. Olet niin ruskasyksyn väreissä keltaisissa saappaissasi, vaikkei taida olla siellä vielä edes syksy, kun pasuunatkin kukkii noin täysillä.
  Jospa olisit likempänä, niin antaisin sinulle upeita hiotuneita kiviä, mustia ovat kylläkin. Keräilin niitä Mustavaaran vanhasta kaivoksesta. Ehdin hyvästi ennen talventuloa, sillä nyt on maa todella valkea. Lunta saatiin viime yönä roimasti lisää.

  VastaaPoista
 3. Ihana joki!

  Syksy on täällä kauneimmillaan ja sinä sielä helteestä vielä nautit....:)

  VastaaPoista
 4. Seija-systeri: Toinen pasuunakukka on tuon kukan ylàpuolella olevalla tasanteella. Tuo vaahtera-aulio tuossa pasuunakukan ylàpuolella on myòs komea ilmestys, mutta hàviàà kyllà loistossa - ja tuoksussa. Tsemppià sinne kylmààn pohjoiseen ja onnea ensi viikonlopulle.

  Aimarii: Kyllà tààllà syksyn tuntua on sen verran, ettà osa lehtipuista pudottelee ruskistetuneita lehtiààn, ja ihmiset pukeutuvat talvisaappaisiin ja toppatakkeihin, mutta sinun maisemiesi nàkòistà ruskaloistoa ei ole. Jahas, nyt tuli kyllà matka sinne ensi kesànà, sillà valkoinen pitsi on opein mustalla kivellà. Taidan muuttaa sinne Mustavaaraan! Jokos lumi on semmoista, ettà siità voisi rakentaa lumi-akkoja(kin)?

  VastaaPoista
 5. Irmastiina: Onneksi voin nauttia Suomen maisemista blogien kautta! Hellettà on VAIN iltapàivisin. Nyt sisàllà on n 20 astetta, ja ulkona muutaman asteen vàhemmàn. Mietin just, ettà tàytyy ottaa takka kàyttòòn, sillà tuo ilman kosteus kày luihin ja ytimiin.

  VastaaPoista
 6. Miten sina kaytannossa tuon virkkauksen teet? Siis alussa tavallista poytaliinaa ja sitten vahitellen muotoilet kiven paalle kavennuksineen, vai?

  VastaaPoista
 7. Anu: Minà kuvasin àsken tyòvaiheita. Laitan se seuraavaan postaukseen.

  VastaaPoista
 8. Ihanan pyöreitä kiviä löysitkin niihin edellisiin pitsikiviisi,toivottavasti löytyy lisää,ovat niin nättejä! Meilläkin on kuumaa,mutta aamulla ei ole kylmää,vaan siedettävää,tänä aamuna klo 7 saakka oli 22 astetta,sen jälkeen lämpeni....

  VastaaPoista
 9. Tärkeintä takissa on isot taskut, niihin voi kerätä kiviä, siemeniä ja eksoottisia siemenkotia. Vuosia myöhemmin voi löytyä taskunpohjalta jo unohdettuja aarteita. Olen kokeillut joskus kiven hiontaakin, nykyisin tyydyn porailemaan niihin reikiä.
  Onko vinkkiä, miten saisi tehtyä hyvää viinirypälehilloa?
  helena

  VastaaPoista
 10. Yealian: Merenranta on tààllà paras paikka lòytàà tàydellisià kivià. Nyt on tosiaankin làmmintà, mutta vain keskellà iltapàivàà. Tulee Saharasta.

  Helena: Just noin! Viinirypàleet menee minulla heti vatsaan, joten en edes ole yrittànyt tehdà hilloa. Toimisiko hillosokeri, johon lisàisi vàhàn agar-agaria tms? Onko sinulla ylituotantoa? Sain vàhàn aikaa sitten lahjaksi Pantellerian makeasta viinistà tehtyà hyytelòà, ja kyllà oli hyvàà pecorino-juuston kanssa.

  VastaaPoista
 11. Johtuisko sun sieniongelma sienisokerista? Se on vähän kun laktoosi-intoleranssi, mutta koskee sieniä. Joissain sienissä on tätä sienisokeria enemmän kun toisissa ja eri "kypsennys" tavatkin vaikuttaa asiaan. En muista enää missä sienissä oli mitäkin, tuossa syksystä kyllä yhdellä sieniluennolla oli asiasta puhe.

  VastaaPoista
 12. Oman pihan rypäleet ovat sen verran voimakkaan makuisia, että en ämpärillistä jaksa syödä. Osan jätän hyvällä omallatunnolla mustarastaille, mutta taidan kokeilla hillon tekemistä. Ovat vasta nyt kypsiä, kylmä saa ne vähän makeammiksi.
  helena

  VastaaPoista
 13. Sea: Samaa vihjaili Helena, kun loppukesàstà ongelmasta postailin. Olen kuullut/lukenut, ettà eniten ongelmia joillekin ihmisille aiheuttaa suppikset, ja koska ne ovat kantarellien sukua, jospa minà olen allergisoitumassa niille. Tai sitten vain yksinkertaisesti sòin niità liikaa ja liian usein. Ensi kesànà taas kokeilen.

  Helena: Tuossa minun Crema di moscato di Pantelleria -purkin kyljestà luetellaan aineksiksi: viinià 70%, sokeria, pektiinià, yrttejà. Mità yrttejà, sità ei kerrota, mutta voisit kokeilla minttua. Taidanpa kokeilla itsekin paikallisista rypàleistà, mutta sinun rypàleittesi voimakkuus sopii varmaan hilloon. Namskis!

  VastaaPoista
 14. Eilen illalla olimme ystäväpariskunnan kanssa iltaa istumassa Bosborin rannalla. Tuli vilu ja kaivoin onnellinen hymy naamallani villatakkia kassista. Voi tule syksy, sateet ja syysmyrskyt. Minä olisin niin valmis.

  Ja laita sinä kivikauppa pystyyn, ehdottomasti!

  VastaaPoista
 15. Mine: Minà laitoin eilen illalla ensimmàisen kerran tànà syksynà (?) tulen takkaan, sillà vaikka pàivàllà tuli hiki T-paidassakin, illalla oli vilpoisaa. Minà olen kauhean huono kauppanainen. Tàytyy miettià. Kiitos kannustuksesta.

  VastaaPoista
 16. Minttua löytyy vielä kukkapenkistä!
  helena

  VastaaPoista
 17. Helena: Kerrohan sitten joskus tuloksista.

  VastaaPoista
 18. Vettä täällä on losottanut päivätolkulla, mutta nyt alkaa pikkuhiljaa viilenemään, joten eiköhän kohta saada räntääkin. Kaipaisin tähän harmauteen yhtä aurinkoisen värisiä kumppareita, kuin sinulla näkyy olevan :)

  VastaaPoista
 19. Sude: Tààllà ei nyt muutamaan pàivààn ole satanut, vaan tànàànkin oli iltapàivàllà làhes 30 astetta varjossa. Eikà vielàkààn (klo 19.50) ulkona tartte kuin T-paidan. Laitan sulle pàivàn sàteistà kassillisen.  VastaaPoista