sunnuntai 11. joulukuuta 2011

Kahden maan välillä

Vuoristomajan maisemissa viime torstaina...
Keuruu eilen ja tänään... Molemmat kuvasarjat otettu molemmin puolin puoltapäivää.

Niin ylivoimaiseksi kävi halu päästä tuttuun ja turvalliseen kotimaahan, että siirsin lentoa viikolla. Sama kone (Norwegian), yhtä edullinen hinta. Alkumatka sujui hyvin, kuten aina ennenkin. Kun istuimme koneessa, kapteeni ilmoitti, että odottelemme lähtöä tunnin verran, koska sää Helsingissä on myrskyinen. Matka Roomasta Helsinkiin sujui sitten lopulta ihan niin kuin aina ennenkin...  Tai siis Helsigin ylle. Siinä sitten kiertelimme ja kaartelimme ... ja ihmettelimme, kunnes kapteeni ilmoitti, että polttoaine on loppumassa, joten meidän on lennettävä tankille - Turkuun! Siellä kun myrsky ei olisi niin paha kuin Helsingissä. Tankki täynnä (?) taas taivaalle ja kohti Helsinkiä. Kolmisen tuntia myöhässä laskeuduimme Helsinki-Vantaalle. Koko (vajaa) koneellinen taputti. Ja täytyy nostaa hattua sekä taitaville (norjalaisille) lentäjille että rauhalliselle (virolaiselle) henkilökunnalle. Minkäänlaista paniikkia ei koneessa syntynyt.

Mutta kun matkalaukkuja ei alkanut lähes parin tunnin odottelun jälkeen kuulua, alkoi muutamien matkustajien hermot vinkua. Juttelin ainoan ohi viuhahtaneen kenttähenkilön kanssa, ja hän sanoi, että koko kenttä on kaaoksessa myrskyn takia: lumi ja räntä haittaa kaikkea, koneet eivät pääse ilmaan eikä alas, koneita lennätetään Turkuun tankille, henkilökunta yrittää etsiä oikeita matkalaukkuja oikeille hihnoille jne. Vihdoin, noin  klo 21.00 meidän hihna heräsi eloon, ja minäkin sain kaksi(hyvin, hyvin raskasta) matkalaukkua mukaani.

Mutta mitäs nyt? Kaikki jatkoyhteydet Keuruulle olivat menneet aikoja sitten. Menin tutkimaan aikatauluja. Järkevin vaihtoehto oli linja-auto Jyväskylän kautta Keuruulle. Lähtisi aamulla klo 04.40. Hotelliin? Mitä sitä turhaa muutaman tunnin takia rahoja tuhlaamaan. Voisihan sitä kokeilla yötä lentokentälläkin. Oikein hyvä ratkaisu, sillä tutustuin siinä penkillä aikaa viettäessäni oikein mukavaan pohjoisen (nais)ihmiseen. Juttelimme ummet ja lammet, nukuimme vuorotellen, tai siis makasimme silmät kiinni, ja lopuksi joimme minun lähtökahvimme. Hän jäi vielä odottelemaan oman koneensa lähtöä kohti Kemi-Torniota. Suren ainoastaan sitä, että en ottanut yöseuralaiseni nimeä tai osoitetta muistiin, joten  - Jos nyt luet tätä, ota ihmeessä yhteyttä spostiini. Kaunis kiitos seurastasi.

Myrsky jatkui koko linja-automatkan ajan, mutta molemmissa linja-autoissa oli todella taitavat ja rauhalliset kuljettajat.

Tämä Aamulehden piirros viime vuodelta VR:n ja linja-autoliikenteen vaikeuksista voisi nyt saada jatkoa lentoliikenteen ongelmista. Luonto kun on niin ennalta arvaamaton.

Joka tapauksessa olen nyt nukkunut edellisenkin yön edestä, viime yönäkin lähes 12 tuntia. Tänään mummo (siis äitini) keitti minulle mainiota kalakeittoa, joten kaikki hyvin. Tämä kaamoskin tuntuu jouluiselta. Ja parin viikon päästä ollaan jo matkalla kohti kevättä.

17 kommenttia:

 1. Voi että mikä matka!!!Onneksi olet turvallisesti perillä

  VastaaPoista
 2. Olipas sinulla tapahtumarikas matka koti-Suomeen! Mutta hyvä kuulla että pääsit perille,ja lunta onkin Keuruulle kertynyt kunnolla kuvien perusteella!

  VastaaPoista
 3. No jopas oli sinulla matka. Onneksi laukutkin saapasmaan tuliaisineen loytivat. Pitaako tuolla lentoyhtiolla maksaa laukuista erikseen?

  VastaaPoista
 4. Maria: Tuo myrsky aiheutti paljon harmia maalla, merellä ja ilmassa, mutta maalla sattui vakavimmat onnettomuudet! Joten taitavia lentäjia oli paljon liikkeellä.

  Yaelian: Riittää taas matkasta kerrottavaa! Lunta on, ja pakkastakin nyt just pari astetta, mutta luvassa taas lauhaa! Toivottavasti saadaan kuitenkin valkoinen joulu.

  Allu: Koneessa vieressä istunut nainen tarrasi vähän väliä miehensä käsivarteen. Minä ratkoin sudokuja!

  Anu: Ei ollut yksitoikkoista, ei! Laukkuja saa olla ruumaan kaksi, painoltaan à 20 kg, hinnaltaan à 10 euroa. Sain siis tuotua kaksinkertaisesti sen, mitä olisin saanut tuoda Finnairilla. Ja koska itse lippu oli hyvin edullinen (n 60 euroa), ei tuo laukkumaksu ole mielestäni ollenkaan iso. Suosittelen Norwegenia. Kone oli upouusi ja henkilölunta erinomaista.

  VastaaPoista
 5. Tervetuloa siis ohuen lumikerroksen ja kaamoksen keskelle! Olipa seikkailu, onneksi siua on siunattu huumorin ja tilanteen tajulla! :)

  Tulimme eilen Kotkasta läpi vaihtelevien sääilmiöiden, maisema samoin kävi läpi kaiken suomalaisisen merenrantaa lukuunottamatta, tuntui kuin olisin matkustanut tuplasti kauemmin ja kauemmas!

  VastaaPoista
 6. Lumi satoi maahan juuri sopivasti toivottamaan sinut tervetulleeksi kotiin.
  Olihan tuo sinun Suomeen lentosi paljon mielenkiintoisempi kuin jokin tylsä tavanomainen saapuminen aikatauluineen kaikkineen. Vai mitä. On mitä kertoa ja muistella.
  Liukasta on. Toissapäivänä lenkillä kaaduin kaksi kertaa. Ei mitään pieniä pyllähdyksiä vaan ihan kunnolla pitkin pituuttani, kaikki 156 cm.
  -seija-

  VastaaPoista
 7. Maahiska: Kiitos, kiitos! Eipä tuossa tilanteessa oikei voinut koneen lattiallekaan heittäytyä kiukuttelemaan! Taitaa näinä päivinä Ilmojen Haltia näyttää kaikki oikkunsa. Oletkos sinä jo paremmassa kunnossa? Siis kahvittelukunnossa? Laitapa spostia.

  Seija-systeri: Kotiin on aina hyvä tulla, vaikka minkälaisessa säässä. Tämä lento tosiaan on huippua muistojen joukossa. Vetää varmaan vertoja Soilen lennolle silloin Islannin tulivuoren tuhkapilven aikaan. Oletkos sinä noinkin pitkä? Puolitoista senttiä kuiteskin minua lyhyempi. Mulle tulisi enemmän mustelmia.

  VastaaPoista
 8. Kävit sitten täällä meilläkin päin pikaisesti...☺

  Kauniit kuvia!

  VastaaPoista
 9. Tervetuloa taas Suomeen.
  Onneksi ei ole kovia pakkasiakaan, niin ei tule niin suurta lämpötilaeroa.

  VastaaPoista
 10. Irmastiina: Jep, huomasitkos katsoa ylös tuiskuun, kun vilkuttelin! Kiitos kehuista. Toisaalta kuvat antavat vain pienen aavistuksen todellisuudesta.

  Coco: Thank you so much. I just looked through some postings in your blog. I was so delighted that I added you to my favourite blogs.

  Sude: Kiitos kovasti. Kyllä minä olenkin taas nauttinut siitä, ettei sisällä palella, mutta kyllä äskenkin poskipäitä hieman vilutti. Toisaalta näihin keleihin tottuu äkkiä.

  VastaaPoista
 11. Voi kauhistus tuota paluumatkaa! Onneksi kaikki meni hyvin.

  VastaaPoista
 12. Huh huh: oikein minuakin hengästytti - mutta loppu hyvin, kaikki hyvin:). Olen itsekin lentänyt Norwegenialla (kirjoitetaankos se noin?)ja ollut palveluihin, ja ennen muuta hintoihin, tosi tyytyväinen eli suositellanpa yhtiötä yhdessä...Jonkin aikaa varmaan kestää tottua näihin viileämpiin ilmoihin, tulikin nyt vihdoin oikea talvi. Nautiskellaanpa kauniista keleistä:)

  VastaaPoista
 13. Riitta: Suljin kauhistuksen pois ajatuksistani loppumatkan ajaksi. Vasta nyt tajuan, kuinka vaarallista on lentää myrskyn keskellä. Onneksi oli taitavat lentäjät, lennonjohdot ja kaikki henkilöt, jotka mahdollistivat turvallisen lentomatkan. Onneksi osasin kiittää taitavia linja-autonkuljettajia, sillä itse en olisi moiseen keliin uskaltanut lähteä ajamaan.

  KaisuT: Onneksi!!! Itsekin välillä mieetin, miten tuo firma kirjoitetaan, mutta Norwegian on kait se oikea. Suosittelen oikein sydämeni pohjasta ja aion sitä yhtiötä käyttää edelleen. Tietysti kannattaisin omaa sinivalkoista firmaa, mutta ei heidän nykyisillä hinnoillaan. Talvi taisi vain piipahtaa, sillä just nyt vesipisaroita tippuu ikkunalaudalle. Siitäkin huolimatta - nautiskellaan!

  VastaaPoista
 14. Meinasikkos jäädä jouluksi tänne? Tiedän mihin osoitteeseen joulukortin laitan. ;) Tuo eniron antama osoite Keuruulle taitaa olla sinun? Minulla kun ei ole kun sen saapasmaan osoite. :)

  VastaaPoista
 15. Sea: Keuruun Kaskitieltähän minut nyt löytää muutaman kuukauden ajan. Mukavaa odotella korttia!

  VastaaPoista