maanantai 31. tammikuuta 2011

Titityy

Lunta, lunta, lunta vaan... Ja lisàà tulee parhaillaan. Tykkààn. Sen sijaan lumenluojat taitavat muuttaa Thaimaahan! Tietysti ei ole mukavaa niillàkààn, joille ei vielàkààn tule sàhkòà. Mitenkàhàn sità itse selviàisi, jos olisin vaikka viikkokin ilman sàhkòà. Vettà - ei kaupasta, koska kaupat olisi kiinni. No lumesta sulattamalla. Siis tuomalla lunta sisàlle ja toivomalla, ettei sisàlàmpò laskisi alle nollan, koska silloinhan ei lumikaan sulaisi. Kun ei ole puulla làmmitettàvàà uunia ja kynttilàn liekillà sulattaminen voisi olla liian extremià. Muu ruoka - nàkkileipàà on muutama paketti. Mitenkàhàn sujuisi kahvinkeitto kynttilànliekillà? Toisaalta voisi pààstà eroon muutamasta kilosta painoa. Peseytyminen? Pyyheliinan vieminen lumihankeen ja sitten vain sisàlle hinkkaamaan. Onneksi avanto on auki nyt, kun ei ole liian kovat pakkaset. Tiedotusten kuuleminen. Ei ole telkkua ja radiokin tarttee sàhkòà. Tàytyisi mennà kylàn raitille. Nykyihminen, kerrostalossa on hyvin riippuvainen sàhkòstà. Sen tietàvàt myòs sàhkòfirmat, sillà kymmenen vuoden sisàllà sàhkòlaskut ovat nousseet melkein 10-kertaisiksi!!! Vaikka minàkin olen puolet vuodesta muilla mailla vierahilla. Ei se kulutus, vaan ne perusmaksut, verot ja siirtomaksut, jotka ovat samat, kàytàn minà sàhkòà tai en. Nyt riittàà valitus - tàllà eràà...
... ja siiryn mukavampiin asioihin. Viime torstaina Keuruun torille kurvasi taas lihataivas.
Kansaa oli parissa kolmessa jonossa. (Niin on joka kerta, kun Roinilan Lihatilan myymàlàauto Keuruulle pariksi tunniksi parkkeeraa.) Minà ostin 4 kasler-leikettà, reilu puoli kiloa sika-nautajauhelihaa, ns tirripaistilihaa ja tuoretta naudan maksaa. Kaslerit laitoin pakkaseen, jauhelihasta tein lihapullia ja makaroonilaatikkoa (osa on jo syòty, osa viety mummolle ja osa odottelee pakkasessa), tirripaistilihaa laitoin perunalaatikkoon ja pakkaseen. Maksasta...
... tein herkkujen herkkua: Fegato alla Venezianaa. Kaduin vain sità, ettà ostin maksaa NIIIIIN vàhàn. Nyt vain odottelen seuraavaa lihajonotusta... Laitoin kaikkiin valmistamiini ruokiin hieman kuivattua salviaa (vuoristomajan parvekkelta poimittua) ja hieman murskattua peperoncinoa (Unkarista). Taivaallista. Viini (prosecco) olisi ollut hieno lisà, mutta 'tipaton tammikuu' loppuu vasta tànààn. Vaikka eihàn alkoholia ruoassa enàà valmistamisen jàlkeen olisi ollut. Maku vaan. Kunpa liha-auto tulisi pian Keuruulle!
Kevàttà on jo ilmassa: Tintit laulelee ulkona(kin) ja bella di notte -kukan siemenistà yksi jo nostelee mullasta uteliaana sirkkalehtiààn. Tàytyy sille vain lòytàà kesàkoti, sillà yksin se ei tààllà selviàisi. Minà kun olen ostanut lentolipun vuoristomajalle. Maaliskuun 21. pàivà taas raahaan matkalaukkuja...

19 kommenttia:

 1. Eihän tuo sähköttömyys tuolla maalla (porukat Mikkelissä jossa sähköt poikki vähän väliä) niin paha ole jos vain vettä saisi. Kynttilä ja taskulamppu valasee, lämmitys toimii puulla, leivinuunissa kypsyy ruoka ja talvella pakkanen pitää ruuan tuoreena. Vaan miten saada tosiaan vesi kun pumput toimii sähköllä. Juomaveden voi ostaa kaupasta, mutta pesu- ja vessanvesi on heikossa.

  VastaaPoista
 2. Saiskos tuohon fegatoon ne ainemaaratkin? Kuvassa ei ne nay.
  Kerran oltiin pikkuravintolassa Venetsian lahella, jossa kokki/tarjoilija/omistaja rouva ei osannut kielia eika mekaan muistettu tuota nimea italiaksi. Mieheni teki melkein ruumiinleikkauksen itselleen selittaakseen tadille, mita halusimme. Kylla se lopulta meni perille, valitettavasti hanella ei sita ollut ruokalistassa. Mutta voit uskoa etta kaikilla oli hauskaa!!

  VastaaPoista
 3. Sinulla on jo kevät tuulia täällä:D matkaliputkin.Tsemppiä arjen "kivien"rapinaan kengissä(sähkön ja muun suhteen)-Ja kaunista helmikuuta♥

  VastaaPoista
 4. Mulla taitaa olla tuo sama kirja, nyt täytyy kaivaa resepti esille. Tykkään hyvästä maksaruuasta.
  Tuollaiset autot on hyviä autoja :)

  VastaaPoista
 5. olen kuullut Roinilan lihatuotteista pelkkää hyvää. venetsia ruokakirja löytyisi hyllystä, pitäisi taas joku päivä tutkia sitä. jos ei muuten niin ainakin silmänruoan kannalta

  VastaaPoista
 6. Jo vähän Pikkusiskon kanssa ihmeteltiin, että mihin olet kadonnut. Täälläkin alkaa aika ajoin tuntumaan keväiseltä ja jauhemaksapihvejähän mun on pitänytkin tehdä. Täällä ei ole vietetty tipatonta tammikuuta, koska kaksi lasia punaviiniä kuuluu lauantainruuan yhteyteen : )

  VastaaPoista
 7. No niin, täällä minäkin ilokseni huomaan, että Lissu on palannut blogiin!

  VastaaPoista
 8. Sea: Mutta eihàn sità vettà kaupastakaan saisi, koska ne olisivat kiinni. Kassat kun nykyààn toimivat sàhkòllà. Voishan sità vettà hakea tuolta avannosta samalla, kun piiphataisi siellà pesulla. Siis ottais ensin avannosta juomavettà sankoon ja sitten pulahtais itse pesulle. Maalaistaloissa on varmaan paremmat valmiudet selviytyà tàmmòisistàkin ongelmista.

  Anu: Siis Venetsian seudulla ei ollut maksaa paikallisittain! Ei siis ollut tuoretta maksaa. Tàssàpà (yksi) ohje (kahdelle): 200 g sipulia viipaloidaan ja kuullotetaan voi-oliiviòljyssà muutama minuutti. Lisàtààn viini (minà suosin proseccoa, joka tulee Veneton maakunnasta). (Minà lisààn suolaa, pippuria, salviaa ja peperoncinoa.) Haudutetaan kannen alla 15-20 minuuttia. Nostetaan odottelemaan. Viipaloidaan 200 g tuoretta maksaa. Paistetaan niità muutama minuutti molemmin puolin. Lisàtààn suolaa ja pippuria. Nostetaan sipulit pannulle mukaan làmpiàmààn ja NAUTITAAN!!! Lisàkkeenà alkuperàisohjeessa on grillattua polentaa, mutta minà ahmin maksat puolukkahillon kera. Nyt tuli nàlkà!!!

  Maria: Mukavaa helmikuuta sinullekin. Jep, matkalippu (siis tietsikalta tulostettu varausnumero) on jo valmiina. Nyt vain nauttimaan tàstà Suomen Titityy-ajasta, eli kevààstà.

  Himalainen: Kaivapas sivu 190. Huomaat, ettà olen hieman soveltanut ohjetta (ks vastaus anulle), mutta perus, eli hyvà, tuore maksa on se tàrkein osa. Jos vielà saisi vasikan maksaa! Roinilan maksa oli nautaa.

  Soile: Vai ettà kirja on hyllyssà!!! Otapa esille. Lòydàt paljon silmàn ja vatsan herkkua. Roinilan lihat ym. ovat herkkujen herkkua. Kotikin tuoksuu herkulliselta ruoanlaiton jàlkeen. Ei jàlkeàkààn kaupan tusinaruoan hajuista!

  Satu.p: Pikkulintujen jàlkelàinen sirkutteli teidàn tyòpaikkakokouksestanne. Mukavaa, ettà minua on kaivattu. Minà tykkààn just tuosta maksaruoasta yli kaiken. Kunhan maksa on tuoretta. Minà tykkààn proseccosta. Punaviiniin en vain oikein totu. Ilman kunnon tuhtia (riista yms)liharuokaa.

  Pikkusisko: Titityy!!!

  VastaaPoista
 9. Olisihan tuo sähköttömyys talviolosuhteissa aika haastavaa.
  Liha-autosta en ole kuullutkaan, aika kätevää ja varmasti tuoretta!
  Oi, matkalaukkuja alat taas kohta kaivelemaan. Alkaako siellä maaliskuussa olla jo lämmin?

  VastaaPoista
 10. Omenaminttu: Sàhkòttòmyys kerrostalossa olisi kyllà enemmàn kuin haastavaa, koska kaikki toiminta perustuu juuri sàhkòòn: vessa, peseytyminen, ruoan laitto, làmmitys. Valoa alkaa saada jo ulkoa ja illalla voisi polttaa kynttilòità. Lapsuudessa muistan ajan, jolloin sàhkòà ei meille vielà tullut. Ulkovessa, sauna, puuhellat, kaivovesi, kaasulamput - ei sàhkòà osaanut edes kaivata. Eikà sàhkòlaskuista ollut tietoakaan!!! Tuo liha-auto on tosiaankin aarre. Mahtavan maun lisàksi kotiin saa ihanan tuoksun, jota markettien lihoista ei tule. Suosittelen todella làmmòllà. Heillà nàyttàà olevan myòs suoramyyntià, joten jos asiaa heille pàin tulee, ei muuta kuin ostoksille. Iso kylmàlaukku vaan mukaan. Matkalaukku odottelee tuolla parvekkeella. Kevàinen sàà vuoristomajalla voi olla mità vain, mutta aurinkoa on sentààn enemmàn kuin tààllà. Ja parvekkeella odottelevat mausteet ja jo kukkivat kukat!

  VastaaPoista
 11. Eipä naurata täällä meilläkään vuokra-rivitalossa kun sähköt menee. Heti alkaa kämppä kylmentyä ja koira huutaa hulluna , kun on niin oudon hiljaista. Paras sähkökatkos sattui minulle Turkissa. Olin parturissa ja kun sähköt meni, oltiin säkkipimeässä. Poika vaan jatkoi tyynesti saksimista sormituntumalla, oli kai ennenkin tehnyt niin. Ulkona tarkastettiin lopputulos, joka oli mitä mainioin. Se on jo minusta ammattitaitoa :)
  Vai suunnittelet sinä jo pois lentoa, oioioi. Minä olen nyt laihtunut niin paljon, että mahtuisin varmaan sinne matkalaukkuun mukaan , miten olis ???? :D

  VastaaPoista
 12. En sano sähköistä mitään, kun sitten jotain tapahtuu, negatiivista meinaan täällä meillä.
  Aurinko paistaa ja jo kevättä ilmassa, tervetuloa saman meren äärelle.
  Minä haluaisin jo kovasti varata lippuja kesälle mutta himmailen nyt vielä :).

  VastaaPoista
 13. Sude: Moderni ihminen on tainnut kaivaa itselleen sàhkòkuoppia! Vai ettà pimeàssà syntyi upea leikkaus. Se on sità ammattitaitoa se. Jàtàn sulle tilaa kylmàsavulohen ja marjojen viereen. Ei tule sullekaan nàlkà matka aikana!

  Pikkujutut: Siellà olisi varmaan omat ongelmansa - paitsi tàmà meidàn kylmyys. saapasmaassa kuulemma mimosat jo kukkii. Suomen kesàà odotellessa vuoristomajan kevààseen.

  VastaaPoista
 14. Kyllä on ollut ihan tarpeeksi lunta parina viime vuonna näin lumitöiden tekijän näkökulmasta. Puuh. Eipä tarvi paljon miettiä kuntoilua, kun viettää tunnin puskemalla kolaa. Minä pelkäisin maalla eniten vesiputkien jäätymistä pitemmän sähkökatkon aikana. Onneksi ei ole sattunut talviaikaan kohdalle.
  Tulppaanipuun siemenet ovat vihdoin päässeet käsittelyyn, ensin muutama päivä kosteutta huoneen lämmössä ja sitten jääkaappiin. Täytyy sen verran piilottaa, ettei tarvi kovin montaa kertaa kuunnella kommentteja, että "mitä kummaa täällä jääkaapissa oikein on". Multaa minigrippussissa tietenkin.
  helena

  VastaaPoista
 15. Helena: Minulla on kyllà semmoinen tunne, ettà ne tulppaanipuun 'siemenet' olivat kyllà lenninsiipià. Mutta jos ne itàvàt, se on suuri ja iloinen yllàtys.

  VastaaPoista
 16. Minä taas epäilen, että ovat kuin vaahteran siemeniä, siipi ja siemen päässä. Ovat kyllä vaikeita, itävyysprosentti on huono, mutta en pety jos ei onnistu. Joskus olen kyllästynyt odottamaan ja kopistellut mullat siemenineen jonkin toisen kasvin ruukkuun, siksi kiiviköynnös kasvaa kahvipuun juurella. Kerran onnistui kuudesta ginkgon siemenestä kuusi, seuraavalla kertaa ei yksikään.

  Tulppaanipuu on amerikkalainen alkujaan (tai tulppaanipoppeli kuten siellä kutsutaan), ensimmäisiä koristekasveja joita tuotiin Pohjois-Amerikasta Eurooppaan. George Washington istutti tilalleen v. 1785 kaksi tulppaanipuuta ja ovat edelleen hengissä. Niin suuria, että mehiläiset eivät nouse niin korkealle pölyttämään, vaan ihmisen piti mennä nosturilla suorittamaan toimenpide, kun haluttiin puille jälkeläisiä siemenistä. Vaikka en saisi yhtään kasvamaan, niin ainakin olen oppinut paljon aiheesta.
  helena

  VastaaPoista
 17. Helena: Vaude! Sinàhàn voisit vaikka vàitellà tohtoriksi aiheesta tulppanipuu/tulppaanipoppeli. Tuo poppeli -sana sopii hyvin puun ulkonàkòòn.

  VastaaPoista
 18. Hei Lissukka, kiitos vierailustasi blogissani.
  Käväisin Gennine's:illä, hauska blogi, hienoja siipiveikkoja.
  Esikoiseni on lähdössä Italiaan työharjoitteluun 4:ksi viikoksi tän kuun lopulla. Saas nähä mitä likka tykkää:)
  terkuin Kaisa

  VastaaPoista
 19. Pajupirtin Kaisa: Blogissasi on aina mukava piipahtaa, vaikka kommentointi on jàànyt vàhiin. Kàvin làpi Genninen blogin kaikki postaukset ihan alusta asti ja sain monta uutta ideaa. Mihinkàs pàin esikoisesi suuntaa ja mità harjoittelemaan?

  VastaaPoista