torstai 20. tammikuuta 2011

Hàmàrikòn hommia

Kuuntelin radiota. Vanha mummo puhui hàmàrikòstà. Siità kuinka ennen vanhaan aikaa valoisan ja pimeàn vàlillà kutsuttiin hàmàrikòksi. Silloin vietettiin aikaa istahtamalla pàivàn uurastuksen jàlkeen ennen kuin sytytettiin pàre valolàhteeksi iltapuuhille. Tykàstyin sanaan ja siihen tunnelmaan, jonka se loi mukanaan. Hàmàrikkòà on mielestàni myòs aamulla. Tàssà tànààn klo 9.00.
Hàmàrikkòhommia. Aamu- ja iltapàivàhàmàrikòt eivàt sentààn nykyiseen sàhkòvaloaikaan està puuhastelua. Siivotessa lòytyi muutama pala Marimekko -vahakankaita, ja koska minun entinen tiskiessuni oli hommissa ràhjààntynyt, jouti se roskikseen. Malliksi kankainen saapasmaa -essu ja surrur! Valmista tuli.
Toisaalta sukat ovat oiva hàmàrikkòpuuha, kiikkustuolissa maisemia ihastellessa. Enkun maalta tuli kirje, jossa taivasteltiin sen maan kylmià ja kosteita oloja. Kohta on sukat valmiina lentoon.
***
Siivous palkitsee. Lòysin taas aarteita: Vàlimeren aaltojen rantaan tuoma kaarnan kappale ja rannan aaltojen hiomosta lòytynyt valkoinen kivi sekà Karibian muistoina korallinpalanen ja rannan kaupustelijaystàvàltà ostamani nilkkakoru. Miehensà tekemà. Kiikkustuolissa - sukkaa kutoessa - hàmàrikkòà viettàessà voi muistella ikuisen kesàn sademetsàperhettà.

14 kommenttia:

 1. Vaikea sana tuo hämärikkö. Ensin luin että häirikkö sitten hämärämikko ja mietin että mitä ihmettä sä siellä puuhaat...

  VastaaPoista
 2. Hàirikkò hàmàràmikko hàmàrikòssà hààràilee! Jokos siellà on tàytekakun pohjat paisteltu?

  VastaaPoista
 3. ei oo tehty muuta kuin maalattu seiniä...kaikki muu ihan levällään!

  VastaaPoista
 4. Hämärikkö!!Ihana tuosta sanasta pidän ja noista villasukista.Hyvää perjantaita sinulle Lissu-ja kiitos vielä rätti on verraton ja kaunis!

  VastaaPoista
 5. Soile: Siis kodin pukemista juhlimiskuntoon!
  Haleja vaan koko sakille .

  Maria: Minà tykàstyin sanaan heti sen kuultuani. Villasukat ovat viittà sekuntia vaille valmiit. Mukava kuulla, ettà ràtti on mieluinen. Mukavaa viikon vaihtumista, Maria.

  VastaaPoista
 6. Hämärikkö, hämäränhyssy, kummalllisen kuuloisia sanoja kauniille hetkelle :)

  VastaaPoista
 7. Hämärikkö, hauska sana. Meillä katsottiin juuri Luutnantti Hornblowerista sarja ja pikkumies on päättänyt että hänestä tulee lutantti, tytär yritti auttaa sanomalla luuAntti...tuli vain mieleen nämä hauskat suomenkieliset sanat..
  Siivoaminen on niin palkitsevaa, ihania aarteita sinulla löytyi, minulla vain paperisilppuja ja keskeneräisiä projekteja..

  VastaaPoista
 8. Satu: Tykkààn sanasta hàmàrikkò. Samoin sanoista metsikkò, ruohikko jne. Yleensà tykkààn sanoista, joissa on tunnelmaa.

  Pikkujutut: Nuoresta naisesta tulisi hyvà ope. Jokos hànellà on omat suunnitelmat siinà suhteessà esillà? Siellàpà on puuhailtu. Luin just blogistasi. Kesàllà sitten pannaan tuulemaan Sepàn aukiolla. Aarteistani en luovu, mutta vuoristomajan naapuritorilta hankittuilla liinoilla yms hommaa helposti seuraavan lentolipun.

  VastaaPoista
 9. Hämäriköstä tulee mieleen hämärikkökääriäinen, joka mainitaan Uppo Nalle -kirjassa, josta tämän perheen iso ja pieni neiti pitävät kovin.

  Talven iloa Suomeen ja sinne sinulle! Meillä ensimmäiset kevätkukkaset puskevat maasta. Kylmää silti vielä on, mutta kukat eivät taida huomata sitä.
  Laura

  VastaaPoista
 10. Ilmiselvä sininen hetki tuossa eka kuvassa. Se on kaunis hetki talvimaisemassa.
  Hämäränhyssy on mukava ja rauhoittava sana.
  -seija-

  VastaaPoista
 11. Laura: Hàmàrikkòkààriàinen? Minkàhàn moinen otus mahtaanee olla? Sukat làhtee maanantaina teità làmmittàmààn. Niità voi kàyttàà myòs kukkien aikaan. Mukavia aikoja koko sakille.

  Seija-systeri: Talven siniset ovat kauniita, kuin myòs kesàn taivas ja vesi -siniset. Hyssykkàà vaan sinne - avannon reunalle.

  VastaaPoista
 12. Meijän mummu vietti tuona hetkenä hämärätiimaa.

  VastaaPoista
 13. Hàmàrikkò -mummo oli kotoisin Karjalasta ja sinun mummosi Hailuodosta (?). Ainaskin jostain ruotsinkielen vaikutusalueelta. Tunnelmallisia sanoja molemmat. 'Tunteellista' viikonloppua.

  VastaaPoista
 14. Hämärätiima kuulostaa myös mukavalta tuokiolta :)

  Lissu, sinulle olisi tunnustus blogissani.

  VastaaPoista