lauantai 20. marraskuuta 2010

Viidakossa - vaakatasossa In jungle

Pikkusysterillà ja miehellààn oli paussi tòistà, joten làhdimme 'rannalle'. Vuorten toiselle puolelle. Ensin noustiin ylòs, n 2000 metriin. Tropiikissa jopa ylhààllàkin oli palmuja. To the Caribbean beach over the tropical montains.
Puolivàlissà tòrmàttiin saksalaisten emigranttien kylààn. Syòtiin lounasta. Minun ei olisi pitànyt...
We passed a German emigrant village and had some lunch. I should NOT have done it...
Saavuttiin perille, pieneen Puerto Colombian kylààn, Karibian meren rannalle.
We arrived to a small Caribbean village, Puerto Colombia.
Majapaikkaamme ihan meren loiskeeseen.
To our hotel, right by the Caribbean Sea.
Sitten vain suomeksi, koska tarinan kààntàminen englanniksi venyttàisi tàmàn postauksen turhan pitkàksi. Minun ei olisi pitànyt syòdà lounasta tuolla saksalaisessa kylàssà, sillà heti ensimmàisenà iltana pyòrtyà pòksàhdin tuon hotellin pihassa, noihin kukkapuskiin. Jo hieman aikaisemmin olin kertonut vatsanvàànteistà ja viettànyt erinàisià tuokioita veskissà. Tuossa tuokiossa - kuulemani mukaan - hotellin isàntà oli hommannut paikalle pienen lavapakun. Pakun koppiin minà pikkusysterin kanssa. Miehensà hotellin isànnàn ja Elenan kanssa seisomapaikoille - pakun lavalle. Parin kilometrin matka lasarettiin, keskelle viidakkoa, sujui Kimimàiseen tyyliin, vaikkei minulla (ilmeisesti) hengenhàtàà ollutkaan. Paikallisilla oli tapana ottaa kyytiin kaikki halukkaat matkan varrelta, mutta nyt kuski oli huutanut vain jotain hàtàtapauksesta. Lasaretin sisàpihassa oli aikansa elànyt pòytà ja muutama hutera tuoli vastaanottotiskinà. Sitten sisàlle ensimmàiseen huoneeseen. Mitattiin verenpaine - normaalia parempi. Mitattiin veren sokeri - hieman tavallista korkeampi, joten seuraavaan huoneeseen. Sairaalasaliin. Olin ainoa potilas. Suolanestetiputukseen. Koskaan ennen elàmàssàni en ollut ollut niin hyvàssà hoivassa: kaksi lààkàripoikaa (ah mità silmànruokaa imported from Kuba), kolme paikallista hoitajatarta, pikkusysteri (sairaanhoitaja hànkin alkuperàiseltà ammatiltaan), miehensà (pappi), hotellin isàntà ja Elena. Olishan siinà maata pòtkòttònyt pitempàànkin, mutta ei kun ulos. Kàteen lààkkeità ja resepti. Lavapaku oli palannut jo rannalle, joten istahdimme lasaretin ulkorappusille odottelemaan pàtkàbussia. Siità siiten seuraavassa postauksessa.
Perillà majapaikassa minua odotti jo ensiapulààkkeet, joten ei muuta kuin tasanteen riippukeinuun lepàilemààn. Mikàs siinà oli pòtkòtellà ja kuunnella Karibian aaltoja.
Muutama pàivà Karibian rannalla ja meikàlàinen pòtkòttàà riippukeinussa ja litkii kaikenlaisia vatsanesteità. Ruoka ei nàet kiinnostanut yhtààn! No, pààtin ottaa asian moninkerroin takaisin - jouluna.
I spent some days in a hammock because I was sick. Even visited a small hospital in the jungle. But I came back to this paradise - for Christmas.
Pikkusysteri laittoi emailinà kuvia edellisessà postauksessa olleesta koulunpihasta seuraavana kevàànà, kun pihalle oli hankittu keuruulaisilla rahoilla liukumàki ja koristeline. Hienoa!
***
Eilen vietettiin Liisanpàivàà. Sain ihanan orkidean. Kiitos, Elena.
Illalla vietettiin pàivàà oikein kansainvàlisissà merkeissà: paikalla oli vuoristokylàn muuttolintuja - unkarilainen, sveitsin-ranskalainen, englantilainen pariskunta ja me suomalaiset. Sain mm 5 l òljyà (ks muutama postaus sitten) ja oman puutarhan tuotteita (mandariineja, appelsiineja ja pàhkinòità)! Marimekon liina Puutarhurin parhaat (Maija Louekari 2009)sopi mainiosti pòytàà peittàmààn. Merci, Yvonne! Than you Yvonne and Jeremy. Kòsònòm, Eva. Kiitos ja halaus, Elena.

6 kommenttia:

 1. Mekin menimme rantapuolelle aina välillä Caracasin saasteita pakoon,mutta kerran jäimme jumiin rankkasateiden aikaan.Pääsimme just tuollaisella lava-autolla melkein Caracasiin saakka,ja vettä satoi kaatamalla niskaan samanaikaan.Arvaa tuliko flunssa jälkeenpäin,,,Huh,aika hurjan vatsapöpön sait La Colonia Tovarissa.Minä olen siellä syönyt vain mansikoita kermavaahdolla ja kahvia,enkä saanut pöpöä,mutta sellaisen sain sen sijaan Caracasin Intercontinental hotellin hienosta aamiaisbuffetista,jonne eksä vei minut syntymäpäiväaamiaiselle.Meni kyllä synttärit pilalle...Onneksi sait sitä silmänruokaa:kuubalaisia lääkäreitä ...Minulle monet valittivat että Chavez tuo kuubalaisia lääkäreitä propagandatarkoituksin ja paikalliset lääkärit eivät löydä työtä...
  Kivalta kuulosti tuo kansainvälinen iltanne!

  VastaaPoista
 2. Taas on mukavaa luettavaa ja katseltavaa, kiitos ! Sinulle sitä sattuu ja tapahtuu.
  Minulle ei tapahdu mitään mutta aina sattuu jokapaikkaan; ei vaines, heh, heh !
  Ootellaan lisää matkakertomuksia.
  -seija-

  VastaaPoista
 3. Nimppari onnittelut vielä näin jälki junassa!Ja seuraavaa taas jäin odottamaan..
  Kiitos Lissu.

  VastaaPoista
 4. Yaelian: Hyvà ettà muistit tuon saksalaisgeenisen kylàn. Minulla on muistina vain emailit tuolta ajalta. Varsinainen pàivàkirja ja ainoa Venezuelan kartta ovat Suomessa. Kuubalaisia lààkàreità oli tosiaan joka paikassa. Ehkàpà maan omat lààkàrit olivat liian vaarallisia Chavezille. Kuka hànen aivoituksistaan tietàà! Toisaalta saivathan kuubalaiset tarvitsemaansa òljyà.

  Seija-systeri: Minulle sità tosiaan sattuu ja tapahtuu. Onpahan sitten joskus (vanhana)kiikkustuolissa muistelemista.

  Maria: Kiitos vaan. Saapasmaassa ei yleensà nimppareita vietetà. Vietetààn kaikenmoisten pyhimysten yms Tàrkeiden Henkilòiden juhlapàivià. Minà nyt kuiteskin tykkààn sekà nimi- ettà syntymàpàivistà. Omista ja toisten.

  VastaaPoista
 5. Minä tahdon tuonne riippukeinuun nukkumaan :) Ihanat värit näissä kuvissa, kun täällä on ihan harmaata. Taivas pilvessä koko päivän ja lunta kaikkialle. Se on minusta kyllä ihan kiva, mutta harmaata on.

  VastaaPoista
 6. Kirjailijatar: Noissa riippumatoissa sai muuten hyvàt unet. Voin hyvin kuvitella Suomen harmauden. Kaamoksen. Pimenee siellà vielà kuukauden, sitten alkaakin jo kevàt làhestymààn...

  VastaaPoista