tiistai 23. marraskuuta 2010

Italia hukkuu

Italia hukkuu sateeseen... Venezia ja koko Veneton maakunta on hàtàà kàrsimàssà. Tiber-joen veden nousua vartioidaan taas yòtà pàivàà. Toscanan lànsiosassa pelàtààn uusia maan vyòrymià. Samoin Calabriassa. Sabinassakin on tànà syksynà ollut sateisia pàivià enemmàn kuin aurinkoisia, mutta koska ollaan aika korkealla, ei tààllà ole tulvia. Ja toivottavasti kevààn kaltaiset franat (maanvyòrymàt) eivàt toistu.
Italia hukkuu jàtteisiin, tai siis Napolin seutu. Eilen illalla televisiossa esiintyi mm Roberto Saviano, Camorran (Napolin mafian) julkituoja. Hàn kertoi mm, ettà jos kaikki Napolin alueen jàtteet kasattaisiin vuoreksi, se olisi yli 14 000 metrià korkea, siis paljon korkeampi kuin maailman korkein vuori, Mt Everest. Ihmiset ovat alkaneet kapinoida oikein tosissaan, sillà jàtteet ovat ilmi selvàsti valtava terveysuhka. Eilen Napolissa vieraillut EU:n terveysasiantuntija sanoi, ettei tilanne ole muuttunut kahdessa vuodessa mitenkààn, vaikka EU on syytàmàllà syytànyt rahaa tilanteen korjaamiseksi. Missà syy? Saviano kertoi vain yhden syyn: Camorra. Valoa ei asiaan này. Ei này valoa nàissà piazzan jouluvaloissakaan - vielà. Mutta tàssà asiassa valoa varmaan lòytyy aika piankin. Mutta Napolissa???
***
Hieman iloisempaa. Edellisessà postauksessa mainitsemani Puerto Colombian pàtkàbussi. Pàtkà sen takia, ettei noille teille pitempia mahtuisikaan. Bussin sisustan koristelu oli latinotyylinen: Neitsyt Maria- ja Sylvester -tarrat peittivàt kaikki vapaat palkit ja osan kattoakin. Etuikkunoissa oli somat salusiinit, joista roikkui kaikenlaisia maskotteja. Ne heilahtelivat mutkissa vauhdikkaasti, salsarytmien tahdissa. Ilmastointi hoidettu viimeisen pààlle: ovi oli auki koko matkan. Bussiin heittàjà roikkui oven tangossa ja hoiteli sen, ettà kuljettaja hoksasi jarrutella, jos talojen, porttien, palmujen tms juurella oli bussiin tulijoita, tai jos joku halusi pààstà pois bussista jonkun talon, portin, palmun tms kohdalla. Istuimme pikkusysterin kanssa rinnakkain ja puristimme edessà olevan penkin selustaa rystyset valkoisina. Saimme aivan hervottomia naurukohtauksia, mutta nauruhan pidentàà ikàà...
Minà en pààssyt sillà reissulla nauttimaan Karibian aalloista, mutta sitten jouluna...
Lopuksi muutamia kuvia Caracasin keskuspuistosta.
Usein istuin ns iguaanikahvilan pòydàn ààressà kirjoittamassa pàivàkirjaa. Ei ole kauneudella pilattu tàmà lisko, mutta ah niin sympaattinen.
***
My English speaking friends: I write only some sentences about those pictures in the end of this posting. I think it is clearer.
1. It has been raining in Italy really heavely. Mostly in Veneto. Also Il Tevere is in danger.
2. There are huge problems in Napoli because of all the trash. Nothing has changed in two years even if European Union has given lots of money. Camorra.
3. One of the buses in Puerto Colombia.
4. The Caribbean beach
5-7. Some pictures of the central park in Caracas.
If you want to know something more about these pictures, you can ask by commenting or by email.

20 kommenttia:

 1. Ompas ARSYTTAVAA tuo teidan sade, kun taalla oln edelleen rutikuivaa!

  VastaaPoista
 2. Täälläkin uutisissa puhutaan Tiberjoen noususta. Eipä se tuo vesikään jakaannu tasaisesti kaikille.
  Kauniita kuvia.
  Pieni räkänokka kuorsaa verannalla, 10 astetta pakkasta ja aurinko paistaa. Itsekukin tässä ollaan nyt räkänokkia.
  -seija-

  VastaaPoista
 3. Anu: Tààllà varmaan KAIKKI antaisivat suuren osan sateista sinne. Ei ole tasaista saman meren rannoilla.

  Seija-systeri: Syytà onkin puhua. Kiitos kehuista. Rutistele pientà ràkànokkaa minunkin puolestani - siellà pakkasessa. Tààllà edelleen reippaasti yli 10 astetta pàivàllà. Yòllà hieman vàhemmàn. Mutta tàmà kosteus kày luihin ja ytimiin. Toisaalta se tasoittaa naaman ryppyjà!

  VastaaPoista
 4. eilen olikin uutisissa Italian tulvista ja että Tiber joki on noussut 10 metriä. se on jo paljon se.

  VastaaPoista
 5. Soile: Niinpà - 10m10 cm sanottiin tàmàn aamun uutisissa. Jos huoneen korkeus on n 3m, niin tulva on nyt kolmikerroksisen talon korkuinen! Viime yònà ja tànà aamuna vettà tuli lisàà oikein salamoiden ja ukkosjyrinàn saattelemana - ja nyt paistaa aurinko!

  VastaaPoista
 6. Kurjaa,kun teilläpäin hukutaan sateisiin,mutta on epäreilua,että kaikki sateet tulevat sinne ja tänne ei tippakaan! Jätevuoriin ei ole kiva hukkua.Miten on,kierretetäänkö Italiassa hyvin jätteitä? Paha juttu,jos tuo roskahuolto on kaikki rikollisten käsissä,täällä osittain sama juttu kierrätysvesipullojen kanssa,
  Taas tuli niin Venezuela mieleen noista kuvistasi! TYkkäsin olla niissä pätkäbusseissa,joita tuli käytettyä tosi monta kertaa.Kivaa oli kun musiikki pauhasi kovaa ja ilmastointi ei pettänyt ,kuten mainitsit.Harmi tosiaankin ettei voitu tavata vaikka tuolla ihanassa puistossa. Menin kerran Suomen suurlähetystöön,koska halusin kauheasti tavata paikallisia suomalaisia. Siellä oli silloin vain joku paikallinen virkailija,joka ei tiennyt MITÄÄN!

  VastaaPoista
 7. Onpas siellä märkää. Toivotaan, ettei tule mitään katastrofeja. Täällä on kirpeä kymmenen asteen pakkanen.

  VastaaPoista
 8. Hurjaa arkea siellä!!kiitos myös kuvistasi!
  Toivon kovin aurinkoa sinulle myös huomiselle.

  VastaaPoista
 9. Nuo jätevuoret ovat kyllä räjähtävä aikapommi.
  Hulvatonta bussimatkailua! Minulla on monta bussimatkamuistoa Afrikan vuosiltani. Matkustelu ei aina ollut ihan turvallista, kauhukahvoista sai kiinni pidellä rystyset valkoisina. Paikalliset matkailivat aina ihanan iloisina :)

  VastaaPoista
 10. Yaelian: Kuten jo Anulle totesin, me kaikki tààllà làhettàisimme ainaskin puolet sateista sinne. Jos ei enemmànkin! Jàtevuoret ovat Napolin seudun kohtalokysymyksià. Vaikka homma alkaisi pyòrià huomenna, kestàisi 54 vuotta, ennen kuin homma olisi joten kuten hoidettu. 54 vuotta!!!! Camorraa on vain hankala kitkeà. Jospas eràs Mr B kohta hàipyisi johonkin niistà 24 kodistaan, voisi napolilaisillakin olla toivoa. Tai sitten ei. Vuoristokylàn jàtehuolto toimii hienosti. Sità en kyllà tiedà, miten jàtteiden loppukàsittely hoidetaan. Pitààpàs ottaa selvàà. Harmi tosiaan, ettei tavattu Caracasissa. JOS làhetystòssà olisi ollut paikalla joku suomalaisista tyòntekijòistà, he olisivat heti osanneet ohjata sinut minun jàljilleni. Harmi tosiaan.

  Pikkusisko: Màrkàà tosiaan on. Ja lisàà vettà on lyvassa tàllà viikolla joka pàivà. Ensi yòksi on noille vuorille luvattu sade lumena. Tànààn nàin jo noiden Apenniinien huipuilla sità valkoista, jota lumeksi kutsutaan. Talvi tànnekin tulossa.

  Maria: Onneksi minun elantoni ei ole esim Veneton maakunnan maanviljelyssà. Joidenkin on. Television uutisissa on joka pàivà surullisià tarinoita. Venezuelan bussimatkat olivat tosiaan hieman erilaisia kuin Suomessa. Olisipa mukava kuulla sinun Afrikan kokemuksistasi.

  VastaaPoista
 11. Maria ja Omenaminttu: Anteeksi, nyt sotkin teidàn kommenttinne. Siis Omenaminttu: olisipa mukava kuulla Afrikan ajoistasi.

  VastaaPoista
 12. Hui, sekä veden että jätteen määrää. Varmasti Gomorralla on suuri merkitys jätekysymyksessä, mutta jotenkin minulle on jäänyt sellainen olo, että kierrättämisessä on niin Espanjassa kuin Italiassakin vielä paljon opittavaa. Toisaalta kun jätehuolto on kenen sattuu käsissä ei keskitettyä kierrätyskampanjaakaan niin vain järjestetä.

  VastaaPoista
 13. Merruli: Vettà ja jàtteità tosiaan riittàà. Siinàkin olet oikeassa, ettei kaikki kunnat hoida hommiaan jàtehuollon suhteen, mutta Napolin Camorra on se, joka alueella mààràà melkein kaikesta. Mm niistà miljardeista, joita seudulle on EU:sta saatu. Toisaalta paljon on myòs ihan tavallisten ihmisten asenteissa parantamista. Mutta miten voi esim napolilainen 16-vuotias siisteyttà ajatellakaan, kun koko hànen elàmànsà ajan kaduilla on ollut roskisvuoria, sillà tàllainen kaaostilanne on nyt kestànyt 16 vuotta.

  VastaaPoista
 14. EIEIEIEIEI....tästä voi päätellä jotain :)

  VastaaPoista
 15. Kirjailijatar: Niinpà!!!!!!!!! :)

  VastaaPoista
 16. Luonto esittää ylivoimaansa, jonka edessä ihminen on aika avuton. Ikävää ja pelottavaakin.
  Roskajuttu tuntuu kummalta EU:ssa kun ollaan. Lakia luetaan, miten parhaaksi nähdään.
  Taaskin kerran oli mielenkiintoista luettavaa ja kauniita kuvia. Luin edellispostauksesi sairaalareissunkin - jopa sinulla on ollut seikkailua.

  VastaaPoista
 17. Belgiassakin tulvi viime viikolla. Nyt tulee lunta, räntää ja rakeita...

  VastaaPoista
 18. Aimarii: Luonto on aina ihmistà voimakkaampi. Aina. Roskajuttu on tosiaan kumma, mutta kun vain ajatteleekin sanaa comorra, mikààn ei ole ihmeellistà. Reissussa aina sattuu ja tapahtuu. Mukavaa, ettà tykkààt lukea.

  Suklaasydàn: Taitaa olla ilmat sekaisin - joka puolella Eurooppaa ja Làhi-Itàà. Suomessa jopa paukkupakkasia jo marraskuussa. Mitàhàn onkaan tulossa?

  VastaaPoista
 19. Olen tyttöni ja mieheni kanssa lähdössä Roomaan huomenna ja kauheasti arveluttaa se tilanne siellä. Täällä en ole kuullut kun kerran tulvasta ja nyt hieman jännittää tulla sinne. mikähän mahtaa olla tilanne? Onko turvallista tulla?

  VastaaPoista
 20. Anonyymi: Mielestàni Rooma on turvallinen, tulvista huolimatta. Tuttavani tulivat juuri tànààn sieltà, eikà siellà sen kummemmin Tiberin tulva kuulemma puhuttanut. Pariin pàivààn ei nyt ole satanut, joten helpotusta sikàli. Sità paitsi Tiberissà on pari patoa ihan Rooman ylàpuolella, jonne liikoja vesià ohjataan. Sateita on luvattu làhipàiviksi, joten màrkyyteen kannatta varautua. Lisàksi on tavallista kylmempàà. Ensi yòksi on nàillekin vuorille luvassa lunta. Mutta jos varaudutte toppatakkeihin, villamyssyihin, kaulaliinoihin ja làmpimiin kàsineisiin ja vaikka kumppareihin/kunnon vedenpitàviin jalkineisiin, Rooma odottaa teità innokkaana. Kannattaa kaiken varalta laittaa puhelimeen ajantasalla oleva suurlàhetystòn numero. Netistà varmaan lòytyy. Oikein mukavaa ja turvallista matkaa. Rooma on aina Rooma.

  VastaaPoista