tiistai 15. helmikuuta 2022

Arjen iloja


Hyvää eilistä Ystävänpäivää! Saapasmaassa minulla oli tapana aloittaa aamu ensin omassa keittiössä kupillisella naapurikylässä paahdettua ja jauhettua cafe americanoa, jos suomalainen kahvi oli jo loppu, ja sitten aamukierrokselle, ensin oman piazzan kahvilaan cappuccinolle ja sitten alakylän maisemakahvilaan saman juoman ääreen. Joskus söin samalla cornetton, joskus en.

Täällä juon aamukahvin kotosalla, mutta iltapäivällä käyn Vakassa nauttimassa kupposen kanssa jonkun paikallisen leipurin leipomaan  kahvileivän. Samalla voin ostaa Keurusseudun luomutuotteita. Itse en ole paistanut pullaa aikoihin. Ai miksi? No, koska tuore pulla tahtoo hävitä vatsani kautta vyötärölle!


Leipää sen sijaan leivoin. Minulla on taikinaan juuri, joka on vanha. En edes muista, kuinka vanha. Sitä on myös saapasmaassa pakkasessa. En käytä taikinassa hiivaa, vaan juuri nostattaa kyllä taikinan. Uunista tuleva leivän tuoksu on taivaallinen.


Olen ollut ahkera kirjastossa kävijä. Viimeksi lainasin mukaan mm Maku-lehtiä. YLE Areenassa on sunnuntaisin mukava uusi ruokaohjelma: Iman ja Leena - viikon arkisafkat. Muutama kikka on tarttunut omaankin käyttöön.


Lumisin helmikuu mies/naismuistiin, ja ah niin puhdasta hengittää ja kaunista. Tällä hetkellä sataa kevyttä lunta. Mittari keikkuu nollan molemmin puolin.

10 kommenttia:

 1. Herkullisen näköinen kahvihetki.Ja hyvän näköistä leipää olet leiponut, suurensin kuvan nähdäkseni paremmin.Minullakin on ruisleivän juurta, ei kauhean vanhaa , mutta ihan onnistuneita ruisrevittyjä olen sitä käyttäen tehnyt.
  Mukavaa viikkoa sinulle Lissu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyypä ottaa leivistä kuva ilman elintarvikemuovia ja kertoa, millaisia vaiheita leipä uunin jälkeen käy läpi ja miksi. Olisipa kiva kuulla sinun leipäsi tarina alusta loppuun.
   Mukavaa viikkoa sinnekin, Jael.

   Poista
 2. Hyvää Ystävänpäivää! Eikös jokainen päivä sovi ystäville?
  Pitää vilkaista tuota uutta ruokaohjelmaa, jos saisi ideoita. Olen sangen tylsä ruuanlaittaja, kanakeittoa tänään ja lohikeittoa huomenna. Tuore leipä on kyllä paras herkku! Ja kahvin kera.
  helena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sopii hyvin, ystäväiseni! Tuo uusi ruokaohjelma on mielenkiintoinen sekoitus kahden kulttuurin keittiöstä. Plus ne pienet uudet kukat, kuten esim inkiväärin nuorimpien lusikalla. Kokeilin. Toimii. Tykkään. Vai tylsää ruokaa kanakeitto ja kalakeittoa! Ruisleipä on herkkua aina.

   Poista
  2. Juu, ei noissa keitoissa mitään vikaa, päinvastoin, talvella söisin mieluiten keittoja, mutta repertuaarini on hieman rajoittunut.
   Tuoksut, erityisesti leipomusten tuoksut ovat parhautta.
   helena

   Poista
  3. Voi että tuo automaattinen tekstitys on käytäntö edelliseen vastaukseeni. Ei kukat vaan kikat. Ei inkiväärin nuorimpien vaan inkiväärin kuoriminen. Höh Minä. Tuo uusi ohjelma auttaa kokeilemaan uusia juttuja.

   Poista
  4. Ymmärsin tekstin ja arvasin syyn sanamuutoksiin.
   Uudehko kännykkä on pari kertaa omin päin muuttanut tekstiviestin ja onneksi huomasin ennen lähettämistä, oli muuttunut lähestulkoon loukkaavaksi. Eikä siitä saa edes pois päältä tuota ominaisuutta!
   helena

   Poista
  5. Ajatus katkeilee, kun pitää koko ajan seurata tekstin ulkonäköä. Minä räpläsin tätä vempelettä poistaakseni automatian, mutta en onnistunut. Höh

   Poista
 3. HYvin olet kotiutunut kotiin! Ja myös löytänyt omat rutiinisi.
  Kahvin kanssa minäkin tykkään haukata pullaa. JOskus leivon itsekin. Tykkään juuri tuoksusta, mikä leipomisten paistamisesta tulee.
  Meidän talvi on suhteellisen vähäluminen edelleen, mutta lisää saadaan. Nyt ehkä lunta noin 70 senttiä, katoilta kuitenkin jo kertaalleen pudotettu.
  Mukavaa keskiviikkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotiutumiseen on vaikuttanut suuresti myös nuo olympialaiset!
   Tuoksut ovat kotikeittiön plussaa.
   Lunta on nyt runsaasti. Tosin suojakeli on mataloittanut hankia ja saanut jalkakäytävät vaarallisiksi.
   Mukavaa keskiviikkoa sinnekin.

   Poista