keskiviikko 1. joulukuuta 2021

Esi-esi...historiaa, historiaa ja tätä päivää



 Fuerteventura on Kanarian saarista vanhin, ikää vanhimmalta osalta vaatimattomat 20 miljoonaa vuotta, tulivuorten purkautumisten seurauksena.. Vaikka saari nykyisin kuuluu Espanjalle, geologisesti se kuuluu Afrikan laattaan. Viimeisin tulivuoren purkaus tapahtui 4-5 miljoonaa vuotta sitten.ja ensimmäiset asukkaatkin ovat sukua Pohjois-Afrikan berbereille. Miten he ajautuivat saarelle, siitä ei ole tietoa. Heillä kun ei ilmeisesti ollut veneitä. Toivatko roomalaiset heidät ja miksi? Väistämättä tulee mieleen nykyisin saarelle ajautuvat venesiirtolaiset.

Se kuitenkin (ehkä) tiedetään, että 1400-luvun alkupuolella normannit saapuivat saarelle, ajoivat pois alkuperäisväestön ja rakensivat saaren sisäosiin kylän, jolle antoivat päävalloittajan nimen, nykyisin Betancuria, Espanjan yksi Unescon suojelukohde. Symbolina normannien valloittamat guanchikuninkaat, Guise ja Ayose.




Betancuria on hyvin säilynyt pieni kylä, joka elää nykyään lähinnä turismista.

Ylimmät kuvat tässä postauksessa on majapaikkamme omalta rannalta tältä aamulta.


Kivien keräilijän unelmaranta. Onneksi matkalaukku on aika pieni!


Lopuksi kaksi kuvaa. Ylempi symboloi tätä tuulten saarta: hiuksia on turha kammata, tuuli muotoilee ne niin kuin haluaa. Alempi kuva kertoo sen, että tästä majapaikasta löytyy aina mielenkiintoista silmien iloksi. Kuva vessan nurkasta.

11 kommenttia:

  1. Olen ollut vain Tenerifellä, joten muut saaret jääneet vieraiksi,ja mielenkiintoista lukea. Ihania nuo pyöreät kivet, mutta harmillisen painavia tosiaankin. Hyvää joulkuun alkua Lissu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just äsken todettiin, että täällä on niin paljon nähtävää, että täällä voisi olla vaikka kuinka kauan. Minä voisin vaikka asua tuolla kivikossa!!!
      Hyvää joulukuuta sinnekin, Jael.

      Poista
  2. Ai kun kiva lisko nurkassa. Minua harmittaa kun ei tanne 16. kerokseen semmoiset itikanpyydystajat paase. Tulee ihan ikava kibbutsiaikoja kun asuttiin maan tasalla ja liskot oli ihan lemmikkeina kotona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkään varsinkin gekkoista. Mulla on kotona yksi La Palmalta tuotu laavakivestä ja -hiekasta tehty gekko. Täältä voisi hankkia sille keraamisen kaverin, jos löytäisi aidon eikä kiinalaisen tehdastuotteen.

      Poista
  3. Noita rannan tyrskyjä ja kiviä voisi katsella loputtomiin. Liskoista ei niin väliä, siis elävistä.
    Berberit ovat sukua minulle, monelle suomalaiselle ja saamelaiselle, arvaas miten?
    helena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä, sukua minullekin? Pahan pistit. Ei aavistustakaan.

      Poista
    2. Eurooppalaisista n. 10%, suomalaisista n. 20% ja saamelaisista n. 50% kuuluu U5-äitilinjaan/haploryhmään (mitokondrio-Dna). Saamelaisilta ja berbereiltä löytyy samaa alaryhmää U5b1b, joka osoittaa, että vain n. 9000 vuotta sitten meillä on ollut Euroopassa sama kantaäiti, toiset ovat lähteneet pohjoiseen jään sulaessa ja toiset takaisin Afrikkaan. Eli jotain 300 sukupolvea sitten.
      helena

      Poista
    3. Jotain tuommoista osasi kun sinulta odottaa. Voe pojat meitä berberejä!

      Poista
  4. Teneriffa ja koko Kanarian saaret ovat vierasta minulle. Kahesti nuorena olen siellä jossain käynyt, ehken niin viihtynyt, kun kaipuuta ei jäänyt.
    Hienosti perehdyn paikan historiaan, missä lomailet.
    Tuulen kihartamat hiukset ovat ihan mallikkaat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä saattaisin kyllä nauttia enemmän ihan vain rannalla korvauksista, mutta jälkipolvi haluaa tutkia joka paikan! Itsekin tykkään tuulisista tulista, ei tartte pakottaa hiuksia muuhun kuin luonnon malliin.

      Poista
    2. ... rannalla lorvailusta...

      Poista