torstai 3. joulukuuta 2020

Itsenäisyyspäivän alla

No niin, Helena (ja muutkin). Onkos tämä kasvi tuttu? Tänään mainos-tv esitteli muutaman, ainakin minulle oudon ilmestyksen.

                                        

Entäs tämä? Paljastan nimet ensi kerralla, jos joku teistä ei niitä tiedä.

Tämä oli minullekin tuttu. Pinja-männyn käpyhän se. Olen niitä saapasmaassa poiminutkin ja sitten antanut niiden kuivua sisällä ja ottanut talteen sisältä tippuneet siemenet, jotka ovat herkkua ja aivan oleellinen osa aitoa pestoa. Mutta koska ne ovat aika kalliita, ne korvataan usein jollain pähkinällä.

Ei, tämä kuva ei ole Keuruulta, vaan viime viikonlopun Rukan kisamaisemista, siis telkun välittämänä.

Samaan aikaan kotimaisema oli jotain tämmöistä, eikä se siitä paljon ole muuttunut. Itsenäisyyspäivää vietetään ihan lämpöasteissa, kertovat sääennustelijat. Ja ihan omassa kiikkustuolissa prosecco-lasi kädessä seuraamassa, mitä Sauli ja Jenni ovat keksineet. Vaikka korona on keikauttanut monia asioita ihan nurin perin, sinivalkoiset kynttilät syttyvät täälläkin ja isän haudalle vien kynttilän.

10 kommenttia:

 1. Eilisen jälkeen tiedän nimet...muutama uusi tuttavuus oli joukossa..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katselimme siis samaan aikaan telkkua. Olen muuten huomannut, että kolmosen ohjelma Viiden jälkeen on jollain tavalla antoisampaa kuin ykkösen ainainen koronateema. Pandemiaväsymystäkö? Kiinnostuin todella tuosta eka kasvista, mutta kerron nimet (jotka sinäkin jo tiedät) ensi postauksessa, josko joku muukin olisi katsonut samaa ohjelmaa.

   Poista
 2. Onpas jänniä, erityisesti tuo ekan kuvan hedelmä. En tunnista näitä etelän hetelmiä. Vinkkaa missä ohjelmassa, niin voin katsoa noin kiinnostuksen vuoksi.
  Pinjan siemenet! Ihmettelin, miksi minulle sattuu aina pilaantuneita pinjan siemeniä, ihan kamala metallin maku. Sitten luin jutun, missä kerrottiin "pinjasuusta". Tuossa on esim. juttua asiasta: https://www.hankalapotilas.net/2015/07/pinjansiementen-hammentava-haittavaikutus/
  Pinjan siemenistä saa kyllä kauniin pikkupuun purkissa kasvattamalla.
  helena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvasin, että sinua kiinnostaa. Tuossa äsken kerroinkin jo ohjelman, siis eilinen mainos tv:n Viiden jälkeen. Minäkin kiinnostuin nimenomaan tuon eka kasvin kohdalla, ja siitä löytyy kyllä lisäkuvia netistä. Minä laitoin sinulle spostiin jo etukäteen tuon nimen, ettei sinun tartte odotella seuraavaa postausta.
   No jopas olet saanut kurjia siemeniä. Minulla on vielä saapasmaasta ostamiani tuolla jääkaapissa, siis viileässä, etteivät eltaannu, rasvaa sisältäviä kun ovat.

   Poista
 3. Kiitos! Kävin netissä katsomassa kohdan hedelmistä. Taidanpa muuten kokeilla bergamotin hedelmiä, kun kohdalle osuu, pidän Earl Grey teestä.
  On sekin mahdollista, että pinjan siemenien pahalta maistuminen olisi geneettinen ominaisuus ihmisessä. Enpä pidä pestostakaan, muuten syön kyllä vaikka pikkukiviä.
  helena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Netistä löytyy siis vaikka mitä, ja nuo eksoottiset hedelmät ovat tosi mielenkiintoisia. Makuasiat ovat persoonakohtaisia. Minä tykkään pestosta, kiviä en syö!

   Poista
 4. Sormisitruuna. Siis tuo eka.Toinen kuva ei ole tarpeeksi selvä että tunnistaisin. Totta, pinjansiemenet ovat kalliita, ja minusta ihan hyvää pestoa tulee manteleilla tai cashew-pähkinöilläkin. OIkein hyvää itsenäisyyspäivää sinulle Lissu.Täällä ei nyt ole mitään meidän suomalaisten kesken, kun on korona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sormisitruuna, hyvällä lapsella taitaa olla useita nimiä. Buddhan käsi -nimellä telkussa kasvista puhuttiin. Hyvää koronaista itsenäisyyspäivää sinnekin, ihan kotioloissa varamaankin.

   Poista
 5. En tunnista noista kasvista yhtään. Tyhmä minä.
  Meillä on kuitenkin tuon näköistä juuri nyt ulkona, kuin On tuossa Ruka kuvassakin. Kelo on kaksi ja hämärä alkaa hiipiä. Lunta sataa.
  Mukavaa itsnäisyyspäivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minkään tunnistanut kaikkia, vaikka luulen tuntevani monia kasveja. Täällä oli rukamaista toissa yönä. Nyt sataa taas VETTÄ, ja ulkona on suorastaan p----mainen loskakeli. Leppoisaa itsenäisyyttä.

   Poista