perjantai 14. elokuuta 2020

Herkuttelua ja onnea

On herkuttelijan unelma-aika: tuoretta lähiruokaa omasta keittiöstä. Uudet perunat ja porkkanat sienimuhennoksen ryydittäminä. Sienimuhennokseen laitan kantarelleja ja tatteja uustuotannosta ja lisämausteeksi murustelen  edellisen sadon mustatorvisieniä. Sipulina suosin tällä hetkellä purjoa. Lisämausteeksi hyppysellinen lipstikkaa, timjamia ja tietysti suolaa ja pippuaria, kermaa unohtamatta, eikä pari pisaraa sitruunamehua ainakan pahitteeksi ole. Kelpaisi teillekin, arvelen. 

Pieni, kivulias ongelma ilmeni pari päivää sitten. Tein kantarellimunakkaan tuoreista sienistä, joita en hauduttanut kuin pari minuuttia. Siitäkös vatsa laittoi vastalauseen: koko illan ja yön kipu oli lähes kestämätön. Olenkohan allerginen kantarelleille? Jostain olen lukenut, että ne täytyy kypsentää vähintään 20 minuuttia. Enimmäkseen niin olenkin tehnyt, mutta munakkaaseen käyttämäni sienet taisivat olla liian 'raakoja'. Niin tai näin, olen nyt vienyt parina päivänä saamani kantarellit pikkusysterille. Itse hyväksyn tällä erää vain tatit. Niitä olen saalistanut aina aamukävelun aikaan. Tänä aamuna kotiuduin kymmenen tatin kanssa. Viipaloin kuivumaan ja osan pilkoin pakkaseen. Kuviakin olisi, mutta eihän tämä uusi systeemi minua kuuntele.

Aamupäivät olen siis tatteilut, mutta iltapäivisin ole keräillyt mustikoita. Niitä on, mutta laatu on aika vaihteleva: kannat tahtoo jäädä kiinni, osa on löllöjä ja osa punertavia. Mutta koska poimin käsin, voin valikoida. Tänään tapasin kesän toisen matelevan kaverin. Puolimetrinen kyy siirtyi takaoikealle ja minä takavasemmalle- Kummallekin oli tilaa.

Minä sitten tykkään meidän pääministeristämme, tulevasta presidentistämme, sitten joskus. Niin tykkäävät saapasmaalaisetkin. Toivon hänelle ja hänen läheisilleen kaikkea hyvää.

12 kommenttia:

 1. Sienistä tykkään minäkin mutten nykyisestä pääministerittärestä sitten ollenkaan...
  hm

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi emme kaikki ajattele samalla lailla, elämmehän demokratiassa. Olisi tylsää, jos olisimme toistemme klooneja.

   Poista
 2. No voi, kurjaa jos kantarellit aiheuttavat noin pahoja oireita. Kantarellit ovat kyllä niin herkkua, en ole moneen vuoteen syönyt.Eilen näin täällä kyllä venäläisessä marketissa pakastettuja kantarelleja, mutta en usko että pakasteena niin hyviä. Hyvää viikonloppua Lissu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma vika tuo sienijuttu, sillä tiesin, että ne pitää kypsyttää kunnolla. Eilen haudutin uunissa sienitäytettujä paprikoita (kantarelli + herkkutatti), eikä ainakaan vielä ole vatsassa mourinut. En koskaan pakasta kantarelleja tuoreena, koska mielestäni ne ovat sulatettuna sitkeitä lössöjä. Hyvää sunnuntaita sinne meren rannalle.

   Poista
 3. On tosi pyttyä, jos herkkuttelusta tulee mahanmöyreitä.
  minä en ole täällä nähnyt ollenkaan kantarelleja, kyllä ennen suosikkisieniini kuuluivat. Nyt kerään, jos satun löytämään mustavahakkaita.
  SE on minun ykkössieneni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelepas, jos sinä saisit kaloista vatsankiertelyä! Mustavahakkaat ovat minunkin herkkuani, mutta harmistus, että matosetkin tykkäävät niistä. Harvoin löydän asumatonta yksilöä. Minun ykkössieni on männynherkkutatti, eli kivitatti, asumaton!

   Poista
 4. Onnistun aina vääntämään kantarellin kanttarelliksi, kun kerran on väärin oppinut.

  Tykkään pääministeristä, siinä on selväsanainen ja reipas tapaus! Ja ihan samaa olen salaa ajatellut, että presidentiksi sopisi.
  helena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kantarelli tai kanttarelli, sama sieni se on. Systerini puhuu relleistä! Eräs patamusta kokoomuslainen ystäväni lisäsi tuohon pääministerin plus-listaan sanat: Kaiken lisäksi hän on niin kaunis! Ihan saapasmaalaisten mieleen siinäkin suhteessa.

   Poista
 5. Joku sanoi, että poliitikolla pitää olla sellainen naama, että siltä kehtaa kysyä, missä on lähin vessa. Tästä voisi päätellä, ettei saa olla liian kaunis/komea vaan silleen sopivasti. Naispuolisilla on tietty tämä ongelma, että ulkonäköä on helppo haukkua tai ainakin pukeutumista.
  helena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minä Marinilta veskiä uskaltaisin kysyä. Hän on mielestäni 'tavallisen' kaunis, hymyileväinen ja todella tomera nainen. En ole kuullut/nähnyt Marinin ulkonääöstä mitään negatiivista, ja tuokin kokoomusystäväni on nainen.

   Poista
 6. Sanna on hyvää mainosta Suomelle.

  VastaaPoista