maanantai 3. joulukuuta 2012

Tàydellistà

Eilen luonto tarjosi omaa tàydellisyyttààn. Kuvat voitte kuvitella rinnakkain, niin nàette koko parveekkeeni nàytelmàn.

Pukkaa tàydellistà taas siemenruisleipàrintamalla. Vai mitàs sanotte? Jàlkikasvu neuvoi hyòdyntàmààn patterilàmmitystà leipien nostatukseen, ja tulos hipoo tàydellisyyttà. Liukuhihna toimii tàydellà teholla: leipà kaksi paistuu pàivàssà, leipà kaksi muhii sillà aikaa làmmòssà. Riittàà jàlkikasvulle koko talveksi. Piparkakkutaikina odottaa paistamista...

Sàà muuttui kerta heitolla talviseksi. Aamulla tuossa làhirinteellà oli jo lunta, joka kyllà suli nopeasti auringon noustua. Onneksi patterilàmmityksen lisàksi on takka. Takkapuitten hankkiminen on helppoa: ajetaan auto vaakalle, lastataan peràkonttiin haluttu mààrà puita, auto takaisin punnitukseen ja lopuksi mòkkiin maksamaan satsi. Sitten auto ihan vuoristomajan ulko-oven làhelle , puut oven sisàpuolelle, josta niità sitten roudataan pikku hiljaa 30 rappusta ylemmàksi takan viereen. Ei tartte steppilautaa.
Kattilan salaisuus paljastukoon: Kaikki kynttilànpàtkàt sulatetaan siinà. Tehdààn kanamunakennoista (ei muovisista) ja vessapaperihylsyistà 'ruusukkeita', jotka kastellaan sulaan massaan ja simsalapim - ruusut ovat valmiita sytyttàmààn takan kauniiseen roihuun.

14 kommenttia:

 1. Kauniit on sateenkaaret. Täälläkin istun hellavahtina. Tein lasten toiveesta karjalanpiirakoita puuron jämistä. Kyllä on hyviä, mutta turhan isotöisiä. Siksi teen vain erityistilanteissa, enkä ihan tavalliseksi iltapalaksi.

  VastaaPoista
 2. Mine: Luonto tarjoaa paljon kaunista! Karjalanpiirakoiden teko on vuorossa loppuviikosta. Suuritòisià, mutta ah, niin makoisia.

  VastaaPoista
 3. Sateenkaari on aina niin kaunis! Ja hyvän näköiset leivät! Resepti?
  Meillä pitäisi taas viilentyä mutta nyt illalla on edelleenkin 20 astetta...

  VastaaPoista
 4. Leivàn ohjeen luulin laittaneeni johonkin aikaisempaan postaukseen, mutta enpàs lòytànyt sità, joten tàssà ohje:
  - leivànjuurta ilman hiivaa Suomesta, jonka liotan
  - 5 dl kàdenlàmpòistà vettà, sitten lisààn
  - 2 dl ruisrouhetta
  - 1 dl pellavansiemenià
  - 1 dl auringonkukansiemenià
  - 4 dl hiivaleipàjauhoa (tààllà farina gran duro)
  - 1 dl ruisjauhoja (minulle toimitetaan Pohjois-Italiasta luomuna)

  Annetaan nousta 24 tuntia jossain làmpimàssà. Sitten lisàtààn
  - 0,5 rkl suolaa
  - 1,5 dl kàdenlàmpòistà vettà
  - 4,5 dl ruisjauhoja
  ja laitetaan seosta voideltuun ja jauhotettuun (kàytàn leseità) leipàvuokaan. Osa taikinasta sààstetààn seuraavaan satsiin.
  Annetaan kokota 12 tuntia ja paistetaan sitten noin 2 tuntia 175 asteessa.

  Teen leipià liukuhihnalta, eli kun olen laittanut taikinaa vuokaan, teen heti lopputaikinaan seuraavan satsin. Joskus taikinaa riittàà kahteen leipààn. Kun olen saanut leipomisesta tarpeekseni, laitan vàhàn taikinaan pakkaseen odottamaan seuraavaa inspistà.

  VastaaPoista
 5. Coco: Isn't it. And my camera is not the best one, and I am not the best photographer!

  VastaaPoista
 6. Mahtavat kuvat olet saanut sateenkaaresta! Ja nuo sytykeruusut. Minä siivosin kynttilänpätkät roskiin, kun huomasin, etten saa niistä mitään tehtyä. Nyt sait kuulostamaan tuon ruusukkeiden teon niin yksinkertaiselta, että olisikohan sittenkin pitänyt ryhtyä hommaan.

  VastaaPoista
 7. Pikkusisko: Todellisuudessa sateenkaari oli monta kertaa upeampi, mutta kun kamera ja kuvaaja... Tuo sytykeruusujen teko ON helppoa ja sytyttàà puut erittàin hyvin. Olen taas alkanut keràtà materiaalia seuraavaa satsia varten, esim àsken revin kaurahiutalelaatikon sopivan kokoisiksi nauhoiksi jne. Kaikki pahvimateriaali sopii ja revittynà ruusukkeista tulee kauniimpia kuin saksilla leikeltyinà jne jne...

  VastaaPoista
 8. Kaunista on täälläkin.
  Nuo sytykeruusut ovat kauneutta ja parhautta-en oikeastaan suostu sytyttämään mitään ilman niitä.Helppoa!
  Minäkin tarvitsen patterin..

  VastaaPoista
 9. Pikkujutut: Sytykeruusut ovat helppoa ja luontoystàvàllistà. Patterikin on monen tarpeeseen. Kuivattaa esim huoneilmaa, kun taas sataa ilmeisesti koko pàivàn. Toisaalta - iho tààllà nauttii, eikà kuivu niin kuin Suomessa.

  VastaaPoista
 10. Ihana postaus. Toinen toistaan täydellisempiä ja kiintoisia aiheita. Tykkään kaikista näistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, ettà tykkààt ... Minà tykkààn siità, kun saan lukea kommenttejanne.

   Poista
 11. Kaunis sateenkaari. Tuollainen näky on kuitenkin aika harvinainen! Hyvää itsenäisyyspäivää sinullekin!
  P.S. Ihanat sytykkeet...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sateenkaari oli luonnossa monta kertaa upeampi kuin mità sain vangittua kuvaani. Sinulla noita sytykeaineita menee kesàisin muihin tarkoituksiin. Mutta nyt ruusukkeita kàyttàneenà voin sanoa, ettà ne toimivat oikein hyvin.

   Poista