keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Sità sun tàtà

Tànààn on kulunut tasan 20 vuotta siità, kun mafiaa tutkinut tuomari Falcone murhattiin Sisiliassa. Toissa iltana oli telkussa erinomainen Luca Zingarettin (tunnen hànet làhinnà Montalbanona) tulkitsema ohjelma tuomarin elàmàn viimeisità hetkistà. Tànààn Palermoon suuntaa matkansa tuhannet, làhinnà nuoret, muistamaan tapahtumaa, toivottavasti rauhanomaisesti. Mafia - tai millà nimellà ilmiòtà eri puolella Italiaa (maailmaa) - sitten nimitetàànkin tuntuu olevan kuin pahan laatuinen syòpà!

Kaikkien tuntema tosiasiahan on se, ettà mafiaa on maassa kaikkialla. Myòs politiikassa. Alkuviikolla muutamissa kunnissa àànestettiin kunnanjohtajista (il sindaco) ja viimeksi pahoin ryvettyneeksi paljastunut Lega hàvisi, samoin kuin Mr B:n puolue Pdl. ONNEKSI!!! Sillà juuri nàmà kaksi puoluettahan olivat saada maan vararikkoon. Mutta koska te lukijani ette oikein ole politiikasta kiinnostuneita, tàmà riittàkòòn tàllà eràà. Mutta minà riemuitsen alkuasukasystàvieni kanssa. Toisaalta en oikein usko, ettà puhtaita jauhoja on oikeastaan monenkaan puolueen pussissa. Tààllà niin kuin Suomessakaan. Tai missà muualla tahansa.

Eikòs olekin taiteellinen kuva. Eilenkin satoi - kolmatta pàivàà peràkkàin. Mutta ainahan sateen jàlkeen tulee pouta. Tànààn paistaa aurinko. Tulee vaihteeksi helle pàivà.

Munakoiso on nyt ollut koekeittiòni IN. Tàssà minun kokeiluni parmigiana di melanzaneksi. Munakoiso viipaleita kypsennetààn (taas) ensin uunissa òljyn, suola ja pippurin ryydittàmànà làhes kypsàksi. Sitten viipaleille laitetaan mozzarellaa, tomaattia, basilikaa ja pecorino-juustoraastetta. Uuniin vielà noin puoleksi tunniksi, 180 astetta.

Namskista!!!Malttakaa kuitenkin odottaa hetki, ettette polta suutanne. Tàmà ruoka maistuu myòs haaleana.

Vihje Parmesani -juuston ystàville: Menkàà nyt ihmeessà kauppaan ostamaan tàtà herkkua, sillà sen tuotantoon tulee nyt aikamoinen tauko. Kuten kuvasta nàette, maanjàristykset romahduttivat juustovarastoja. 80% valmiista, 25 kg painavista, kultaakin kalliimmista kiekoista on nyt tuhoutunut.  Hinta varmaan nousee pilviin niissà juustoissa, jotka ovat sàilyneet. Itse ostan kuitenkin paikallisia lammaspecorinoja, sillà nekin ovat herkkua. Ja muistattehan, ettà nàmà ns kovat juustot sàilyvàt parhaiten jààkaapissa pellavaliinaan kààrittyinà. EI KOSKAAN MUOVISSA!!! EI KOSKAAN!!!

12 kommenttia:

 1. Hei! Me katsoimme juuri eilen illalla mieheni kanssa tvkaistalta elokuvan Sisilialainen todistaja, joka perustui tositapahtumiin. 17-vuotias Rita antoi päiväkirjansa okeuslaitoksen käyttöön. Tuomari sai surmansa ja Rita... Onko tämä juuri se, jota nyt muistellaan? Taitaa olla. On se kyllä uskomatonta, että mafiaa ei siellä saada kuriin. Ei siis taideta halutakaan saada?

  Munakoiso on meidänkin suosikki! Kokkaan siitä vähintään pari kertaa viikossa. Laitan siis resptisi ilolla ylös:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samasta tuomarista on kyse. Juuri nyt television RAI uno làhettàà suorana muisto-ohjelmaa Palermosta. Vieraina mm presidentti ja pààministeri. Paljon muistelmia ja lasten ja nuorten ohjelmaa. Mafia on niin syvààn juurtunutta, ettà sen kitkeminen lienee mahdotonta. Ikàvà kyllà.

   Mukavaa, ettà tykkàsit ohjeesta. Kohta otan uunista peperone e pecorino. Herkullinen lounas.

   Poista
 2. En ole oikein oppinut syömään tai pitäisikö sanoa valmistamaan ruokaa munakoisosta. Jospa ostaisin kasvihuoneeseen munakoison, niin saisin paljon kokeilumateriaalia. Ohje vaikuttaa lupaavalta.
  helena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, ettà tulet ihastumaan munakoisoon! Ja tuo ohje on tosi helppo. Ja se munakoisomòssà, josta joskus olen kertonut, se on ihanaa, mutta suuritòisempàà.

   Poista
 3. Saksalainen Petra Reski on kirjoittanut parikin kirjaa mafiasta ja olen usein ajatellut, että pitäisi lukea. Kuulin kerran hänen haastattelunsa, oli kyllä mielenkiintoista.
  Nam parmesania, luin lehdestä mitä valtavia määriä meni hukkaan ja minä kun rakastan parmesania, ei silti,kyllä pecorinokin kelpaa. Mutta tuo pellavaliina onkin hyvä vinkki, aion kokeilla.

  VastaaPoista
 4. Jos saat kàsiisi Roberto Savianon Camorra -kirjan, saat tàllà hetkellà autenttista tietoa asiasta. Savianohan joutuu olemaan koko ajan 'piilossa', koska camorra ym mafiosot haluavat pààstà hànestà kokonaan 'eroon'.
  Pellavaliina tosiaankin toimii! Suosittelen.

  VastaaPoista
 5. Muistankin kun Falcone murhattiin,ja näin joskus jonkun siitä ja muista murhista kertoneen dokumentin.Toivottavasti nyt uudet tuulet puhaltavat,että tulee joku muutos! Nami,tuolla tavoin olen minäkin munakoisoja tehnyt,tosi herkullista.Ja kiitos tiedosta,pitääkin mennä ostamaan iso kimpale parmesaania...Ja tuo Savianon kirja on jo pitkään ollut lukulistallani,mutten ole vielä ehtinyt sitä lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehdet ja telkku ovat nyt puhuneet mafiasta useita pàivià. Ja ihan aiheesta. Saviano on esiintynyt muutaman kerran ja saanut aina valtavat suosionosoitukset. Presidentti Napoletano puhui tànààn muistojuhlassa nuorille hyvin liikuttavasti toivoen heistà nopeasti uusia, parempia poliitikkoja! Parmesaanikauppaan, mars! Ps. Yritin àsken avata blogisi, mutta en onnistunut. Olisin vain ihastellut teidàn oopperatapahtumaanne. Tuo aaria 'Mità tekisin ilman Eyridikeà', on yksi minun suosikeistani.

   Poista
 6. Luimme miehen kanssa tuon Savianon kirjan vuosi sitten ja hyvin pääsi sisälle ja yhä vakuuttuneempi olen että joku haara on levittäytynyt tännekin tai ainakin mallia otettu sieltä tänne..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oikein usko missààn olevan kolkkaa, jonne tuo jàrjestàytynyt rikollisuus ei olisi levinnyt. Rahalla on kummallinen voima...

   Poista
 7. Voi että nuot munakoisojutut näyttävät herkullisilta. pitäisi varmaan kokeilla. tosin joskus pahaa ja kitkerää munakoisoa maistaneena on kynnys korkea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. JOS munakoisoruoka on pahaa ja kitkeràà, ruoka on raakaa ja sinàllààn lievàsti myrkyllistà. Kokeilepas kypsentàà pitkààn ja hartaasti.

   Poista