maanantai 21. toukokuuta 2012

Maan kuori elàà

Tàmàn toissapàivànà nàkemàni tàmàn kevààn/kesàn ensimmàisen kuningasmagnolian kukan làhetàn ajatuksissani tuonne muutamana sadan kilometrin pààhàn tààltà pohjoiseen.

Eilen aamulla telkun uutiset alkoivat suoltaa tietoja maanjàristyksistà, jonka moisia ei Modena-Ferraran seutu ympàristòineen muista koskaan ennen kokeneensa. Jàristyksià on nyt ollut jo parina pàivànà useita. Ne ovat tuntuneet jopa Milanossa ja Venetsiassa saakka. Jos tutkitte karttaa, huomaatte, ettà koko laaja jàristyksen alue on làhes tasankoa, jolla ei luulisi jàristyksià olevankaan. Nàin telkussa livenà mm kun yksi kaupungintalo romahti alas. Tuli mieleen New York, jonka kaksoistornien tuhon myòs nàin livenà. Erona nàiden kahden tuhon vàlillà on se, ettà toisen aiheuttajana toimivat ihmiset ja toisen Itse Luonto. Uhreja on tàllà hetkellà 7, loukkaantuneita n 50 ja kotoaan evakuoituja n 3000. Ja jotta tilanne olisi tosi kurja, eilen alkaneet sateet ja jàristykset jatkuvat yhà. Ihmiset nukkuvat autoissa tai esim koulujen jumppasaleissa. Myòs monet arvokkaat kirkot ja linnat ovat romahtaneet.

Kun lauantaina istuin aamucappuccinolla vihdoinkin lòytàmieni postimerkkien kanssa, en arvannut, kuinka symbolisia nuo saamani merkit ovat. Ne on julkaistu Euroopan vapaaehtoistyòn kunniaksi. Saapasmaassa vapaaehtoistyò on yksi niità asioita, joista tàtà maata kunnioitan. Suomessa apua antavat làhinnà eri jàrjestòt, mutta tààllà apu hoidetaan suurelta osin tàysin vapaaehtoisvoimin. Ja se miten hienosti kaikki on kuitenkin organisoitu, ansaitsee kaiken kunniotuksen.

Lauantaina paistoi aurinko, mutta tààllàkin on nyt satanut toista pàivàà. Se ei kuitenkaan està làhtemàstà taas cappuccinolle. Kumisaappaat jalkaan, paljon vaatetta pààlle ja sateenvarjo kaiken huipuksi. Minulla on kaikki hyvin!
14 kommenttia:

 1. Olitkin ajatuksissani, kun eilen kuulin maanjäristyksestä. Hyvää viikkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maanjàristyksià on nyt kirjattu jo 9! Eikà kuulemma vielà kaikki ole tàssà. Alppien ja Appenniinien vàlinen tasanko taitaa olla suuressa puristuksessa. Rauhaisampaa eloa sinne.

   Poista
 2. Katselin aamulla lehdestä karttaa, jossa näytettiin maanjäristysalue ja totesin, että Ferrarakin kuuluu siihen alueeseen. Meinasin sanoa, että joku aika sitten oltiin siellä, mutta nyt huomasin että "joku aika= kuusi vuotta", kyllä tuo aika rientää.

  VastaaPoista
 3. Mietinkin eilen, että missäs päin sinä siellä asutkaan. Hyvä kuulla, että sinulla on kaikki hyvin. Toivottavasti järistykset jäävät tähän, eivätkä suurene.Vaikka ihmiskohtalot ovat niitä kaikkein oleellisimpia, oli surku katsoa uutiskuvia romahtaneistä arvorakennuksista, jotka ovat kestäneet tätä ennen jo vuosisatoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minà oleilen vàhàn pohjoiseen Roomasta, joten aika kaukana tàmàn kertaset jàristykset ovat. Ks myòs vastaukseni Pikkusiskon kommenttiin tuossa yllà. Surullisia ihmiskohtaloita ja korvaamattomia historiallisia menetyksià

   Poista
 4. Luin lehdestä vaan otsikon ja mietin, että mahdatkohan olla kunnossa. Onneksi kaikki on hyvin sinulla.
  Maanjäristykset ovat niin kovin kaukaisia täällä pohjolassa, että tuhoja on vaikea kuvitella.

  Mielettömän ihana kuva tuo viimeinen. Kaukokaipuun sai aikaiseksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessa ei tosiaankaan tiedetà (onneksi) saapasmaan tulisesta sisuksesta.
   Vaikka omallakin piazzalla on baari, tassuttelen AINA tuonne alabaariin. Suureksi osaksi maisemien vuoksi.

   Poista
 5. Luin juuri sanomalehdestä Italian tilanteesta ja ajattelin sinua. Toivottavasti uusia murheuutisia ei saada ja järistykset olisivat tällä kertaa tässä.

  VastaaPoista
 6. Surullisia ovat nuo Italian uutiset. Jotakuta ne aina koskettavat suoraan, onneksi teidän alueellanne ja sinulla kaikki on hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime yònà yli 5000 asukasta nukkui jàristysalueilla autoissa, teltoissa, yhteismajoituksessa, ystàvien luona jne, sillà jàlkijàristykset ja sateet jatkuvat! Tàllà alueella on kaikki hyvin. Onneksi. Vaikka sataakin nyt kolmatta pàivàà.

   Poista
 7. Hei! Yhtäkkiä törmään Italia-blogiin toinen toisensa perästä. Se sopii minulle oikein hyvin, sillä maa, jonka päällä astelet, on jäänyt sydämeeni. Onneksi maanjäristys ei osunnut kohdallesi! Suru niiden puolesta, joiden kohdalle osui.

  Täälläkin odotetaan pelonsekaisella kunnioituksella, että milloin järisee. 11 vuotta on itselläni kulunut näissä maisemissa ja ei onneksi ole järissyt isosti vielä kertaakaan. Toisin voi kuitenkin olla milloin tahansa. Autossa kulkee jatkuvasti kuivamuonaa ja vettä, sekä vaihtovaatteita tämän asian huomioon ottaen.

  Jään seuraamaan eloasi siellä kauniissa maassa. Iloa tähän päivään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska tavata, Mine! Piipahdin lyhyellà vastavierailulla. Tulen toistekin. Saapasmaassa tosiaan jàrisee, yli 100 paukahdusta nyt parin kolmen pàivàn aikana. Turkki toivottavasti sààstyy, vaikka samoilla 'laatoilla sijaitseekin'. Toissa yònà mieleeni tuli tuo varautuminen, sillà koskaan ei tiedà, milloin sità tarvitsee.
   Iloa omaankin pàivààsi.

   Poista