keskiviikko 25. toukokuuta 2011

Lissun tàytetyt kesàkurpitsankukat

Nyt on se aika: kaupoista saa kohtuuhintaan kesàkurpitsankukkia. Riitalle oikeastaan tàmà kuva. Tàstà nàet, kuinka 'nuorina' kesàkurpitsan tyttòkukatkin tààllà voidaan poimia. Nàistà yksilòistà saa oikeastaan kaksikin ruokaa, ihania tàytettujà kukkia ja sitten kurpitsaosa vaikka paistinpannulle, tai muhennokseen tai keittoon tai salaattiin...
Piti vielà kerrata Solens mat -dvd. (Kiitos Helena!)
Sitten tarvikkeet esille (dvd:llà ei mààrià nàytetty, joten olen tàssà ottanut ne omasta harmaasta pààstàni):
- Kolme kesàkurpitsan kukkaa.
- Kolmenlaista juustoa (ricotta, mozzarella ja pecorino). Dvd:llà oli pecorinon tilalla parmesaania. kolmea kukkaa varten ricottaa 2 reilua rkl, mozzarellaa hieman vàhemmàn ja pecorinoa mausteeksi, siis juustoista vàhiten. Suomessa voisi kokeilla ricottan tilalla vaikka raejuustoa ja pecorinon/parmesaanin tilalla jotain voimakkaanmakuista juustoa.
- Alicea, siis Vàlimeren anjovista, ei Suomen kilohaili-anjovista. Yksi kalasuikale riittàà maustamaan tàmàn juustoseoksen.
- Hieman sitruunan mehua.
- Dvd:llà massaan laitettiin myòs hieman valkosipulia ja persiljaa, mutta persiljaa minulla ei sattunut olemaan ja valkosipulin kynnen laitoin sitten pannulle sipulisilpun kanssa.
Massa sekoitetaan hyvin, jotta alicen suolaisuus levittyy hyvin juustomassaan. Sitten se tungetaan varovasti kukkien sisàlle.
Pannulle vàhàn òljyà, yksi valkosipulinkynsi, vàhàn punasipulia, tomaatteja. Annataan muhia niin kauan, ettà sipulit ovat kuullottuneet. Sitten laitetaan pannulle tàytetyt kukat ja vàhàn nestettà. Nyt laitoin vettà, mutta jos olisi ollut proseccoa, olisin laittanut sità. Peitetààn kannella ja annetaan muhia muutama minuutti. Kàànnetààn kukat ja taas muhimaan. Tàssà kuvassa nàkyy hyvin tyttòkukkien mahtava perà, sillà niissà oli jo emi aika pitkàlle kehittynyt.
Pinnalle hieman pecorino-/parmesaanilastuja ja paljon basilikaa. Dvd:llà oli myòs tryffeliraastetta, mutta sattuneesta syystà ei sità minulla ollut. Kyllà oli hyvàà. Herkullista. Taivaallista. Eikà tarvinnut sàhlàtà rasvassa uppopaistamisen kanssa, siis ei friteerattuja kukkia, siis paljon terveellisempàà. Taatusti teen tàtà ruokaa usein.
Jàlkiruoaksi ajankohdan toista herkkua. Kyllà oli masu tyytyvàinen.
***
En voittanut lotossa. Oli vain 1 oikein. Mutta voitin jokin aika sitten eilen tànààn huomenna -blogissa jotain vilkkuvaa.
Tàmà voittolaukku vilkku sopivasti tààllà saapasmaan pimeàssà. Ja ihan L:n kanssa. Toivottavasti alkuasukkaat eivàt sàiky tàmmòistà vilkutinta, heille kun se on aivan outo ilmestys.

10 kommenttia:

 1. Voi kunpa täälläkin myytäis kaupassa kesäkurpitsankukkia :)

  VastaaPoista
 2. Ihanan näköistä,tuli kauhea nälkä! Kerran näin täällä torilla kesäkurpitsoja ,joissa oli vielä kukkaosat tallella. Ostin pari (ennenkuin kuin näin tuon Solens Mat-ohjelman)enkä oikein tiennyt mitä niillä tehdä,joten ihan vaan paistoin niitä.Voi kun niitä taas saisi täältä. Menevät varmaan kaikki ravintoloille...
  KIvan kännykkälaukun voitit:)

  VastaaPoista
 3. Voi mitä herkkua olet tehnyt. Meillä olisi jääkaapissa vielä pecorinoa, mutta muut tarpeet puuttuu. Kyllä ne alkuasukkaat varmaan ihmettelee tuollaista vilkutinta. Muistan kun toin Suomesta kävelysauvat, joita täällä ei vielä tunnettu ja luulivat mua sokeaksi.

  VastaaPoista
 4. Himalainen: Niinpà! Suomessa kasvatetaan kesàkurpitsat aika isoiksi, ja silloin kukat ehtivàt jo kuihtua. Voisit kysellà poikakukkia joltain kasvattajalta.

  Yaelian: Nameja ovat! Seuraavalla kerran, kun nàet kukkia, kokeile ihmeessà. Vilkkulaukku (Marimekon kangasta) on taroeellinen.

  Allu: Ei muuta kun kauppaan hakemaan puuttuvia tarvikkeita. Vilkutin on tààllà yhtò outo kuin kàvelysauvat. Tosin sauvoja nàke joillakin saksalaisilla turisteilla.

  VastaaPoista
 5. Näyttipä hyvältä! Täytyy kyllä kesällä kokeilla!

  VastaaPoista
 6. Hei! Tämänhän on se herkku FST:ltä viime vuodelta. :-) Nam!

  VastaaPoista
 7. Kokeilen heti, kun saan kurpitsan kukkimaan. Viime viikolla taimikaupassa kävi niin kova vilske kesäkurpitsojen kohdalla, että vain tyhjä hylly oli jäljellä, kun pääsin kohdalle. Omat taimet ovat kovin rääpäleitä vielä.
  Yhtenä kesänä vaivasi suuri mysteeri, kesäkurpitsan nuppuja oli, mutta seuraavana aamuna kaikki olivat hävinneet. Sama toistui monena yönä ennen kuin keksin, että jänis kävi syömässä herkut parempiin suihin. Verkko ympärille ja johan alkoi kukkia ja satoa tulla. Oravakin on joskus käynyt puraisemassa kesäkurpitsaa: ei tykännyt.
  helena

  VastaaPoista
 8. Riitta: paitsi ettà nàyttàà hyvàltà, ruoka MAITUU erinomaiselta. Kesàruokalistalle!

  Linnea: Just se, hieman soviteltuna.

  Helena: Kannattaa kokeilla. Jànikset ymmàrtàà hyvàn pààlle!

  VastaaPoista
 9. Jahas. En ole nyt pàssyt eilen enkà tànààn tàltà omalta koneelta vastaamaan teidàn kommentteihinne Lissu-goolen kautta,. Mutta nàkòjààn voin vastata anonyymina. En kyllà ymmàrrà, mistà nyt kiikastaa bloggerin kanssa.

  VastaaPoista
 10. Hei,
  onko tuo Solens mat -dvd joku itse äänitetty vai saako niitä ostettua jostakin?

  VastaaPoista