perjantai 18. helmikuuta 2011

Pakkanen paukkuu

Parvekkeen lasi-ikkunat ovat saaneet jààkidekoristeet. Viime yò oli tàmàn màen kylmin, noin 35 astetta. Tarkkaan en osaa sanoa, koska mittarini laskee vain -30 asteeseen. Mutta naapureilla on tarkemmat mittarit. - 35 astetta. Muistan talven 1999, jolloin pakkanen paukkui Suomessa kovimmillaan tammikuun lopussa hieman yli - 50 astetta. Keuruulla pakkasta oli silloin yli - 40 astetta. Pohjoisessa asutaan ...
... ja helmikuussa, tilastollisesti Suomen kylmimmàssà kuussa. Taas lòysin siivotessa aarteita: Rudolf Koivun seinàkalenterin. Maalaukset vuosilta 1933-34. Minullakin oli lapsena tuommoiset màystimet, joihin jalkineet tyònnettiin, ja ei kun menoksi. Mutta ei silloin pitkià housuja tytòillà ollut. Pitkàt villasukat ja hameet pitkien takkien alla. Herran jestas sentààn, miten silloin oikein tarettiin? Ulkona kuitenkin oltiin. Posket punaisina ja nenà valuen...
Nyt istun sisàllà ja viihdytàn itseàni uusimmilla kirjoillani ja Helenan làhettàmàllà dvd:llà, Solens mat. Kiitos, kiitos! Olen nyt katsonut ohjelman Sabiinilaisvuori -osuuden kesàkurpitsakukkaohjeineen useaan otteeseen. Odotan vesi kielellà, ettà pààsen ohjetta kokeilemaan. Kuka haluaisi tulla maistelemaan?
Olen myòs pitkàstà aikaa laittanut leipàjuuren muhimaan. Minulla on ollut mummolta (siis àidiltàni) perittyà taikinajuurta pakkasessa. Eilen illalla tein eka vaiheen. Tànà iltana teen toisen vaiheen ja lauantaiaamuna laitan leivàn uuniin. (Jos joku teistà haluaa ohjeen, laittakaapa vihjettà kommentitlootaan!) Ostin jopa ihan uuden taikina-astian. Tiinua minulla ei ole. Ikàvà kyllà Pitàà tyytyà muoviin.
Olen myòs tehnyt taas hàrpàkkeità, sillà siivotessa (!!!) lòysin ISON kasan lankoja. Olen nyt kieltànyt itseltàni lankakauppareissut. Vaikka olisi kuinka alennuksessa!
Ruokaa on silti kàytàvà ostamassa. Kilometrin kàvely Tahian salmen yli kuitenkin palelluttaisi nàillà pakkasilla hedelmàt ja vihannekset, joten kukkakassi on oiva apulainen. Suosittelen.
Sen sijaan en suosi niità Keuruun pààttàjià, jotka tàmàn viikon maanantaina nàyttivàt vihreàà valoa tàmàn, keskustan ainoan luonnonvaraisen harjun myymisestà kerrostaloasuntomaaksi. En ymmàrrà, en. Asuntoja on Keuruulla vapaana ihan tarpeeksi tyydyttàmààn kysyntàà. Miksi siis pitàà uhrata kaunein harju Tarhian rannalta? MIKSI?

8 kommenttia:

 1. Ihanaisia kukkasia, ikkunassa ja härpäkkeissä.
  Miten en muista 1999 mutta kyllä 1987, jolloin oli kanssa kylmä.Jonkin asteen muistihäiriö?
  En ymmärrä minäkään, en yhtään.

  VastaaPoista
 2. Voi kauhea mikä pakkanen teillä on ,en takuulla sitä kestäisi. Minä söisin mielelläni sitä täytettyä kesäkurpitsankukkaa,sen verran herkulta se näytti. Tyhmät Keuruun päättäjät,kun noin päättivät:-(

  VastaaPoista
 3. Kyllä nyt aika kylmiä pitelee, mutta kauniita koristuksia pakkanen tekee! Onpa julmaa, jos viimeisetkin harjut pitää rakentaa.

  VastaaPoista
 4. Pikkujutut: Just oli uutisissa tuo vuoden 1999 pakkasennàtys Kittilàssà. Viime yòn ennàtys on ollut n -41 astetta. Siis vielà kymmenen astetta...

  Yaelian: Pakkasta piisaa vielà tàvàn viikonlopun yli ainaskin. Tervetuloa ruokapòytààn! Tyhmià ovat, niin suunnattoman tyhmià. Aikovat varmaan itselleen vanhuuden ajaksi kauniin asunnon.

  Pikkusisko: Pakkasen koristeet ovat luonnon taidetta. Ensin rakensivat harjun toiseen pààhàn K-kaupan ja nyt sitten puuhataan tuota kerrostaloa jo yhden rakennetun kerrostalon naapuriksi. Julman tyhmàà!

  VastaaPoista
 5. Juu haluan juuri- ohjeen kiitos:D ja härpäkkeet!
  Ja tulisin viivana kesäkurpitsan kukkiakin syömään jos sopii.
  Paukkupakkasia jopa meillä tässä rannikolla.Ei ole enää kivaa-sanoi kuopuskin
  Hyvän Viikonlopun tervesiä
  marialta

  VastaaPoista
 6. Maria: Minàpà laitan leipàohjeen seuraavaan postaukseen. Tulepas kurpitsankukka-aikaan lounaalle. Hàrpàkkeet saat, kun ilmoitat spostin kautta vàritoiveen. Pakkanen paukkuu... Voipi olla viimeinen jakso tàlle talvelle. Tai sitten ei. Voisihan sità liittyà VR -kuoroon: Tulispa kesà ja kàrpàset!

  VastaaPoista
 7. Minäkin voisin tulla seuraksesi maistamaan kesäkurpitsan kukkia, nam!
  Juurella leivottu leipä on ihan omaa luokkaansa. Teen säännöllisesti ruisleipää. Nyt olen kokeillut myös erilaisia vaaleita leipiä juurella, hyviä nekin. Hauska nähdä sinun ruisleipäreseptisi :)
  Härpäkkeesi käsissäni tässä muuten naputtelen koneella. Ne ovat niin IHANAT!

  VastaaPoista
 8. Olispa mukavaa, jos te halukkaat tulisitte kevààmmàllà vuoristomajalle kesàkurpitsakukkavestivaalille! Ruisleipàresepti tulossa. Hàrpàkkeet ovat IHANAT, vaikka itse kehunkin.

  VastaaPoista