keskiviikko 22. joulukuuta 2010

Jouluun joulusta

Keuruu tànààn iltapàivàllà. Pakkasta noin - 20.
Tulin kyliltà. Vein mm postiin langasta vàkertàmàni kuohuviinipullon korkin suojan Sealle. Hàntà onnetar suosi tàllà eràà. (21 silmukkaa molemmissa osissa. Lakkiosassa n 15 kierrosta kolmella puikolla, sitten kavennukset; alaosassa 21 silmukkaa n 10 kierrosta. Jos joku teistà innostuu jàmàlankakutomiseen kuvien lataamisen ajaksi. Nytkin tuli yksi lakkiosa valmiiksi!!!)
Teistà kaikki olivat ihan oikeilla jàljillà edellisen postauksen arvauskuvan suhteen. Venelossihan siinà kuskasi kuorma-autoa maihin naapurikylàstà, jonne ei tietà pitkin pààssyt. Siis maantietà - kàrrypolkua tai edes kinttupolkua. Mutta vesitietà pitkin kyllàkin. Minua pikkuisen harmitti, etten ollut kameran kanssa paikalla silloin, kun venelossi vasta làhestyi rantaa. Sen nàyn olisin halunnut ikuistaa.
Onneksi pààsin itse venetaksilla vesitietà pitkin ko. naapurikylààn, Chuaoon. Turvaliivit??? Mità ne on??? Alkuun korkeat aallot hieman hirvitti, mutta pian keinutteluun tottui.
Chuao on kaakaon viljelyaluetta, mm. Minulle kyllà kerrotiin luottamuksella, ettà kylàstà saisi muutakin nautintoainetta, jos olisi tarvis. No, en tarvinnut. Mutta kaakota kyllà ostaisin.
Kauppa vaan oli kiinni. Onneksi majapaikkakylàssà oli monta kauppaa, mistà ostaa oikeaa, aitoa kaakaojauhetta. Namskis!!! Vielàkin on hieman jàljellà. Herkutteluhetkiin.
Jotkut teistà ihmetteli rohkeuttani seikkailla ihan yksin (viisi vuotta sitten joulun aikaan) Venezuelan Karibian rannalla, Choronissa. Suurin seikkailu oli kuitenkin se, ettà suostuin menemààn jouluvierailulle keskelle viidakkoa. Olin rannalla tutustunut paikalliseen korujen kaupustelijaan. Hyvin mukavaan nuoreen naiseen. Hàn kutsui minut kotiinsa. Pikaisesti aivoissani neuvottelin itseni kanssa. Vastaus oli myònteinen. Niinpà sitten hànen tyòpàivànsà pààtteeksi kòròttelimme bussissa kohti tuntematonta. Siis minulle tuntematonta. Keskellà ei-mitààn nousimme bussista ja jatkoimme matkaamme jyrkkà ala-rinnettà pientà kinttupolkua pitkin.
Ja siellà hàn odotteli. Korumyyjàn puoliso. Tekemàssà lisàà myytàvàà. Tuossa tuokiossa minulle selvisi, miksi tyònjako oli sellainen kuin oli. Mieheltà oli ambutoitu toinen jalka, sillà hàn oli 18-vuotiaana joutunut auto-onnettomuuteen. Mutta hànen kàtensà olivat taitavat: nahasta syntyi monelaista ja hopeasta tehdyt korut olivat kauniita. Korujen myynnillà perhe eli. Pikkuisessa kodissa, keskellà ei-mitààn.
Perheen pikkuinen, hieman yli 2-vuotias nappisilmà heràsi pàivàunilta. Alkuun hàn hieman ujosteli, mutta minun rantasandaalit sulattivat jààn. Sain herkullisen aterian: kalaa, riisià, salaattia, hallakaa, casava-leipàà ja aitoa maitokaakaota. Kaiken tàmàn perheen korukauppias-àiti valmisti vaatimattomalla kaasuliedellà.
Ruokailun jàlkeen kàvimme perheen vesipisteellà: alhaalla solisevalla purolla...
... tàyttàmàssà perheen vesipulloja. Meistà tuli pikkuisen kanssa hyvàt kaverit. Illan tummetessa minut saateltiin linja-autolle. Jota ei sitten kuulunut. Ei kuulunut. Ei kuulunut. Mutta tulipa sitten kylàn tuttu taksi. Kyytiin vain. Taksi tosin pysàhtyi làhes joka talon/tònòn/palmun luona juttelemassa tuttujen kanssa. Mutta minullahan ei ollut mihinkààn kiire. Olin vain erittàin onnellinen, ettà olin uskaltanut ottaa kylàilykutsun vastaan.

23 kommenttia:

 1. Voi mikä tarina!

  Hyvää joulua, Lissu ♥

  VastaaPoista
 2. Hui teillä on kylmää!
  Chuaossa olen minäkin ollut,ja yhdellä kaakaofarmilla,jossa myytiin kaakaomassaa,joka oli laitettu kertakäyttömukiin,jossa se oli sitten kovettunut. Siitä riitti pariksi vuodeksi,ja tuoksu oli huumaava.Aina tarpeen tulleen raastoin siitä hieman täydellistä kaakaon makua,ja harmitti myöhemmin,etten ostanut enemmän (tai oikeastaan eksä osti sen minulle..) Sulla olikin oikea mukava vierailu korukauppiaan luona:-) Puhutko muuten espanjaa?

  VastaaPoista
 3. Lumiomena: Minà hellin ihanaa muistoa, tànàkin jouluna. Mukavaa joulua sinullekin.

  Yaelian: Huomiseksi on luvassa làhelle - 30, mutta ulosmeno on vain pukeutumiskysymys. Sisàllà tarkenee vaikka nakuna! Jos joskus vielà pààsen tuonne kaakaon eldoradoon, ostan sità kilotolkulla. Ja toivisin tapaavani tuon pikkuperheen. Laitoin heille kirjeen Suomesta heti seuraavan vuoden alussa, mutta en koskaan saanut siihen vastausta. En puhu espanjaa. Tosin italian kielihàn on sukulaiskieli. Pikku perhe puhui melko hyvàà englantia. Kàykò sinun exàsi Choronissa?

  VastaaPoista
 4. Ihana tarina!!Ja voi se kirja koska aloittaisit ?!!!Ja kiitos posti oli tuonut niin hauskoja yllätyksiä Sinulta-tontut kurkkivat pöydällä ,huolet ovat lennähtäneet luudan alta :D ja kaunis kudintyö ilahduttaa arkeani.Hyvää kaunista lumi joulua Lissu♥

  VastaaPoista
 5. Maria: Ihanat muistot syntyvàt joskus tàysin yllàttàen. Kirjan tekeminen - hmmm! Olen saanut toiveen tehdà suomalainen keittokirja erààlle vuoristokylàn naapuriin. Voisikohan ne yhdistàà? Mukavaa, ettà posti ehti luoksesi ennen joulua. Leppoisaa joulua sinullekin.

  VastaaPoista
 6. Kiitos Lissu tästäkin ihanasta! Onnellista joulua sinulle! Halaus!

  VastaaPoista
 7. Ihana seikkailu! Koita tareta, täällä on nyt -27.

  VastaaPoista
 8. Oi, mikä hieno seikkailu :)

  Toivotamme sinulle ihanaa joulua! Ja tapaamisiin viimeistään ensi vuonna Satumaassa/Maalaisvakassa ;)

  VastaaPoista
 9. Satu: Kiitos itsellesi tunnelmallisesta blogistasi. Lempeàà joulun aikaa sinne ja kaikkea hyvàà ensi vuodelle.

  Pikkusisko: Seikkailu oli sen joulun kruunu. Tààllà on nyt -28. Tànààn ei ole tarvetta mennà ulos ollenkaan. nyt on yòpaita-aamutakki -pàivà. Kiitos korttipukille! Mukavaa aikaa sinne.

  Maahiska: Niinpà. Paljosta olisin jàànyt paitsi, jos olisin kieltàytynyt kutsusta. Oikein rentouttavaa joulua sinne esikylààn. laitapa jonkinlaista viestià, kun olette tulossa tànne pààkylààn! Pààsettekòs jo uuden saunan lauteille làmmittelemààn?

  VastaaPoista
 10. Olispa tuolla mukavampi nyt olla, kuin täällä -32C pakkasessa :)
  Laitoin sulle joulukortin blogiini, kun ei muutakaan osotetta enää ollut tallessa. HUOM. EI tarkoita , että sun pitäis jatkaa, ota vaan se kuva vastaan :)
  Mukavaa ja Lämmintä Joulua!

  VastaaPoista
 11. Hei Lissu! Kesäisistä kuvistasi huolimatta minä tulin toivottelemaan hyvää joulua sinulle! Täällä on kokattu koko päivä ja ankaran loppukirin ansiosta jouluruoat ovat hyvällä mallilla. Siivouksista ei kannata enää edes puhua eli näillä mennään.

  VastaaPoista
 12. Sude: Tiedàtkòs mità: vaihtelu voisi nyt virkistàà - muuttaa tuo - merkki + merkiksi. Kiitos vaan postikortista. Jatkan haastetta seuraavassa postauksessani. Oikein mukavaa joulua teille kaikille - niin kaksi- kuin nelijalkaisille.

  Outi: Minà olen ollut laiska laittamaan jouluruokia, sillà olen saanut niità kylàreissuilla. Siivoamista en edes ole harkinnut. Oikein mukavaa joulua sinne Pohjan perukoille.

  VastaaPoista
 13. Ihana tarina :)

  Oikein hyvää joulua sinne pakkasen keskelle!

  VastaaPoista
 14. Kirjailijatar: Kiitos. Joulun tunnelmaa sinnekin. Pakkanen paukkuu, mutta parempi nàin kuin musta joulu.

  VastaaPoista
 15. Joulun lämpöä ja valoa tähän kylmään ja arktiseen lähettelen sinulle!!

  VastaaPoista
 16. Merruli: Kiitos samoin!

  Suklaasydàn: Kuin myòs!

  VastaaPoista
 17. Eksän kanssa käytiin Choronissa,mutta en tiedä,onko sen jälkeen käynyt,.Tämän joulun ajan ainakin viettää Miamissa...

  VastaaPoista
 18. Yaelian: Voitais joskus mennà yhdessà! Seikkailtais oikein kunnolla!!!

  VastaaPoista
 19. Vau.se oliskin mahtavaa,etenkin kun olet jo noin kokenut seikkailija;D

  VastaaPoista
 20. Yaelian: Heh, heh!! Ei muuta kun suunnittelemaan!

  VastaaPoista
 21. Mä mietinkin eilen lomilta palatessa, että miksi olit mulle tonttusta laittanut, mutta mähän osallistuin siihen lossailuun. :D Kiitos kovasti, tuossa ne nököttää toistaiseksi liimapurkin nokassa. ;)

  VastaaPoista
 22. Lissu: tästä kuvasta olisin tunnistanut Sinut! Tämännäköisenä muistan Sinut...

  VastaaPoista