lauantai 18. joulukuuta 2010

Joskus herkutellaan, joskus ei

Piazza Navonan kiertely vaati energiatankkausta. Piazzan etelànurkasta oikealle ja siellàhàn se, Puhuvan Patsaan kulmilla, oikea hengen ja vatsan hemmottelupiste, Enoteca Cul de Sac.
Sisààn. Tunnelma on kuin ravintolavaunussa. Odottava. Myòs niillà, jotka kàrsivàllisesti odottelivat jonossa oven ulkopuolella.
Takki narikkaan, pòytien ylàpuolella oleviin verkkohyllyihin. 1500 eri laatuisen viinipullon kaveriksi. Sitten tutkimaan ruoka- ja viinilistaa.
Fondutaa... Alppiseutujen kerta kaikkiaan maittavaa leipàà-juustossa-kastelu -herkkua. Namskis. Tutkin eilen googlen kautta, miten moinen herkku valmistetaan. Hieman arka eka kertaa valmistettava. Luulisin. Olettekos kokeilleet?
Sitten babaghannushta, Vàlimeren rannikon itàisen osan tahna, jota haluan ehdottomasti kokeilla. Pitàà vain hankkia tahinitahnaa. Oiskohan Keuruun K-kaupassa? Huomenna, sunnuntainahan on kaupat auki.
Koska oltiin enotecassa, viinibaarissa, halusin turvautua ammatti-henkilòkuntaan viinin valinnassa. Suositeltu sisilialainen valkoviini Furetta (Chardonnay 80% ja Fiano 20%) oli ammattitaidon vakuute. Harmistus - viinià ei ole Suomen Alkossa. ***
Oli onni pààttàà saapasmaan tàmàn kertainen moiseen ruokailuelàmykseen. Sunnuntai oli sitten laskeutuminen lentàmiseen, sillà haluan vatsan olevan melko levossa halki ilmojen. Levossa vatsa saikin olla, sillà Finnair on nipistànyt menoja mm ruokailutarjoilussa. Ennen sai jotain làmminruokaa, mutta nyt sai tyytyà valkoiseen sàmpylààn, jonka vàlissà oli juusto- ja lihaviipale. Tietysti mehuja, vettà, kahvia ja teetà oli myòs tarjolla, ilmaiseksi. Rahalla sitten sai muitakin juomia ja jopa làmpimià vàlipaloja.
***
Keskiviikkoiltana pikkusysteri ja -veli puoliskoineen saapuivat maistelemaan saapasmaan herkkuja. (Matkalaukussani oli vain ruokia ja kirpparilòytòjà, yhteensà n 22 kg! Onneksi Tikkurilassa ja Tampereella oli hissit!)
- glògin kanssa pistaasipàhkinòità, cashew-pàhkinòità ja kuivattuja mustia oliiveja
- antipastona paahdettua munakoisoa, tàytettyjà peperoncinoja, paahdettua latva-artisokkaa, hanhenmaksaa ja unkarilaista salamia
- pastaa ja valmista ragu-kastiketta
- salaattina kuvan sisilialainen salaatti (appelsiini, fenkoli, oliivit, suolaa, pippuria ja oliiviòljyà)
- jàliruokana limoncelloa ja mantelikeksejà
- ruokajuomana VETTA
***
Nyt tàytyy vatsaa valmistella joulun herkkuihin. Kunhan pààstààn tammikuuhun, armahdan masuriepua ja valmistan sille vain puuroja ja vellejà, sillà liika on liikaa...

9 kommenttia:

 1. Herkullisia Italian herkkuja! Ja hauska hattuhylly:;D Baba ganoush on yksi suosikeistani,aina välillä valmistan ,harvemmin ostan valmista,vaikka sitä joka paikasta saakin.Toivottavasti löytyy se tahini,että pääset sitä valmistamaan.
  Finnairistä on tullut tosi pihi.Viime kesänä oli Finnair toisena yhtiönä kun täältä lensin,ja Budapestista Helsinkiin lennettäessä oli vain lihaisia sämpylöitä! Koska en syö lihaa,jäin ilman,ja kun olin aamuyöllä lähtenyt liikkeelle,nälkä oli kova,mutta vaihtoehtoa ei ollut,vaikka olin kyllä ilmoittanut etukäteen hyvissä ajoin ,että otan kasvisateriat. Olisivat voineet laittaa vaikka myös juustosämpylöitä,eiväthän kaikki lihaa syö....

  VastaaPoista
 2. Eikohan tahinia loydy. Kylla olen nahnyt sita isommissa kaupoissa Suomessa. Muistaakseni kreikkalaista.
  Lentoyhtiot tinkii jatkuvasti ruuistaan. Turkish Airlinesilla on toistaiseksi ollut aika hyvat poperot. Viinejakin saatiin ainakin viime kesana viela.

  VastaaPoista
 3. Nam nam nam!!!Kiitos Lissu tästä ja ihanaa joulun odotuksen jatkoa ja kirjoitathan tänne herkkujen välissä?
  Maria

  VastaaPoista
 4. Oioi mitä herkkuja siellä on tarjoiltu. Ihan tuli mielihaluja lukiessa :)

  VastaaPoista
 5. Yaelian: Tuon tahnan nimi taidetaan kirjoittaa eri maissa eri tavalla, mutta herkkua se joka tapauksessa on. Jos en tànààn tààltà tahinia lòydà, olen huomenna menossa Jyvàskylààn. Siellà varmaan on. Finnair saa nyt sààstàà tosissaan, ettà siivet pysyy ilmassa. Olet varmaan kuullut ystàvàmme (?) Mr Ch:n viimeisimmàt demokraattiset toilailut!

  Anu: Etsin kunnes lòydàn. Alitaliallakin lokakuussa Unkariin lentàessàmme tarjoilu oli ihan toppia, vaikka sekin lentoyhtiò heikossa taloudellisessa jamassakin on.

  Maria: Namskis! Seuraavaksi suunnittelen kuvia Venezuelan joulusta viisi vuotta sitten. Joulun tunnelmallisia hetkià sinnekin.

  Sude: Joskus on mukava herkutella, joskus sitten vatsa kaipaa kaurapuuro-herkkua.

  VastaaPoista
 6. Roomassa olen myös ollut yhden viikonlopun, ihan liian lyhyt aika, haluaisinkin joskus mennä sinne uudestaan ystävien kanssa. Todella kaunis ja upea kaupunki, mutta tosiaan tuolla reissullani ehdin vain käydä tärkeimmät nähtävyydet läpi, enkä yhtään nauttia ilmapiiristä ja ihmisistä..

  VastaaPoista
 7. Lady Laetitia: Rooma on aina Rooma. Sità ei kày làpi yhdessà viikonlopussa, ei edes vuodessa. Se on elinikàinen projekti, ja sittenkin jàà paljon nàkemàttà/kokematta. Hieman harmittelen sità, ettà niiden yli 20 vuoden aikana, joina olen kaupungissa ollut/piipahtanut, se on muuttunut jollain lailla ei-mukavaan suuntaan. Liian paljon turisteja ja liian paljon heillà rahastavia. Taitaa olla vaan jokaisen turistikaupungin kohtalo. Silti toivotan sinut sinne tervetulleeksi, ehdottomasti.

  VastaaPoista
 8. Ai jaa. Niilla kerroilla kun mina olen Alitalialla lentanyt, ruoka on ollut taysin syontikelvotonta. Sampylatkin umpijaassa.

  VastaaPoista
 9. Anu: Jahas! Meillà oli hyvà vàlipala viinin kera (tarjoiltuna kauniin hymyn kera), vaikka lentoaikaa oli vain reilu tunti. Vaihtelevaista siis sillàkin yhtiòllà.

  VastaaPoista