tiistai 6. heinäkuuta 2010

Kotini on saunani

Asun saunassa. Eilen illalla parvekkeella mittari nàytti +30 astetta vielà klo 22.00. Kun kotini seinàt ovat ikkunaa kohti etelàà, ja kun parveke on lasitettu, puuttuu nurkasta kiuas! Pitàiskòhàn hankkia? Kasvitkin ovat janoisia. Koristekrassi valmistautuu kukkimaan. Yksi mielikasveistani. (Krassin siemenistà jotkut tekevàt 'kapriksia'.) Kuumuutta ei està edes nuo vanhoista lakanoista ja pitsiverhosta vàkertàmàni verhot.
Basilikaa kuluu. Oikealla oleva pienilehtinen on ns. genovese, eli sen ihka oikean pesto genovesen -raaka-aine. Meinàà peijakas kukkia. Tàytyy nyppià ahkerammin.
Salaatti piti nostaa lattialle, ettei ihan lerpahtaisi. Kaverina korianteri. Parvekkeella viihtyy myòs persilja, ruohosipuli ja tilli. Yrtit ovat genovese-basilikaa lukuun ottamatta ruokakaupasta ostettuja purkkeja, jotka olen siirtànyt vain suurempiin ruukkuihin. Salaatti, persilja ja tilli tàytyy kohta uusia.
Kotisaunassa voi oleskella iltapàivàn alkutunneille, sitten on mentàvà seisomaan suihkun alle tai làhdettàvà ulos. Esimerkki ns Ellun ranta on mukava paikka istahtaa vaikka riippukeinuun nautiskelemaan jotain virkistàvàà juomaa...
... ja ihailla samalla Keurusselàn kimallusta. Ellu eli siipirataslaiva Elias Lònnrot tekee risteilyjà satamasta Lomahotellille ja sunnuntaisin myòs Mànttààn. Jos ensi viikolla tàmmòiset kelit jatkuvat, astun laivaan.
Tàllà viikolla alkaa hamsterin kulta-aika. Ensimmàisenà haalitaan mansikat. Hilloa lettuihin, sosetta pakkaseen ja huomattava osa vatsaan. On makoisa ilta tulossa. Mansikoita ja sità potkupalloa.

15 kommenttia:

 1. Perkasin eilen ensimmäiset viisi kiloa mansikoita pakkaseen. Tänään en jaksanut olla tarmokas vaan löhösin rannalla pikkuapinoiden kanssa.

  Niin ja kohta aattelin mennä ihan oikeaan saunaan. :)

  VastaaPoista
 2. Aah! Mansikoita! Meillä on perinne, että ostetaan 5 kg:n laatikko ja pistetään se sellaisenaan pöytään. Kaikki saavat syödä niin paljon kuin huvittaa. Jos jotakin jää, harkitaan säilömistä. :-)

  VastaaPoista
 3. Mekin asumme reissun ajan saunassa! Nimittäin lapsuuskotini yläkerrassa. En edes uskalla viedä sinne mittaria! Kaikki ikkunat ja parvekkeen ovi ovat auki ja kaksi tuuletinta hurisee yöt. Silti hiki valuu! Huh!

  VastaaPoista
 4. Juu ikäänkuin olisi saunassa on tuntunut olo viime päivinä. Kohta palaan taas vielä kuumempaan ilmaan,mutta siellä sentään on kunnon ilmastoinnit joka paikassa,Matkustin tänään bussilla Porvoosta Helsinkiin,ja voi sitä tukaluutta,hyvä että oli viuhka mukana...Tuota Genovese-basilikaa en taidakaan tuntea.

  VastaaPoista
 5. Kyllä tämä Suomen kesä hurmaa... puhumattakaan saunasta. Italian sauna lienee vielä kuumempi. Öisinhän täällä on ulkona ihan hyvä? Onneksi meillä on vettä!

  VastaaPoista
 6. Terveisiä täältä toisesta saunasta! Ihanat verhot, ihastuin!!

  VastaaPoista
 7. Sauna se on meilläkin. Varsinkin yöt tuntuu hankalilta, eihän tämmöisessä hikipesässä saa nukuttuakaan. Ei passais valittaa, mutta kyllä kunnon ukkosmyrsky välillä tuntuis ihanalta :)

  VastaaPoista
 8. Soile: Kyllà oman Maan mansikka on makoisa, vaikka mustikkakin on herkku! Pikku ukot ovat varmaan ihan hilpeissààn... Saunaa en kyllà nyt kaipaa, en niin!

  Linnea: Kuutisen litraa noita mansikoita eilen poimin ja vatsaan meni pellolla varmaan litra. Hilloksi ja soseeksi pakkaseen riitti niistà vain pari litraa, muut sàilòin vàlittòmàsti suun kautta vatsaan. Huomenna uudestaan pellolle.

  Pipsa: Huh, huh tàtà hellettà! Koska kotini on kerrostalossa, eikà làpi talon, on làpiveto- tuulettaminen mahdotonta. Mutta en valita. Tàytyyhàn talven pakkasille vastiketta saadakin.

  Yaelian: Saunahan on suomalainen tuote. Heh, heh! Toisaalta suomalainen helle on tyystin erilainen kuin Israelin tai saapasmaan helle. Vai vedànkòhàn minà Suomeen pàin. Tuo pienilehtinen basilika on voimakkaampi kuin isolehtiset. Tulee hyvàà pestoa.

  Rva Pioni: Lapsuuskesien kaltainen kesà! Saapasmaan helle on kostean nihkeà ja seisova. Minà tykkààn enemmàn Suomen helteestà. Ja onneksi elàn jàrvien làhellà.

  Satu: Suomalaiset rakastavat saunaa!!! Tykkààn verhoista itsekin, kiitos kehuista.

  VastaaPoista
 9. Sude: Ukkosiahan nuo ennustelevat. Sadetta odottaa koko luonto - ihmiset, elàimet ja kasvit.

  VastaaPoista
 10. Auringon kimaltelu järvellä on kauneimpia näkyjä, joita tiedän. Ja mielelläni asuisin saunassa ja välillä pulahtaisin järveen uimaan :)

  Minulla kukkii pihalla kaikki: ruohosipulit ja rikkaruohotkin.

  VastaaPoista
 11. Kirjailijatar: Jàrvi tai meri, kumpi vain kày minulle. Kimaltelu tai myrsku, sama homma. Sauna ja jàrvi on minunkin unelmani. Nyt ne vain ovat sen verran kaukana toisistaan, ettà vàlillà pitàà pukeutua kunnon tamineisiin, ettei heràtà turhaa hilpeyttà. Kesà kypsyy nyt vauhdilla. Tulin just metsàstà ja sain ensimmàiset mustikat. Kiitos muuten ihanasta piirroksesta. Terveisià taiteilijalle.

  VastaaPoista
 12. Minä niin tykkään näistä luonnonsaunoista. Mutta on ne nukkuessa vähän hankalia.

  VastaaPoista
 13. Pikkusisko: Tykàtààn nyt vaan. Mutta tuo yòjuttu pyòrityttàà.

  VastaaPoista
 14. Tämän helteen päälle oli äärimmäisen nautinnollista päätyä rankkasateeseen. Kaikkea kohtuudella lämpöäkin :)

  Sain viime vuonna lahjaksi pienilehtisen basilikan, se oli huomattavasti sateita ja muita kestävämpi lajike kuin suurempi lehtinen kumppaninsa, pidin paljon.

  VastaaPoista
 15. Satu: Eilen torilla oli jo ehkàpà liian kuumaa, mutta kun pààsi veneellà jàrvelle, sàà oli kuin linnun maitoa! Tuo pienilehtinen basilika on tosiaankin hyvàà.

  VastaaPoista