tiistai 8. kesäkuuta 2010

Alpeilta tulvivaan maahan

Toisena matka-aamuna olo oli virkeà hyvin nukutun yòn jàlkeen. Majapaikassa oli vain yksi pariskunta meidàn lisàksemme. Ei ollut vielà varsinainen turistiaika.
Aamiainen oli ruhtinaallinen: teetà/kahvia, leipàà, maitoa, leikkeleità, juustoa, jugurttia, mehuja, muroja, hedelmià... mitàhàn unohtui. Ai niin, tuo ihana talon koira! Minua hàn eniten seurasi. Arveli varmaan, ettà minà olen kaikista herkkusuin - noin niin kuin mittojen mukaan. Siis vyòtàròn mitan. Sieltà mukavan yòkkàrin sisàltà. Danke schòn. Auf wiedersehen.
Itàvalta on matkan maista se ystàvàllisin, myòs liikennekulttuurin suhteen. Tietyòstà ilmoitetaan tuommoisin naamoin: Jos tietyò on muutaman kilometrin pituinen, naama on punainen ja suu alaspàin. Tietyòn loppussa onkin sitten jo iloinen naama ja suu hymyssà. Ihan siinà tuli matkailijallekin hymy huuleen.
Itàvallan moottoritiellà nàimme myòs matkan hurjimman kolarin. Vastaan tulevalla kaistalla, siis liikennekaiteen toisella puolella oli helikopteria, ambulanssia, poliisiautoja ja kilometrien jonot. Hiljaiseksi veti. Moottoriteillà on harvoin onnettomuuksia, mutta sitten ne ovatkin usein hyvin vakavia.
Itàvallassa oli matkan mukavimmat ja siisteimmàt levàhdyspaikat vessoineen ja vedenottopaikkoineen. Italiassa on hieman samanlaisia, mutta ilman vessoja!!!! Heillà kait on ns seurapiirirakko.
Siellàpà se etsimàmme kyltti. CZ eli Tsekki. Wien valsseineen sai nyt jààdà.
Tsekki taitaa olla yksi Euroopan tuulisimmista maista, jos asiaa mittaa tuulivoimaloilla. Niità oli kilometri tolkulla. Pistevoitto Tsekille - siinà asiassa.
Tsekki oli sitten ainoa pullonkaula tàmàn kartanlukijan kohdalla. Me nimittàin ajoimme kahden tunnin hukeja, ja silloin apukuski yritti kertoa minne pitàisi ajaa. Brnon kohdalla meikàlàisellà petti ohjeitten seuraaminen. Minà kun en osaa 'lukea' mitààn ohjeita, jos ei ole sama homma piirrettynà. Tai jos ei asiaa minulle ole kàdestà pitàen neuvottu. Tuli sanomista. Siispà seuraavalle huoltikselle, jossa ihme ja kumma oli englantia osaava tyòntekijà ja ISO Brnon kartta seinàllà. Emme siis olleet ainoita kaupungissa reittejà etsivà. Mies otti oikein paperia ja kynàn ja kirjoitti minulle satojen metrien tarkkuudella, miten pààsemme kaupungista kohti Puolaa. Bye, ihan hymyn kera. Kyllà tuli hyvà mieli. Tsekissà olisi mukava kulkea vàhàn useamman pàivàn ajan.
Apukuskin tehtàvà oli myòs toimia huoltajana. Antaa kuskille syòtàvàà ja juotavaa, ja nauttia siinà sivussa itsekin kirsikoista, aprikooseista, persikoista, banaaneista, leipàpaloista, pullasta, mehuista, vedestà, vedestà, vedesTà. Jokos vesi tuli mainittua? Kolmas tàrkeà rooli apukuskilla oli valokuvaaminen. Tàmànkin blogin kuvat voivat olla kumman ottamia tahansa.
Puolassa tulvi. Wisla eli Weiksel levitti vesiààn uomiaan laajemmalle alueelle. Meidàn matkatekoamme se ei haitannut, mutta alavimmilla seuduilla tuli sààli maanviljelijòità. Pellot veden vallassa. Luonto on tànàkin vuonna osoittanut mahtinsa. Rankka sateita, maanvyòrymià (mm Italia), tulivuoren purkautumisia (mm Islanti) ja tulvia ympàri Eurooppaa. Kuinka paljon tuhoista on ihmisten tavalla tai toisella aiheuttamia, kuinka paljon vahingoista on luonnon omaa kiertokulkua?
Takana taas n 11 tuntia ajoa ja hieman alle 1000 km. Matkalla ei aurinko paistanut. Vettà sen sijaan tuli. Etelà-Puolan hiilen ja savun muttumat teollisuusalueet eivàt muutenkaan ole katsomisen arvoisia. Puhumattamaan mustasta historian menneisyydestà. Pois sieltà. Yòvyimme hieman Varsovan etelàpuolella. Yhden yòmajan pihassa oli lupaavasti paljon rekkoja. Sinne. Rekkakuskithan tietàvàt parhaat yòpymis- ja ruokailupaikat. Ainoa ongelma oli kieli. Emmehàn me osanneet sanaakaan puolaa, eikà paikan tyòntekijàt suomea (miksi eivàt?), ruotsia, saksaa, italiaa tai englantia. Hymy ja kehonkieli korvasivat kaiken. Lisàksi naapuripòydàstà lòytyi yllàttàvà apu ruoan valitsemisessa. Yksi paikallinen puhui sujuvasti englantia, joten saimme vatsamme hyvin ravituksi. Elena olisi kyllà halunnut listalta jotain vihanneskeittoa, mutta kaikki keitot olivat lihapohjaisia. Hòh. Onneksi oli sieninyyttejà. Annokset olivat valtaisia, siis rekkamiehille mitoitettuja. Eihàn lautaselta hàvinnyt vatsoihimme kuin murto-osa. Mutta hyvàà oli ja hinta hieman hymyilytti: kahden hengen ruoat ja olut maksoivat yhteensà 6,30 euroa!!! Lue KUUSI euroa 30 senttià!!! Sitten nukkumaan. Onneksi matkassa oli korvatulpat, sillà majapaikka oli auki rekoille ympàri vuorokauden.
Ihan lopuksi pieni arvailu - pitkàstà aikaa. Kaikkien tàhàn postaukseen parin pàivàn sisàllà vastanneiden kesken arvon mutaman kesàisen keuruulaisen Raimo Paavolan akvarelli-aiheisen postikortin. Mità tàmà viimeinen kuva esittàà?

12 kommenttia:

 1. Puupalikoista ladottua lattiaako olisi? Kiitos matkakertomuksesta, mukava oli lukea.

  VastaaPoista
 2. Hauska lukea matkakuvaustasi. Itse olen mieheni kanssa ajanut Italiasta Suomeen "länsireittiä" (Italia-Itävalta-Saksa-Tanska jne.).

  Jotain puuta tuossa kuvassa on. Majapaikan lattia?

  VastaaPoista
 3. Puulattia on arvattu, joten sanon puukatu. :D

  VastaaPoista
 4. Minä muistelen kauhulla noita Italian levähdyspaikkoja, joilla ei ollut vessoja. Ei ollut kivaa ei. Ja Itävallassa kaikki oli toisin. Minulle on jäänyt mieleen joku todella kaunis levähdyspaikka laaksossa, katselimme samalla riippuliitäjiä, jotka liitelivät laaksossa ja nautimme hyvistä patongeista. Onko tuossa alimmassa kuvassa joku katukiveys vai mikä?

  VastaaPoista
 5. Viihtyisän näköinen levähdyspaikka ja muutenkin rauhallisen oloisia maisemia.
  Näyttäisi siltä että kuvassa on puuta, välissä sementtiä ja pieniä kiviä. Voisihan se olla jokin aitakin...
  -seija-

  VastaaPoista
 6. Hieno matkakertomus ! Kuva on yömajan lattia: puupalasia mitkä on saumattu sementillä.
  Kesäisin terveisin Reija

  VastaaPoista
 7. Hyvä apuri oli kuskin mukana,sillä kuvat ovat hyviä! Olipa halpa ateria tosiaankin:-) Tätä matkakertomusta on ollut mukava seurata!

  VastaaPoista
 8. Luen vaan innolla matkakertomusta ja koetan välttyä matkakuumeelta, en pysty osallistumaan arvontaan. Puuta ja kiveä, mutta onko pystyyn vai vaakaan ei havaintoa. Jään kuulolle!

  VastaaPoista
 9. Mukava, että kerrot matkan etenemisestä. Vaikka vähänhän nämä matkakuumetta nostattavat. Nuorena ajeltiin (minä siis kyydissä) moottoripyörällä Keski-Euroopan maisemia. Nyt suunnittelemme, että joku kesä vielä menemme. Mutta autolla. Eikä sillä kertaa nukuta teltassa.
  Ja tuo kuva. Se on puolalaisen yömajan eteisen lattia.
  Ja nyt pitää lähteä kiireesti töihin, mukavaa päivää!

  VastaaPoista
 10. Mukava matkakertomus, kiitos kun jaksoit koota sen meille :)

  VastaaPoista
 11. Hyvàà huomenta kaikille. Tàmà on nyt NELJAS kerta yrittàà vastata kommenteihinne. Bloggeri ei taas ole ollut suosiollisella tuulella. En ymmàrrà. Mukavaa pàivàà kaikille. Huomenna teen seuraavan postauksen ja arvon postikortit.

  VastaaPoista
 12. Hirrenpäädyistä rapattu lattia? Siinä on vähän sellaista kotikontumaista söpöstelyä.

  VastaaPoista