perjantai 12. maaliskuuta 2010

aa - artisokkaa ja arvontaa

Tàmàn pàivàn aarteita, artisokkia. Kahdesta eri paikasta, naapurikylàn perjantaitorilta ja aseman seudun halpiskaupasta. Torilla hinta oli euron kappale ja halpiksessa 59 senttià. Halpiskaupan laatu oli ihan kilpailukelpoinen!
Olen nyt kehitellyt ihan oman tavan siivota artisokat: Ensin uloimmat, kovimmat suomut pois, sitten tasaan pààn ja halkaisen koko komeuden, jotta saan nuo sisuskarvat pois. (Kasvi on muuten auringonokukan sukulainen, eli jos kasvin antaisi kukkia, saisi komean kukan maljakkoon!) Kuorin kukinnon varren ja sillà siisti. Sitruunaa kuluu paljon, sillà joka veitsen leikkauksen jàlki sitrunoidaan, ettei aarre tummu liikaa. (Nyt oli kàytòssà tuttavan luomusitruunoita. Nam!)
Sitten kattilaan òljyà, valkosipulia, suolaa, persiljaa/minttua ja artisokat. Vettà lisàtààn naftisti. Haudutetaan hiljaisella tulella.
Hautuneet artisokat nostetaan òljytylle pannulle, lisàtààn hieman valkoviinià. (Kiitos lisàohjeesta samettiruusu!) Haihdutetaan neste ja kruunataan koko maukkaus voinokareilla. (Huomaattehan pukin tuoman uuden paistinpannun. Ammattilaisten kàyttàmà tyòkalu. Se on ihan oman postauksensa arvoinen.) Minulla ei sattunut olemaan persiljaa, joten kàytin kuivattua villiminttua tuolta linnakkeen juurelta, ja hyvàà oli.
Tervetuloa nauttimaan nàità herkkuja. Tuonne lumisten vuorten juurella nàkyvààn vuoristomajaan. (Kuva otettu tànààn Elenan kotikylàn 1200-luvulta olevan linnan sisàànkàynnin reunalta)
Jos viimeinenkin oljenkorsi pààstà vuoristomajalle romahtaa kokonaan, ollaan tàssà kylàssà motissa. Kiitos tuhottomien vesi-lumi-ràntàsademyrskyjen.
***
Lopuksi arvontaa. Ensi viikolla tulee blogini 1-vuotissynttàrit ja 200. postaus. Tapahtumia tàytyy juhlia. Jos voittaja pààsee pààsiàisen aikana tànne, valmistan mielellàni noita artisokkia ym herkullista. Jos kuitenkin syystà tai toisesta matka ei onnistu, on tààllà valmiina monenvàrisià hàrpàkkeità (uusinta muotoilua) ja avaimenperià. Tàhàn postaukseen ensi viikon lauantai-iltaan mennessà vastanneet osallistuvat arvontoihin.

37 kommenttia:

  1. Löysinpä sopivasti blogisi! Onnea 1-vuotiaalle. Mielelläni tulisin Italiaan, kiitos kutsusta :), vaan enpä taida päästä...aivan ihana artisokkaohje. Ehkäpä joskus kokeilen. Ja mukava tuttavuus tämä blogisi. Tulen tänne toistekin ja muistelen nostalgisesti muutaman vuoden takaista matkaa Italiaan.

    VastaaPoista
  2. Oliskin kiva tulla luoksesi artisokkia nauttimaan,vaikken niihin ihan heikkona olekaan.Eilen viimeksi maistoin ravintolassa.Täälläkin ovat nyt erityisen halpoja.Hienot kuvat!

    VastaaPoista
  3. Minä en ole koskaan osannut tehdä artisokista syötävää. Nyt pitää kokeilla.
    Onnea 1-vuotiaalle blogillesi roppakaupalla.

    VastaaPoista
  4. Arvaan, että valmistamasi artisokat ovat maukkaita. - Postauksesi sai veden kielelle, että taidanpa ostaakin huomenna kaupasta marinoituja artisokkia muine tykötarpeineen.

    VastaaPoista
  5. Aiai, sinä vaan siellä herkuttelet hienoissa maisemissa. Tulisin mielelläni mukaan nautiskelemaan jos ei tuo välimatka olisi turhan pitkä. Täytyy siis tyytyä härpäkkeisiin (mitä lie sitten ovatkaan) jos satun voittamaan arpajaisissa :)

    VastaaPoista
  6. Oi onnea 1 vuotiaalle! Kunpa pääsisinkin Italiaan! Mutta härpäkkeistä ilahtuisin myös! :)

    Kiitos blogistasi, on ollut ilo olla mukana!

    VastaaPoista
  7. Onko artisokkia tarjolla pääsiäisen jälkeenkin? silloin olisi syöjä tarjolla :)

    nyt pittää kuitenkin ensin leipoa kakkua ja juhlia erästä toista sankaria, joka ei ole yksivuotias. virtualikakkua sinullekin!

    VastaaPoista
  8. Katsonpa nyt kaupassa uusin silmin artisokkia; jos niitä siis on siellä. En muista nähneeni.
    Kiitos kuvista, niitä on aina mukava katsella ja hyvää 1-vuotispäivää.
    -seija-

    VastaaPoista
  9. Ensin kaikille yhteisesti: Kehunpa vielà tuota kauden kasvista, latva-artisokkaa: Herkullisinta osaa on kukkapohjus ja suomujen tyviosat. Minà jàtàn suomut melko pitkiksi. Niistà on sitten sottaisen herkullista imeskellà pehmein osa pois. Joten jàttàkàà tekin kovimmat osat syòmàttà, ettei tule kammo koko herkkua kohtaan. Artisokka on muuten hyvà terveyskasvi: suojaa ja vahvistaa maksaa, ehkàisee sappikivià vaikuttaa uudistavasti elimistòòn, laskee kolesterolia, poistaa nestettà ja turvotusta, sààtelee verensokeria, poistaa ruoansulatushàiriòità ja ehkàisee tulehduksia, (Kirjasta Terveyttà hedelmistà ja kasviksista. Suosittelen)

    Lisàksi kiitàn jo tàssà vaiheessa kaikkia 1 v -onnitteluista.

    Kirjailijatar: Tervetuloa blogiini. Tulenpa vastavierailulle. Missà pàin Italiaa matkustit?

    Yaelian: Tykkààn tuoreista artisokista enemmàn kuin sàilòtyistà. Makuasiat ovat aina makuasioita. Kiitos kuvien kehuista.

    Aimarii: Kiitos, kiitos!

    Ruiskukka: Kauppaan siis ja sitten herkuttelemaan.

    Sude: Hàrpàkkeità voit katsella viime vuoden syyskuun 6. pàivàn postausta. Olen nyt tehnyt lisàà kehittelytyòtà, joten ne 'istuvat' paremmin. Avaimenperàt ovat samaa tyylià. Onnea arvontaan!

    Satu: Kiitos, kiitos. Sinun blogisi on aina niin herkàn tunnelmallinen.

    Soile: Totta kai saat (myòs) artisokkia. Mennààn silloin perjantaina tuonne torille, ostetaan muutama ja laitetaan yhdessà. Ja paaaljoooon ooonneeeeaaa vaan sille mukavalle 7 -vuotialle!

    Seija-systeri: Kuvillahan minà sinua tànne houkuttelenkin.

    VastaaPoista
  10. Oho, paikalle en pääse, mutta osallistuisin arvontaan.

    VastaaPoista
  11. MUKANA. TIETENKIN!!!
    Näin houkutelevaa tarjousta ei ole tullut vähään aikaan ;-) Edes lottovoitto ei päihitä tätä.
    Ihanaa viikonloppua!
    Linnea kirjaston koneelta matkalla viettämään vapaapäivää YKSIN kaupungille.

    VastaaPoista
  12. Onnea yksivuotiaalle ja sinne pohjoisen suunnalle myös onnea 7-vuotiaalle. Täällä meillä suunnitellaan 6-vuotiaalle juhlia, niin että tässähän on koko suvulla elämän yhtä juhlaa!

    Iloisia kevätpäiviä, Lissu!
    -Laura ja muut honxulit

    VastaaPoista
  13. Paljon onnea ja menestystä yksivuotiaalle!

    VastaaPoista
  14. Tanjus: Onnea siis arvontaan!

    Linnea: Voisit tulla, vaikkei onnetar olisi mukanasi - tàllà kertaa. Toivottavasti oli mukava ykkosluokan kaupunkireissu. Mukavaa viikonloppua sinullekin.

    Laura + muut honksulit: Ihanaa ettà kommentoit. Miloinkas se pikkuprinsessan synttàri onkaan? Unohdin sen Tàrkeàn Listan Keuruulle. Iloisia pàivià sinnekin.

    Pikkusisko: Kiitos, kiitos.

    VastaaPoista
  15. Olisipas hauskaa tulla Italiaan syömään artisokkia ja muuten vain vierailulle!

    VastaaPoista
  16. Houkutus on suuren suuri, hypätä koneeseen siis. ;)

    Arvontaan osallistun myös.
    Kokeilen muuten olisiko kommentointi helpompaa näin puolianonyyminä:)

    VastaaPoista
  17. Tämä anonyymi voisi harjoitella nimensä kirjoittamista tekstiin...se olin tuossa yllä siis minä, pikkujutut

    VastaaPoista
  18. ColibriDreams: Tervetuloa tuomaan kevàttà Meksikosta asti!

    Pikkujutut: Laitanpa kahvin tulemaan ja Muumi-mukit esille!

    VastaaPoista
  19. onnea ponnea 1 V:lle !
    En saavu luoksesi nauttimaan herkuistasi mutta luen niistä mielellään ja samalla harrastan virtuaalimatkailua nauttien kuvista joita olet laittanut .
    Kiitos menneistä ja mielenkiinnolla tulevaa odotellen lähetän täältä keväisesta lumisesta suomesta auringonpaistetta luoksesi !

    VastaaPoista
  20. Kikka: Kiitos toivotuksesta ja mukavaa, ettà olet kanssani viihtynyt. Kiitos auringosta hankien keskeltà tànne aurinkoon ilman hankia. Yritin kàydà vastavierailulla, mutta en onnistunut. Vahinko.

    VastaaPoista
  21. Mitenkähän täällä kotona suu pantaisiin, kun äiti ilmottaisi häipyvänsä Italiaan artisokka-aterialle, aika hilpeä ajatuksenakin. Etenkin kun artisokka on niin hyvää. Edellisen postauksen maininta villiparsasta sai huokailemaan, että kumpa täälläkin.

    Härpäkkeet ja Lissudesign kelpaavat kyllä myös jos sattuisi olemaan taas onni myötä.

    VastaaPoista
  22. Merruli: Mukavaa ettà ehdotukseni heràtti hilpeyttà, ei itkua! No, hàrpàkemetsàstykseen siis! Koulutyòiloa koko perheelle.

    VastaaPoista
  23. Tulisin mielellani lounaalle, kokki kun on taitavaksi havaittu ja 15 kilometriin ei monta minuuttia autolla mene.

    VastaaPoista
  24. Elena: Ihanaa, ettà saan ruokaseuraa. Tervetuloa ilman arpaonneakin. Jospas saataisiin joku bloggaajakin innostumaan mukaan. Tietysti matka Suomesta/Libanonista/Meksikosta ... asettaa omat rajoituksensa. Meneehàn sità ajoaikaa sinullakin nyt vàhàn enemmàn, kun joutuu kiertelemààn.

    VastaaPoista
  25. Onnea yksivuotiaalle!
    Me syötiin äitin paistamia norsia ja ne on kans nam nam. Ja pakkasta täällä riittää, nytkin 14 astetta.

    VastaaPoista
  26. satu.p: Kiitos, kiitos! Suomalaista kalaa ei mikààn voita! Onneksi tààllà ei pakkasta ole, mutta lattiat toimovat edelleen vaikka jààkaappina.

    VastaaPoista
  27. Hei,

    lahes koko vuoden epasaannollisen saannollisesti blogia seuranneena suuri kiitos viihdyttamisesta! Ihania Italian maisemia ja koto-Suomen kesaa. Lamminta kevaan jatkoa!

    annaS

    VastaaPoista
  28. annaS: Mukavaa, ettà kommentoit. Tuntuu mukavalta tietàà jotain lukijoista, vaikkapa vain nimi. Ja kitos, ettà olet vuuhtynyt! Hyvàà kevàttà sinullekin.

    VastaaPoista
  29. Meinas mennä arvonta ihan ohi... Onnea 1-vuotiaalle!

    VastaaPoista
  30. Amelie: Kiitos ja onnea arvontaan.

    VastaaPoista
  31. Kääk! melkein myöhästyn arvonnasta. Mennyt muutama päivä, etten ole juuri ehtinyt koneelle ja heti täällä meinaa arvonta karata hyppysistä. Eli hep! Mukana!

    VastaaPoista
  32. Pal-jon on-ne-aa va-aan! Hih, osallistun mieluusti mukavaan arvontaan.

    terkuin, mansikkatyttö (joka pääsi käymään reilu vuosi sitten Bolognassa :)

    VastaaPoista
  33. Outi: Minà jo vàhàn ihmettelinkin. Onneksi ehdit mukaan. Onnea!!!

    Mansikkatyttò; Kuka lienetkin, mukavaa ettà olet mukana!

    VastaaPoista
  34. Vielä ei tänä keväänä ole Italian vuoro,mutta tulossa ollaan:)
    Olet saanut mieleni muuttumaan ja jo vähän maahankin ihastumaan...
    Onnittelen kuitenkin sekä Sinua että arvonnan voittajaa,varsinkin jos hän pääsee syömään kanssasi:)
    Jaotan tietysti osaa arvontaan jos vaikka leipää tai juustoa tulisi postissa:D
    Hyvää kevättä!

    VastaaPoista
  35. Niinu: Jos haluaa olla mukana 'aidossa' italialaisessa menossa, tervetuloa Pohjois-Lazioon. Turismi ei ole vielà tuhonnut mitààn. Onneksi saan edes Elenan ruokavieraaksi, vaikkei arvonnassa voittaisikaan. Onnea vaan arvontaan.

    VastaaPoista
  36. Hei !
    Harhauduin jotenkin blogiisi ja ajattelin että olisipa mukavaa maistaa artisokka kun en ole sitä koskaan syönyt. Täytyy nyt vain näin leikisti maistella sitä ihanuutta.
    Onnea blogillesi ! Vierailen täällä nyt kun olen tällaisen mukaansatempaavan blogin löytänyt.
    Terveisin Reija Länsi-Suomesta

    VastaaPoista
  37. Reija: Tervetuloa blogiini, toistekin ja onnea arvontaan. Olitkin viimeinen tàllà kertaa mukaan ehtinyt.

    VastaaPoista