lauantai 28. marraskuuta 2009

Tagliatelle al tartufo bianco

Hyvàà pikkujoulun aikaa kaikillen tàmàn kiipeilevàn pukin avulla. Tààllà ulkoinen joulu on jonkinlainen sekoitus katolisten seimiasetelmista ja amerikkalaisten pukki-imagosta. Korvatunturin pukki/Suomalainen joulu on jotain làhes tuntematonta. Jouluaatto on tààllà arkinen tyòpàivà. Yòmessun aikana sitten Jeesus-lapsi 'syntyy' seimeen. Noita pitkin seinià kiipeilevià pukkeja kyllà nàkee joka kylàssà, ja kyllàhàn kaupallisuus niitten myòtà on levinnyt alkuasukkaittenkin joulunviettoon. Perinteinen lasten lahjajoulu on loppiaisena, La Befanana. Jos lapset ovat olleet kilttejà, Befana-noita tuo lahjoja, jos tuhmia, sàkistà lòytyy hiiltà! Vuoden kuluttua aion jàrjestàà vuoristomajalle suomalaisen joulun aitoine pukkeineen pàivineen. (Kenetkàhàn saan ylipuhutuksi?) Vieraiksi kutsun ainakin eilisen illan minun Suomeen làhtòni kunniaksi jàrjestàneet alkuasukasystàvàt. Menu oli tàydellinen alkupaloineen, pastoineen, liharuokineen, vihanneksineen, jàlkiruokineen ja juomineen. Minun kunniakseni pasta oli jotain minulle tàysin ennen kokematonta: tagliatelle al tartufo bianco. Taivaallista. Tagliatellet keitetààn suolatussa vedessà al dente. Sitten niihin sekoitetaan parasta voita ja parmesaniraastetta. Pasta lautaselle hòyryàvànà ja pààlle raastetaan tuoretta marchelaista tartuffo biancoa (valkoista tryffelisientà). Aaaahhhh!!! Maineensa veroista. Vahinko, kun kamera jài kotiin! Mille grazie, Montasola! TV-opettajani laittoi yhtenà pàivànà myòs pastaa al tartufo dei poveri (pastaa a la kòyhàn vàen tartufo): Alkuvalmistus sama kuin aidon tartufon kanssa, mutta sitten pààlle ripotellaan hieman MUSTATORVISIENIjauhetta!!! Kokeilen heti, kun saan ruokaseuraa. (Tànààn ruokaohjelmassa tehtiin suppisrisottoa. Sitàkin aion kokeilla. Kerron sitten tuloksista.) Tànà iltana klo 24.00 minulta loppuu tàmà nettiyhteys, enkà enàà tàllà eràà aio ladata uutta kuukautta, joten uusi postaus tulee Suomesta. Oikein mukavaa kuukauden vaihdetta, rauhallista joulukuun alkua ja juhlallista itsenàisyyspàivàà.

15 kommenttia:

  1. Mukavaa joulunodotusta Sinulle sinne Saapasmaahan! - Ja tervetuloa sitten viettämään Suomen joulua! :)

    VastaaPoista
  2. Kuulosti herkulliselta, aah.

    Me kaymme taalla keskustelua pikkumiehen kanssa joko joulukalenterin luukut saa avata.Kuun vaihde kun on just tana aamuna, sanoo kalenteri mita vaan.

    Mukavaa alkavaa joulukuuta.Toivottavasti kuulemme sinusta pian.

    VastaaPoista
  3. Nam,herkulliselta kuulostava menu!
    Mukavaa joulunodotusta, loppuaikaa Saapasmaassa sekä paluuta Suomeen...

    VastaaPoista
  4. Nami nami täällä haikailen herkkujen perään! Onnellista joulukuun alkutaivalta sinulle ja mutkatonta Suomeen paluuta! Kuulemisiin!

    VastaaPoista
  5. Teit siis Tuhkimot ja katosit keskiyöllä. Hyvää joulukuun alkua ja turvallista matkaa!

    VastaaPoista
  6. Tervetuoloa kotisuomeen :) Tuota pastaa kuivatuin suppiksin voisin kokeilla...

    VastaaPoista
  7. Kiitos samoin sinne! Vai pitääkö sanoa "tänne", kun koto-Suomeen olet matkalla? Turvallista ja mukavaa matkaa!

    VastaaPoista
  8. Che bello! Potrei venire anch'io - per aiutarti, per lavorare :D E per avere una natale differente :D
    (La sorella di Maahiska)
    - Non mi lascia mandare il messaggio senza url, aargh! Va bene - allora, lo provo "senza nome"...

    VastaaPoista
  9. Herkullisen kuuloisia ruokia :)
    Turvaisaa matkaa Suomeen.

    VastaaPoista
  10. Tervetuloa vaan Suomeen joulua viettämään.
    Pastapöperöt kuullosti maistuvilta, jospa kokeilen joku kerta.
    Ihastuttavaa joulunalusaikaa!

    VastaaPoista
  11. Hyvaa ja turvallista matkaa. Toivottavasti matkalaukkukin loytaa perille, viimeistaan jouluksi!

    VastaaPoista
  12. Kiitos kortista, Lissu! Anteeksi etten ole aiemmin kommentoinut. Oli matka Englantiin välillä, nyt taas kotimaassa. Tervetuloa Suomen jouluun.

    VastaaPoista
  13. Kiitos kaikillen toivotuksista yms!

    VastaaPoista