perjantai 20. marraskuuta 2009

Liisan liukkaat...

Liisan liukkaat, Kaisan kaljamat... Sain ihanan nimpparipàivàkukkakimpun. Grazie grazie mille del cuore!
Voisin ojentaa yhden noista ruusuista piazzan tyòmiehille, jotka ovat nyt koristaneet makuuhuoneen ikkunan alustan kivisesti. Tuosta valkoisesta kivikasasta tulee auttamatta mieleen Pikkusisko ja hànen ihana pitsikiviprojektinsa. Olen aikonut pyytàà noilta tyòmiehiltà pari kiveà ja viritellà niistà jotain pikkusiskomaista. (Tulisitko pikkusisko ison siskon kanssa ideoimaan?) Mitenkàhàn saisin itseni ymmàrretyksi, sillà tyòmiehet puhuvat vain jotain itàblogin kieltà, niin kuin suurin osa tàmàn seudun tyòmiehistà. Ovat tehokkaita ja edullisia alkuasukastyòurakoitsijalle!!!! Ruusun tyòmiehet tarvitsevat jo siksi, ettà ei heidàn tyòsuojelunsa tunne sanaa kuulosuojaimet, vaikka tyò juust nyt on entisten katukivien pois poraamista. Toivottavasti kuulevat vielà elàkkeellàkin linnun laulua. Katutòiden pitàisi olla valmiina ensi kevààllà? ensi kesànà? ensi syksynà? ensi talvena? ...? (En muuten ymmàrrà, miksi ihan hyvàt vanhat kivet pitàà porata pois. Onkohan EU rahaa liikaa vai pitààkò jotain kivikauppiasta tukea vai mità?)
Kun tekee mieli oikein hyvàà juustoa, Kaunottaren nokka kohti tàtà rakennusta tuolla rautatieaseman làhellà. Juustolan ystàvàllinen Mary on ihan Suomi-fani, sillà hàn on vieraillut Helsisngissà ja muistaa vielàkin hotellin nimen, missà Unioninkadulla asui.
Tykkààn valtavasti heidàn tuoreen tuoreesta lampaanjuustostaan, ricottasta. Ostan aina tuon pienemmàn astiallisen, eikà siità riità seuraavan pàivàn aamupalalle, niin kuin aina suunnittelen - leipàà, marmeladia ja ricottaa. Ei riità, kun pitàà hotkia juusto lounaalla, iltapàivàpalana ja iltapalana. Isompaa ei kannata ostaa yksinollessa, sillà juusto ei sàilytyksestà parane. Tuorejuustoa kun on. Tietysti siità voisi leipoa jotain!
Suomeen haen juustolasta aina eri asteisesti kypsyneità lampaanjuustoja, ns staggionata. Joko semmoisenaan tai erilaisin yrtein maustettuna. Ystàvàllinen Mary pakkaa Suomen juustot aina ilmatiiviisiin pakkauksiin. Muutenhan juustoja EI SAA SAILYTTAA muovissa, vaan kankaisessa suojuksessa. Mutta matkan ajaksi muoviin. Ovat nààs aika tuoksuvia. Mille grazie; Mary! Ci vediamo!
Sàà on tosiaan ollut koko viikon ihan taivaallinen: ei sadetta, ei tuulia, ei pilvià, mutta ei ihan hikeàkààn. Just tàmmàisestà sààstà minà tykkààn. Ikkunat ja ovet voi olla sepposen selàllààn, paitsi tyòaikaan tuolta piazzan puolelta. Kehàkukat kukkivat tuolla Catinon linnan làhettyvillà ja
erilaiset hedelmàt kypsyvàt lintujen ja ihmisten syòtàviksi. Idànmansikkapuu houkuttelee kypsillà hedelmillààn - jotka eivàt maistu oikeastaan miltààn! Mutta ettà ovat sòpòjà! Ojentaiskohan nuo marjat Finnairin lentàjille? Heillà ressukoilla kun pitàà olla ihan omat ohjaamot, joihin ei vieraita lentàjià pààstejà. Toisaalta heidàn asenteestaan voisi lòytyà jopa sana rasismi! Nuokin mauttomat marjat ovat liian hyvià kotimaan lentàjille. Ikàvà kyllà.
Vai ojentaiskohan nuo marjat Maranellon suuntaan? Selittàvàt nyt Kimin potkuja mm sillà, ettà hàn oli liian jàyhà luonne!!! Kehuvat kyllà hànen ajotaitojaan, mutta ettà on jàyhà suomalainen, se on iso synti nàille spageteille! O nneksi Kimi on jàyhà suomalainen. Se luonne sopii ainaskin minulle paremmin kuin nàmà yleensà tyhjànpuhujat. Kauniita mutta mauttomia kuten nuo mansikkapuun hedelmàt. Oviremontistakaan ei ole kuulunut hiiskaustakaan!!!
Pààsen siis Suomeen jouluksi. Esimakua joulusta sain kaupassa kàydessàni: joulukuusi 7,99 e. Ihan hyvàn nàkòinen. Tààllà nuo puut istutetaan parvekelaatikkoon, jossa ne sitten sàilyvàt ja sàilyvàt ja sàilyvàt. Eivàtkà pudottele neulasiaan lattialle...

11 kommenttia:

 1. Myöhästyneet nimipäiväonnittelut! Tuo valkoinen kivikasa kieltämättä syyhyttää. Ilman muuta sinun kannattaa pyytää itsellesi muutama ja loihtia niistä jotain. Jos tulisin isosiskon kanssa ideoimaan, ottaisin matkajääkaappini mukaan. Voisimme pakata sinne vaikka noita juustoja ja lähteä etsimään aarteita.

  VastaaPoista
 2. Ihania juustoja, ihania paikkoja... Voi onnellista, siellä paistaa aurinko -täällä pimeää ja märkää. Toivottavasti sielläpäinsuomea on valoisaa minne menet!

  VastaaPoista
 3. Mielelläni tulisin ideoimaan pitsikiviä ja maistelemaan noita nam nam juustoja!!!
  Hamstraa nyt muutama kivi ihan tulevaisuuden varalta. Ja tietysti myöhästyneet nimpparionnittelut. Ihan vaan tiedoksi, että kun tää maailma on nyt muuttunut ja talvetikin on lyhentyneet, niin täällä on nyt kyllä ne Liisan liukkaat muutettu Liisan loskaksi.

  VastaaPoista
 4. Uh mitä ihanuuksia! Ja nyt jäin miettimään, että säilytän juustojani väärin..

  VastaaPoista
 5. Pikkusisko: Grazie, grazie! Tulkaa ihmeessà ulkoiluttamaan sità soivaa jààkaappia! Kàydààn tàyttàmàssà se sitten juustoilla. Minkàhànlaista musiikkia se sitten soittaa?

  Valkoinen persilja: Kyllà tàmà hyvà maa on lomailla - pienià pàtkià kerrallaan. Tànààn vielà on luvattu aurinkoa, huominen onkin jo sitten eri asia. Keuruulla on avanto ja làmpimàt sisàtilat. Ne puuttuu tààltà ja niità nivelet nyt tarttee.

  Satu.p: Kiitos toivotuksista! Hamstrataan, hamstrataan! Ei kun tànne.

  Outi: Olen tààllà muuttanut juuston (ja leivàn) sàilyttàmistà ja ollut ihan tyytyvàinen. Muovi pakana kun ei anna ainesten hengittàà, niin home alkaa kukkia helpommin. Siis vaikka vàhàn voipaperia (tai ilman) ja pelava/puuvillapyyhe ympàrille. Toimii!

  VastaaPoista
 6. Nain ensimmaiset jouluvalot eilen! Panettoneja ja Pandoroja (joulukakkuja) on ollut myynnissa jo yli kuukauden ajan. Vakisinkin sita alkaa ajattelemaan joulua, vaikka lampotila ylittaa kaksikymmenta.

  VastaaPoista
 7. Lumi on täältäkin häipynyt, vettä sataa ja on 7 astetta lämmintä. Niin harmaata että. Avanto on sulanut, mutta vesi on onneksi kylmää. Ymmärrän hyvin että sinulla on ikävä kylmään veteen ja lämpöiseen kotiin. Hyvä että Finnairin lakko loppui.
  Pirteän näköisiä nuo hedelmät; luulin ensinäkemältä mansikoiksi.
  Jouluvaloja on ilmestynyt täälläkin jo pihoihin ja parvekkeille sekä kirjoitukset niistä lehtien mielipidesivuille !
  -seija-

  VastaaPoista
 8. Näin jo ensimmäisen joulukuusen auton katolla matkalla jonkun kotiin. Tuli hassu oli, kotona kaivoin kultaisen tähden ja laitoin keittiön ikkunaan. Tuntui sopivalta.

  VastaaPoista
 9. Elena: Suomen joulunalustunnelmiin tottuneena on tosiaan vaikea tààllà asettua jouluisiin ajatuksiin. Tànàànkin aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta ja ilma oli kuin linnun maitoa. Ei tarttenunut kalsareita. Ostin tànààn suklaa-puolukkajoulukakun. Benvenuta maistelemaan.

  Seija-systeri: Yhdellà ystàvàttàrellà on tààllà ns jààtynyt olkapàà. Kun kerroin hànelle, ettà sama vaiva minulla katosi avantoon, hànen silmànsà laajenivat lautasen kokoisiksi. Sità paitsi eihàn tààllà avantoja ole. Siis paras lààke puuttuu. Hàn syò kamalan voimakkaita sàrkylààkkeità.
  Mansikan nàkòisià ovat, ja johan nimikin sen kertoo, mutta eivàt mansikan makuisia. Mansikoita tààllà saa vielà tuoreina kaupoista. Kasvihuoneissa kasvatettuja. En ole maistanut. En maksa niistà pyydettyà hintaa. Nyt on sitrushedelmien aika alkanut, ja ne ovat maukkaita. Laittaiskohan tuon suihkulàhteen solisemaan. Se korvaisi hyvinkin jouluvalot.

  Linnea: Taidanpa laittaa pienen joulukuusen Keuruun kodin parvekkeelle. Ja keràillà sitten kuivuneita neulasia koko kevààn ja kesàn!

  VastaaPoista
 10. Myohastyneet nimipaivaonnittelut.

  Takalainen juusto ei maistu miltaan ja tuonti juustot ovat kalliita. Italialaisetkin poistuvat tammikuussa ja mascarponet sitten heidan mukanaan...nyyh.

  VastaaPoista
 11. Pikkujutut: Grazie, grazie mille! Tànne vain isojen laukkujen kanssa. Juustoja lòytyy joka làhtòòn ym herkkuja. Siis mitkà italialaiset?

  VastaaPoista