perjantai 9. lokakuuta 2009

Maistiaisia ja baktustelua

En koskaan ennen ole päässyt maistelemaan näin erikoisia oluita ja juustoja. Esimerkiksi formaggio di fossaa, maakuopassa kypsytettyä Marche ja Romagna -maakuntien erikoisuutta. Erikoisia makuja, mutta sopivat erittäin hyvin yhteen. Suosittelen. Tuotteet kuuluvat Italiassa hyvin suositun Slow food -liikkeen tuotteisiin. Suomessa kait puhuttaisiin lähiruoasta ja luomusta. (Sain muuten nuo tyhjät pullot kynttilänjaloiksi!)
Erikoisin juusto haisi! Ei tuoksunut, vaan HAISI ihan kamalalta. Mutta maku oli oikein hyvä. Siis nenä kiinni, juusto suuhun, nenä auki, ja makustelemaan tomakan oluen kanssa. Juusto on kypsytetty kuusen kuoren sisällä! Mieleen tuli välittömästi Asterix ja Obelix Korsikassa ja tarinan korsikalainen juusto, joka voimakkuudellaan räjäytti laivan!!!
Kiitos maistiaista Ines-konsulentille, joka osasi asiansa. Grazie, Ines.
Tänään pääsin sitten oman kotikadun viinitehtaan maistajaisiin. Adriana ja Luciano olivat jatkojalostamassa alueen omien rypäleitten mehua alakerran kellarissa. Nyt jo ihan viiniksi tunnettavissa. Itse viininkorjuuseen en tänä vuonna ehtinyt. Ne karpalot ja suppikset estivät tämän luonnonantimen keruun. Ei kaduta.
Sangovesea, trebbianoa, malvaasiaa, tokajia... sulassa sovussa. Kaikki tehdään käsin, eikä lisätä mitään tehdasmaisia lisäaineita. Siis luomua. Sain maistaa valkoista viiniä. Tulee hyvää. Sain maistaa punaista. Tulee oikein hyvää. Valmista nautittavaksi joulun alla. Kastanja-aikaan. Grazie Adriana e Luciano!
Sitten ajelin Tancia -vuoren retkipaikalle ...
... ulkoiluttamaan näitä Seija -systerin mielenkiinnon kohteita. Värit eivät ollenkaan vastaa todellisuutta, sillä aurinko paistoi etelämaisen kirkkaasti. Tuo kirjava on Puron Ruskaa.
Retkikohde on oikein huimalla paikalla. Toisella puolella näkyy Apenniinien selkärankaa ja toisella puolen Sabiinilaisvuoria. MUTTA että ihmiset osaavat olla tyrpeellisiä: heittävät roskat maahan ja rikkovat pullot pieniksi sirpaleiksi. YÄK, YÄK!!!

15 kommenttia:

 1. Noissa pulloissa on tosi kivat etiketit! Ja eikös se ole niin,että haisevat juustot aina tarkoittavat sitä,että maku on hyvä...
  Minuakin ärsyttävät roskaavat ihmiset;näen punaista joskus aamuisin täällä talon takana olevassa puístossa,kun vien koiraa aamupisulle.Roskia ja taas roskia heitetty maahan,vaikka roskiksia on ihan tarpeeksi siinä puistossa.

  VastaaPoista
 2. Oih, voih, kun tuli taas paljon kaikkea uutta ja kiinnostavaa (niinkuin tänään sekin, että lumihiutaleessa on AINA kuusi sakaraa ;-) )
  Ja nuo roskaavat ihmiset, että minä olen niille vihainen!

  VastaaPoista
 3. Jestas, mikä postaus. Meikä lähtee nyt oitis jääkaapille. Ja ajatella, että laivat räjäyttävä juusto on todella olemassa!

  VastaaPoista
 4. Roskat...arghhhhhhh! En sano muuta.Tai sanon sittenkin etta tama maa lahetti YK:n yleiskokoukseen vaatimuksen puhtaammasta maapallosta. Kunhan nyt itse ensin tekisivat oman osansa. Nimimerkilla kroonikkovaippoja merivedesta poiminut.

  Hienot pullot. Luomuviini maistuisikin, siinakin arghhhh talle maalle. Paikallisessa viinissa maistui viina ja jouti koko pullo viemariin.

  Ja juu, ihan hyva aamu on ollut, nama aiheet vain saivat hetkellisen arghhh-olon :).

  VastaaPoista
 5. Ensin kaikille yhteisesti: Roskaaminen on kumma ilmiö. Ja tuo pullojen rikomen alkaa ihan pikku nappulasta. Tuossa parvekkeen alla on jalkapallokenttä. Yhtenä päivänä pikku cannavarot yms sellaiset heittelivät lasipulloja ylimmältä katsojalehterilta kivitasanteelle. Pitivät sillä lailla 'hauskaa'. Mutta kyllä Suomessakin näkyy hylättyjä telkkareita, pesukoneita jne vaikkapa syrjäisen tien varressa.

  Yaelian: Pullot ja niiden etiketit ovat kauniita. Pullon muoto on sampanjapullon muotoinen, koska olut valmistetaan ns sampanjamenetelmällä. Eivät ole tavallisten markettien hyllyillä eikä ihan halpojakaan.

  Pikkusisko: Joo, itse olin jo n 50 v, kun opin tuon lumihiutaleen muodon ja sen, ettei ole kahta samanlaista hiutaletta! Mutta sinun jouluiset hämyheikkisi tonttulakkeineen on taas jotain ihan uutta. Heko, heko!

  Outi: Milläs herkuttelit? Se korsikalainen juusto oli laivan kajuutassa, ja kun merirosvojen pomo meni soihdun kanssa tutkimaan, mikä se kama haju oli, koko laiva räjähti! Ainahan merirosmoille niissä seikkailuissa huonosti käy!

  Pikkujutut: Kyllä täälläkin (ja Suomessakin) joskus pulloissa saa viiniä, jossa maistuu vaikka minkälaiset 'lisäaineet'. Siksipä ns talon viini on aina hyvä valinta.

  VastaaPoista
 6. Taitaa tulla hassu olo kun juo tuosta hassunnäköisestä olutpullosta, pitää pyytää että tuot niitä sitten kesätalkoisiin :)

  Ja hyi niitä sotkevia ihmisiä, itseäni kummastuttaa myös ilmiö että ratikassa voi räkiä HYI!

  VastaaPoista
 7. Olit rohkeampi, itse en pystynyt tuota pommijuustoa syomaan ollenkaan.

  Usein siivoilen retkipaikkojen ymparistoa ihan huvikseni. Ompahan sitten itsellani mukavampi olla retkella ja samoin seuraavilla kavijoilla. Kerran mopoilija heitti pahvinpalasen melkein jalkoihini. Poimin sen ylos ja vein sen takaisin omistajalleen sanoen hyvin kiltisti:"teilta putosi tama". Meni karju uros hiljaiseksi ja kaasutti tiehensa pahvinpala kainalossa. Ehka heitti sen maahan nurkan takana, ehka ei.

  VastaaPoista
 8. Valkoinen persilja: Taatusti tulee hassu olo, sillä oluessa on tuhdisti prosentteja. Ja kun juustossa on lisävoimia, olo hassunee...
  Minä olen semmoinen talkooihminen henkeen ja vereen, mutta olet oikeassa: elo-syyskuu kuluu taas varmaan SIELLÄ NIIN!

  Elena: Juusto oli hyvää. Pyykkipoika nenässä voisi olla hyvä varuste. Keuruulla on yksi varttuneempi fiksusti pukeutuva ja muutenkin hyvin säilyneen nainen, joka joka päivä kulkee silmät tarkkana ja poimii jokaisen pullon, minkä esim ojan pientareella näkee. Vie sitten vaikka yhdenkin loytyneen pullonkeräykseen. Tikkurilan asemalla lentokentän bussia odottaessani toisenlainen nainen keräsi roskiksista pulloa - kertakäyttöhanskat käsissään. Ilmeisesti nitä ainoita tienestejä hänellä! Täällähän ei pulloja/tölkkeja rahaa vastaan voikaan palauttaa. Tai en ainaskaan ole nähnyt.

  VastaaPoista
 9. Kyllä vaihtaisin , ainakin hetkeksi, suppiloitten keruun noihin maisemiin, lämpöön, juustoon ja kaikkeen; paitsi roskiin en vaihtaisi. Kyllä se on niin että jos juusto HAISEE , se on todella hyvän makuista.
  Eilen kerättiin kohmeisia vahveroita ja muutama kanttarelli. Kutomasi lärpäkkeet oliva tarpeen. Vaikka oli kumisaappaat ja villasukat, alkoi varpaita palella.

  VastaaPoista
 10. Seija-systeri: Vajaan parinkymmenen kilometrin päässä sinulla on lentokenttä! Täällä teitä odotellaan. Jopa nyt tänne ukkosen keskelle. Lupaan hommata kaikista haisevampia juustoja.

  VastaaPoista
 11. Pullot ja etiketit on nätit, luomuviini maistuu varmaan hyvälle. En ole semmoista ikinä maistanut.
  Minulle tuli heti mieleen tehdä pulloista tuikkulyhtyjä - pohja pois ja tuikku sisälle. Sinisen ja vihreän lasin läpi valo loistaa erittäin kauniisti. Punainen lasi ei ole tähän jutuun niin hyvä lainkaan.
  Roskaamisesta en tykkää - en yhtään
  Postauksesi oli tosi kiva.

  VastaaPoista
 12. aimarii: Mielestäni ns talon viini sopii AINA talon ruokaan. Ovat ainekset täällä yleensa aina ns lähiruokaa, siis samasta maasta kasvuaineksensa saaneita, siis yhteensopivia. Miten sinä poistat pulloista pohjan pois? Kiitos kehuista. Lämpöisiä ajatuksia sinne lumen keskelle!

  VastaaPoista
 13. Hyvin istuu neule raunoille. Cross-culture? ;-)
  Olen lähiruoan kannattaja, mutta viinin suhteen en sitä allekirjoita. Raparperiviini ei oikein toimi. Sori vaan suomalaiset tuottajat...

  VastaaPoista
 14. Linnea: Eivät nuo raunioita ole, vaan paikallisesta kivestä tehtyjä pöytiä ja penkkejä piknikkiä varten.

  Heko, heko! Italialaiset vieraat eivät oikein tykkää suomalaisista 'viineistä', mutta oluthan Suomessa on alkuperäistä ja erinomaista ja siitä nämä tuohisuut kyllä tykkäävät. Maassa maan tavalla.

  VastaaPoista
 15. Herkkuja:) Kaikki hyvät juustot haisee, pitää paikkaansa. Tähän asti olen pystynyt maistamaan ja syömäänkin kaikkia juustoja. Kuusamo savujuusto tekee minun kohdallani poikkeuksen, maistoin en kuitenkaan voinut syödä sitä pahan maun vuoksi. Se on ihan varmaan tuon italialaisen juuston suomalaisvastine hajun puolesta, maku on sitten toinen juttu.


  Tuo roskaaminen on ihan persiistä. Lasinsirut on tosi vaarallisia niin eläimille kuin ihmisille ja muut roskaat rumentavat ympäristöä. Edesmenneen Rocky-koiran tassuja tikattiin muutaman kerran lasinsirpaleiden vuoksi:(

  Aikas herkullisen värinen tuo ruska-bactus:)

  Sunnuntai-iltoja!

  VastaaPoista