lauantai 23. maaliskuuta 2024

Voi taivasAamukahvikävelyllä Los Cancajosissa näin tämän pienen värikkään kyltin. Näin, ihailin ja kävelin ohi. Toiseksi viimeisenä päivänä jalat vain vetivät kohti museota. Yhtään en arvannut, mihin päädyin.Päädyin taivaalle, avaruuteen, opastajana museon upea opas, Francesca.

Hän kertoi tähdistä, planeetoista, galakseista, maailman synnystä - kaikesta. Museossa oli pieniä soppeja, joissa keskityttiin aina johonkin aiheeseen perusteellisesti, kuvin ja erilaisin rakentein. Viimeisessä huoneessa sain valita kahdesta aikakapselista, jonka sisään sain mennä. Pää oli jo niin pyörällä, etten edes muista, kumman valitsin ja miksi! Huips sentään.


Plutolla voisi olla kevyt olo, sillä siellä painaisin vain 4,9 kiloa! Kävimme Francesca kanssa keskustelun, onko Pluto planeetta vai ei. Siitähän asiantuntijat ovat viime aikoina olleet eri mieltä. Me peukutimma Pluton puolesta. 


Laitan tämänkin tähän postauksen. Tosin en yhtään tiedä, toimiiko se... Ai miksi? No, kun en ole testannut - vielä.

Kiitos, Francesca, grazie. Spero che ci vediamo presto. Toivottavasti pääsen pian uudelleen, sillä museossa riittää ihmettelemistä moneksi kerraksi.

Museo korvasi osittain sen, ettei naapurin (astrofyysikko) lupaama vierailu hänen työpaikallaan Roque de Los Muchachosissa observatoriossa sääolosuhteiden takia toteutunut. Toisaalta, olisihan minulla ikäni puolesta pitänyt olla lääkärintodistus niin korkealle mennäkseni. No, seuraavalla kerralla. 

La Palmalla on mahdollista nähdä upea tähtitaivas ihan paljain silmin, koska valosaastetta on vähän. Ensimmäisellä matkallani saarelle makasin asuntomme katolla ja näin Linnunradan. Huikea näkymä. Englanniksi Milk way. Linnunrata sanana periytyy itämerensuomalaisten tarinaan heidän pyhän lintunsa, joutsenen matkaa taivaan yli Lintukotoon. Kun taas englannin kielinen sana periytyy kreikkalaiseen mytologiaan, Hera-jumalattaren maitoon.

Huimasti on tietämys maailman kaikkeudesta lisääntynyt. Eihän siitä ole kauan, kun maan uskottiin olevan lituska, ja kuinka maa on kaiken keskus. Inkvisition eteen joutui Galileo Galileikin, kun uskalsi sanoa, että maa kiertää aurinkoa eikä päin vastoin. Vaikea on käsittää kaikkea sitä, miten kaikki sai alkunsa n 13,5 miljardia vuotta sitten 


Ihan täpinöissäni olen nyt seurustellut tämän lehden ja Googlen kanssa. 


Museosta ostin tämän muistikirjan, johon olen alkanut suunnitella seuraavaa matkaa La Palmalle, minun saarelleni.


 

8 kommenttia:

 1. Kiitos, kun otit mukaan! Kuumatkailun aikakauden lapsena avaruus on aina kiehtonut ja muistan, kun näin Saturnuksen renkaat veljeni kaukoputkella, pakkasta oli rapiat parikymmentä eikä valosaasteesta tietoakaan. Hytisytti, pakkanen ja maailman ihmeellisyys.
  Kannattaa tosiaan mennä opaskierrokselle, oppii uutta ja saa enemmän irti kokemuksesta.
  helena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua avaruus tuntemattomana elementtinä kiehtoo suuresti. Googlen seurassa tulee vietettyä paljon aikaa, mutta live on aina live. Koska nyt tuli niin paljon uutta yhdellä kertaa, haluan museoon uudelleen.

   Poista
 2. Todella mielenkiintoista tietoa varmaan tuolla museossa,itsekin olisin tykännyt,joten kiitos virtuaalikierroksesta Ihana muuten tuo muistikirjan jansi,a mi.me guata mucho.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin tosiaan ihan haltioutunut koko museosta. Kuva on niin miromainen, oikeastaan lapsenomainen, että se poikkeaa kaikista aukuismaisista vastaavista.

   Poista
 3. Hieno paikka tuo museo. Seurasin tarkkaan retkeäsi siellä, sillä olen itsekin niin hurahtanut avaruuden ihmeisiin. Etsin aian lempitähteni, kun tuijottelen iltaisn taivaalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon jäi vielä kertomatta, enkä kaikkea kuulemaani edes muista. Ostin museosta myös puhallettava tähtitaivaan. Siitä lisää, kunhan saan jonkun pumppaamaan siihen ilman. Minun tähteni näkyy vain eteläisellä tähtitaivaalla, joten uusi ostos tulee tarpeeseen

   Poista
 4. Que maravilla!!! Ha sido un verdadero placer recibir tu visita en mi Museo! Tu entusiasmo y tu curiosidad son dignos de una niña!!! Y gracias también por tu preciosos comentarios!!! Tanto trabajo para realizar el museo es completamente compensado por visitantes como tú! Visto que han gustado mi logo y mis productos, pronto se podrán comprar desde la página web www.ojosalcielo.com.
  Gracias de todo corazón!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cara Francesca! Era veramente un grande esperieza a visitare sua museo. Si puo vedere che Lei ama il suo lavoro. Complimenti.

   Poista