perjantai 18. kesäkuuta 2021

Hyvä paha lisäaine

Viime postauksen hyttysten karkotusvempain on ollut viime päivien hittipuheenaihe. Itsekin olen tarkalla korvalla kuunnellut asiantuntijoiden lausuntoja vempaimessa käytettävästä tehoaineesta. Lainasin kirjastosta tutun kirjan, jollainen minulla on saapasmaan kirjahyllyssä, koska siellä saa olla kauppamatkoilla tarkkana siitä, millaisia tuoteselosteita kaupan tavaroissa on. Tosin joskus niin pienellä präntillä, että suurennuslasi olisi tarpeen. Mutta mitä pitempi lista, sitä varmemmin tuote jää minulta hyllyyn. Thermacellissä käytettävää ainetta, pralletriiniä ei kirjasta löydy. Onkohan se aivan uusi myrkky? Sen on hyväksynyt Suomen Tukes, ja sitä tutkii nyt myös EU:n ao taho. Odotellaan...

Kirja on hyvin mielenkiintoinen. Liikennevaloin siinä kerrotaan EU:n hyväksymistä lisäaineista E-koodeineen. Muutama vuosi sitten tutkin joidenkin käyttämieni ns kosmetiikkatuotteiden koodiston, ja täytyy myöntää, että parin käyttö loppui kokonaan. Samoin kaupan ruokahyllyjen tuoteselosteet kannattaa tutkia tarkoin, jos ei halua tietämättään myrkyttää itseään. Toisaalta, on myös hyviä lisäaineita, ne täytyy vain tietää. Kuitenkin kaiketinkin, kun itse laittaa ruoan alusta loppuun, eikä monia nuoruutta lupaavia kaunistusaineita hyllyilleen kerää, homma on ihan hanskassa.


Thermacellin tehoaineen käyttö on kriitikoiden mukaan luonnon moninaisuuden vaaratekijä. No, minäpä lähdin pyöräretkelle tutkimaan tienpenkkojen kasvillisuuden moninaisuutta. Olen aina näin juhannuksen aikaan ajanut yhden reitin hakien maljakkoon päivänkakkaroita. Tällä kertaa en löytänyt yhtään kakkaraa. Oli joko tasaiseksi ajettuja nurmikkoalueita tai sitten noita lupiineja. Ajelin myös matalahkon vesialueen ohi. Kohta joko lahti on ummessa, koska siihen valuu asutuksen peltojen hoitoaineita. 

Kaikkea tätä olen nyt pyöritellyt mielessäni thermacellia katsoessani. Aion edelleen käyttää sitä, mutta en uimarannalla ennen kuin saan enemmän tietoa pralletriinista.


Onneksi näin matkallani myös muutakin. Lokin poikaset opettelivat uimista emolinnun rääkyessä varoitushuutoja valotolpan päällä. Kun menin lähemmäksi, lokki aloitti pelotuslennot yläpuolellani. Ymmärsin yskän! Lopulta löysin myös kaipaamiani päivänkakkaroita. Joskohan niitä löytyy sitten juhannuksena. Kaipaan muutenkin lapsuuteni kesien kukkaloistoa. Silloin luonto piti huolta omasta monimuotoisuudesta. 

6 kommenttia:

 1. Minäkin meinasin kyseisen laitteen ostaa, mutta jätin nyt sitten kaupanhyllylle. Lotraan siitä edestä turkkilaista eudegolonea, joka on niin ytyä tavaraa, että hyttysetkin pysyy loitolla. 😆 Näillä helteillä ei kyllä hyttysiä enää kaipaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minä aion poimia mustikoita, ja koska se olisi tuskaa hyttysten takia, aion käyttää tuota vempainta. Viime kesänä se pelasti poimisen. Eikä mustikkamailla ole kukkivia kukkia tai mehiläisiä tms pörriäisiä. Tuo sinun turkkilainen juttusi kuulostaa mielenkiintoiselta. Mitä siinä on?

   Poista
 2. Hyvä kirja varmaan olla olemassa. Minä tarkistan myös kaikki ainesluettelot, tosin ne ovat aina niin pientä printtiä, mutta kaupassa otan kuvan kännyllä ,ja sitten sen voi suurentaa niin että sen voi helposti lukea.Ihanat päivänkakkarat:) Täällä kukkivat keltaiset kruunukakkarat keväällä. Hyvää viikonloppua Lissu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja on tosi hyödyllinen, jos haluaa edes hieman tietää, mitä ostaa. Meikkaaminen on nyt loppunut lähes tyystin, sillä esimerkiski ripsivärit sisältävät yhtä ja toista punaista (kirjan liikennevalojen mukaan). Tykkään perinteisistä kukkakedoista päivänkakkaroineen, kissan- ja harakankelloineen jne. Hyvää viikonloppua sinnekin, Jael.

   Poista
 3. Tuoteselosteen minäkin luen - yleensä aina. Thermacellistä lukenut vain, mitä mainoslehtiset siitä kirjoittavat.
  Nyt on itikat ilmestyneet myös tänne. Huomasin, kun kävin illalla kuvaamassa kukkasia. Toistaiseksi olen pärjännyt niiden kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täkäläisset itikat ovat jollain lailla muuttuneet 'äänettömiksi', sillä ne eivät enää inise, mutta piston kyllä tuntee. Jospas nämä helteet väsyttäisivät niiden (naaraiden)verenetsintävaistoja.

   Poista