keskiviikko 24. maaliskuuta 2021

Pääsiäisen alla

Hyasintti on yksi suosikeistani -joulun aikaan. Nyt ihastuin kaupassa pääsiäismäiseen väriin. Keltainen edustaa aurinkoa ja aurinko saa aikaan ihmeitä koko luonnossa. Eilen oli kevään - ja koko alkuvuoden - lämpimin päivä, Keuruullakin +9 astetta. Lumipinkat kutistuvat vauhdilla, ja ehkäpä vanha sanonta ehtii toteutua: maaliskuu maata näyttää. Kyllähän Lounais-Suomessa pellot jo vihertävät, mutta pohjoisessa satoi eilen lisää lunta. Pitkä maa.

Kävin kalalla (kaupassa), kotituomisena hieman yli kahden kilon painoinen (kotimainen) kirjolohi. Ainekset moneen, moneen keittoon, sillä mielestäni lohikeitto kuuluu keittiön aateliin. 

Jotta minulle ei alkaisi kasvaa kidukset, välillä täytyy kokata jotain muutakin. Tämä Jaelin blogista löytämäni ohje tulee varmaan yhdeksi suosikikseni. Se on helppo ja tulos herkullinen.


Montalbano - päivitystä. Ex-komissario on päässyt pois sairaalasta, sillä onhan hänkin vain ihminen ja korona vei miehen heikkoon kuntoon. Onneksi on Lolita kotona, siis Luisa Ranieri, Luca Zingarettin vaimo. Epäselvääkö, niin kuin korona-tiedotus? No, Luisa on saapasmaan ihailluimpia näyttelijöitä, joka tähdittää uutta poliisisarjaa Lolita Loboscona. Sisäpiiritietona sain kuulla, että sarja on todella hyvin tehty, joten sitä Suomeen odotellessa täytyy tyytyä youtuben tietoantiin. Löysin mm Domenica in ohjelman haastattelun 21.02.2021. Suosittelen. Mitähän Montalbano (Zingaretti) - Lolita (Ranieri) ruokapöydässä keskustellaan?

Lopuksi, näin pääsiäisen alla, paljastan edellisen postauksen valinnan: mämmi vai tiramisu. No, mämmi tietysti! Mutta voisin vaikka lyödä vetoa, ettei sitä ruokaa Montalbano-Lolita -perheen pääsiäisherkkuihin kuulu!

Valoisaa pääsiäistä. Tiedättekös muuten, miten pääsiäisen aika lasketaan?

8 kommenttia:

 1. Hyvissä ajoin varaudut pääsiäisen kukkiin ja ruokiin. Itse asiassa ajattelin itsekin tässä muuan päivä lähteä pilkille, jospa saisi ahvenkeiton tarpeet.
  Veikaksin kyllä sinun valinnaksesi tiramisun. Meni siis väärin. Kyllä minä mämmistä tykkään, vaniljajäden kanssa.
  Juu, tiedän kyllä milloin kulloinkin on pääsiäinen, vanha tapa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, kukat tuo pääsiäismielen, siis kevään. Kyllä mullekin ahvenkeitto maistuisi. Täytyy odotella kesää ja pikkuveljen suosiota. Tiramisusta söin joulun aikaan itseni vähäksi aikaa irti. Nyt on mämmin aika, eikä sitä kyllä tule ahmittua liikaa.

   Poista
 2. Onpa kaunis hyasintti, en olekaan tainnut nähdä tuollaista keltaista versiota.
  Kiva että tykkäsit, noihin väärinpäin bataatteihin jää koukkuun,minä ainakin. Ja nam, kirjolohta, herkkua:)
  Voisin kyllä syödä hieman mämmiä,mutta taitaisin valita kuitenkin tiramisun...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkia saa nykyään kaiken värisinä, ja tuo keltainen on niin pääsiäisen tuntuinen. Sinulla on usein maukkaita ruokaohjeita. Mämmiä syön kerralla vain vähän, on se sen verran täyttävää.

   Poista
 3. Niin ihana hyasintin tuoksu, vaan kun ei pää kestä sitä ollenkaan. Onneksi on muita keltaisia tuoksuttomia kukkia.
  Hyvä kun muistutit bataatista, käyn heti laittamassa kauppalistaan. Meillä syödään bataattia tänä pääsiäisenä, niin herkullinen ja helppo noin valmistaa.
  Vai joutui Montalbano sairaalaan. Ei meillä, sillä katson kolme kuukautta vanhoja nauhotuksia. 😆

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi kukissa on valinnan varaa! Bataattikeittokin maistuu tässä huushollissa, mutta tuo uuniruoka on niin vaivatonta valmistaa. Siis Zingaretti joutui sairaalaan, Salvohan on muuten telakalla.

   Poista
 4. Tuo pääsiäisen laskukaava kuulostaa "pakanalliselta": otetaan kevätpäiväntasauksen jälkeisen täysikuun jälkeinen sunnuntai..

  Vai iski korona Zingarettiinkin. Onpas hänellä kaunis vaimo, muistuttaa hieman kokki Nigella Lawsonia.

  Perunapihvi ohje vaikuttaa hyvältä, bataatti on turhan makea suuhuni, vaikka olen yrittänyt totutella.

  Monta kertaa olen sortunut ostamaan punaisen hyasintin sipuleita, aina niistä tulee pinkkejä. Ulkona kivoja, mutta sisällä ei pää kestä hajusinttiä.
  helena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääsiäinen on yksi perityistä historiallisista asioista, niin kuin moni muukin allakka-asia. Joo, Zingaretti joutui sairaalaan, niin kuin moni muukin saapasmaalainen. Tauti jyllää siellä taas oikein kunnolla. Pidän peukkuja!!!!Luisa Ranieri on todella, todella kaunis ja filmaattinen nainen. Ulkonäkö muistuttaa kyllä tuota kuuluisaa kokkia, mutta muuten luulen heidän olevan 'erilaisia'. Jaelin blogista löytyy herkkuja moneen makuun. Koulitut sipulit perivät varmaan monenvärisiä geenejä. Mikähän mahtaa olla se alkuperäisin lajike?

   Poista