tiistai 27. lokakuuta 2020

Sitä ja tätä

Ilmakuivatetut tomaatit ovat suurta herkkuani. Tai siis yksi ainesosa herkullisiin ruokiin. Ja mieluiten ihan ilman öljyssä lillumista. Siis kuivina. Vielä on vähän saapasmaan tuliaisina saatuja. 

Upean makuinen jauhelihakastike - ragu - syntyy nykyisin seuraavasti: 

- kattilaan Muttin kirsikkatomaatteja Sokkarilta hautumaan laakerilehden, liperin, suolan ja pippurin kera 

- jauheliha paistetaan pieniksi muruiksi ILMAN suolaa, maustetaan salvialla ja lisätään tomaatteihin

- pannulla muhitetaan ilmakuivatteuja tomaattikuutioita, sipulia, porkkanaa ja sieniä, maustetaan suolalla, peperoncinolla ja pippurilla ja lisätään tomaatti-lihamössöön

- haudutetaan pikku lämmöllä vähintään tunti, mieluiten monta, lisätään vettä tarpeen mukaan, maistellaan usein

- keitetään tagliatellet, yhdistetään ne  kastikkeeseen ja raastetaan päälle RUNSAASTI parmesania/pecorinoa/grana padanaa

- viedään tyytyväinen vatsa sohvalle lepäämään ja otetaan kaveriksi hyvä kirja ...

... tai mukavia maisemia, joissa viisi vuotta sitten juhlittiin YKta.

Koska marjastus ja sienestys odottelevat nyt ensi vuotta, tilalle ovat tulleet kirjat. Viimeisimmässä pinossa ovat olleet venäläisen salapoliisikirjailija Alexandra Marininan tiiliskiven paksuiset teokset. Nyt alkaa olla aika vaihtaa tekijää, sillä vaikka kirjat ovat hyvin kirjoitettuja ja jännittäviä, venäläinen tapa kertoa asiat niin  perusteellisesti alkoi puuduttaa, ja varsinkin henkilörunsaus monine nimineen ja lempinimineen pudotti minut usein kärryiltä. Viimeksi luetun kirjan kohdalla keksin uuden tavan lukea: Ensin luin muutaman kymmenen sivua kirjan alusta, sitten luin kirjan lopusta saadakseni selville, kuka monista henkilöistä oli itse rikollinen. Sitten palasin alkupuolelle ja luin taas niin pitkälle kuin pääsin ilman kärryiltä putoamatta. Sitten palasin taas loppupuolelle apua etsimään jne jne, kunnes kaikki 525 sivua oli edestakaisin luettu. Nyt riittää sen sortin lukeminen.

Seuraavaksi odottaa Outi Pakkasen kirjat. Häneen päädyin siksi, että hän viime viikolla olleessa TV-ohjelmassa kertoi olevansa Montalbano-fani. Saa nähdä, onko hän saanut vaikutteita Camillerilta.

8 kommenttia:

 1. Nam:) Minä taas tykkään käyttää kuivattuja tomaatteja tahnaan, jota teen. Mutta kyllä lisään aina pari kun teen tomaattikastiketta. Hyvää lokakuun loppua Lissu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nam tuo sinunkinkin tapasi käyttää kuivattuja tomaatteja. Mukavaa loppukuuta, Jael!

   Poista
 2. Ehkä olet keittiöihme, kun sinulta syntyy tämmöisiä herkkuja pöytään?
  On todella semmoinen aika, ettei ulkotyöt on jo vähemmällä. Syksy on minullekin siirtymistä käsitöille ja kirjojen pariin. Vasta eilen kävin syksyn eka kerran kirjastossa ja tänään ostamassa paksua lankaa keittiömaton virkkaamiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tosiaan tykkään kokkailla, saapasmaan tyyliin! Jep, ulkotyöt rajoittuu vain avantoon ja kävelyyn. Aloitin äsken tuon Pakkasen kirjan ja kylläpä olikin erilainen kuin venäläiset jutut! Katsotaan, luenko samaa sorttia muita kirjoja. Nyt astioita tiskaamaan, sillä haluan herätä aina puhtaaseen keittiöön.

   Poista
  2. Hei Lissu!
   Kyllähän jauhelihakastike on herkkua. Maku sen kuin paranee kun sen lämmittää. Kannattaa tehdä paljon kerralla, sillä se sopii erinomaisesti pakastettavaksi. Siitä voi tekaista nopeasti sitten joku päivä lasagnen tai risoton.

   Minäkin ostin melkein 500 sivuisen kirjan, Martin Hägglundin "Vårt enda liv : sekulär tro och andlig frihet". Hägglung asuu New Yorkissa. Hän on 43-vuotias ruotsalainen filosofi ja professori Yalen yliopistossa. Hän kirjoittaa myös New York Times lehdessä säännöllisesti. Hänestä on tullut erittäin kuulusia USA:ssa.

   Satuin eräs päivä lankasivuille ja siellä oli niin ihania kauniinvärisiä lankoja, joten alkoi sormet syyhyämään. Näillä käsillä ei kyllä enää pysty kutomaan.
   Hyvää syksyn jatkoa!

   Poista
  3. Ragu on erinomaista myös uunipaprikoitten täytteenä. Nam. Lukeminen on yksi parhaista tapoja seikkailla nyt, kun ei oikein mihinkään voi matkustaa. Lankoja minulla on moniin sukkiin. Niitä olen nyt kutonut ihan varastoon asti. Hyvää jatkoa, Donna. Ole varovainen!

   Poista
 3. Täällä oli testattu tomaatteja eikä voittaja ollutkaan Mutti kuten olin aina luullut vaan Oro di Parma, Muttista löytyi jopa jonkun verran torjunta-aineita vai mitä on Pestizide suomeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta, olisi kyllä ihme, jos saapasmaasta löytyisi täysin puhtaita elintarvikkeita. Taitavat olla kilpailijoita, koska molemmat ovat Parmasta. Täytyypä katsella, onko tuota Parman Kultaa meidän kaupoissa.

   Poista