sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Voimaa

Tykkään keitoista. Tässä yksi suosikeistani näin talviaikaan, toskanalainen vihannekeitto pohja-ajatuksena. Parasta sen tekemisessä on, että siihen voi laittaa (lähes) kaikkea, mitä kaapista löytyy. Tässä on tummia ja vaaleita papuja, linssejä, esikypsytettyjä ohrasuurimoita, sipuleita, porkkanaa, varsiselleriä, lanttua, tomaatteja, suolaa, pippuria, rosmariinia ja timjamia. Vettä tarpeen mukaan. Muhitetaan useampi tunti. Keittoon voisi laitta myös (liotettuja) herneitä, kuivia pikkupastoja jne jne. Päälle juustoraastetta.

Papuja täytyy liottaa vähintään 12 tuntia, liotusvettä ei käytetä. Papuja (varsinkin tummia) voi myös rikastaa eli aktivoida, mikä helpottaa  niiden kypsyttämistä. Pavuthan voivat aiheuttaa puolivillaisina vatsavaivoja. Googlesta löytyy lisää ohjetta. Muuten, saapasmaassa vapun aikoihin nautiskellaan uusista, tuoreista pavuista RAAKOINA pecorino-juuston kera, enkä ainakaan minä ole niistä vatsavaivoja saanut. Namskis!

Linssit olen löytänyt vasta viime vuosina. Keuruulla joka ruokakaupassa ei niitä ole myynnissä. Onneksi Sokkari ja K-kauppa pelastavat.

Tomaatit tässä keitossa olivat tuoreita, jo vähän nahistuneita. Parhaat tomaatit ovat purkissa olevat minitomaatit. Minun mielestäni.

Keitto vain paranee uudelleen lämmitettynä, joten sitä kannattaa valmistaa kerralla kunnon satsi.

Kielot ovat Ranskan vappukukkia. Näiden viime keväänä (Keuruulta) poimimieni kielojen  mukana lähetän myötätuntoisia ajatuksia tämän päivän kulkueisiin sinne Ranskan maalle. Uskontojen ja politiikan nimissä tehdään hirmuisia tekoja. On kautta historian tehty. Valitettavasti.

17 kommenttia:

 1. Mina tein eilen linssikeittoa. Vahan bataatin ja kesakurpitsian paloja siihen tuli myos. paamausteiksi tuli jeera ja selleri. Nam!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeera on minulle ihan outo mauste. Täytyypä googlata. Kesäisin käytän paljon kesäkurpitsaa, talvisin lisäiseln myös erilaisia kaaleja. Mitä nyt sattuu kaapissa olemaan.

   Poista
  2. Jeera = cumino italiaksi
   Nimimerkki Besserwisser

   Poista
  3. juustokumina. Siskoni ksanoo varpaanvalimausteeksi kun siina on aika yty haju!

   Poista
  4. Googlailin, ja italian kuminahan se on, siis ei se kumina, jonka me suomalaiset tunnemme. Vai varpaanvälimauste! Ei oikein houkuta. Mutta googlen mukaan öljyssä kypsyttely auttaa. Taidan tyytyä meiramiin, jonka unohdin tuosta omasta maustelistastani,

   Poista
 2. Mikään ei lämmitä kylmänä talvipäivänä paremmin kuin lautasellinen soppaa, paitsi ehkä toinen lautasellinen..
  helena

  VastaaPoista
 3. Sopat on minunkin lempiruolkiani. Papuja, kikherneitä ja linssejä syön päivittäin jossain muodossa. Ruotsissa on erittäin paljon valinnanvaraa. ICA, Ruotsin suurin ruokatavaraketju myy erittäin hyviä vaalmiiksi keitettyjä isoja valkoisia papuja, kikherneitä ja linssejä ja halpojakin ne ovat. niistä lamistuu soppa ja salaatti nopeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. (Yritänpä taas vastata tähän kommenttiisi. Aikaisemmin en onnistunut.) Kaikki hernekasvien sukuun kuuluvat ovat oivallisia proteiinien lähteitä. olen nyt pikkuisen vähentänyt punaisen lihan syöntiä. Kokeilen, mitä nivelet sanovat. Purkitettuja juttuja käytän mahdollisimman vähän (poikkeuksena nuo minitomaatit), valitsen mieluummin kuivatut tai pakastetut tuotteet. Täällä Keuruulla valikoima on aika pieni, mutta onneksi tuo Jyväskylä on aika lähellä.

   Poista
 4. Ruotsissa ei olekaan enää juuri peltipurkkiin pakattuja tuotteita.Tomaattituotteetkin myydän Tetra Pack -pakkauksissa. Pavut, linssit ja kikherneetkin on erikoisissa Tetra Pack -pakkauksissa. Tetra Pack on alunperin ruotsalainen keksintö.

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Tetra_Pak

  http://www.tetrapak.com/fi

  http://static.mathem.se/shared/images/products/large/vita-bonor-stora-380g-ica.jpg


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi hyvä tavaton tätä sinun tietomäärääsi! Ihmis-google. God fortsättning på kvällen!

   Poista
 5. Linssikeitto on hyvää:) Eilen viimeksi söin sellaista Cofixissa,jossa täyttävä kupillinen päivän keittoa maksaa hieman yli euron,kuten ketjun paikkojen kaikki muutkin tuotteet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa edullisia annoksia. Cofix? En ole ennen moisesta ketjusta kuullutkaan. Täytyy taas googlata.

   Poista
 6. Keitot maistuu minulle myös. Suosikkini on tällä hetkellä kanakeitto, kesäisin kalakeitto. Sopivasti väliin sienikeittoja.
  Keitot teen alusta alkaen itse, juurekset tuoreita, ei
  pakasteita. Linsseihinkin olen tutustunut, joskus käytän, ei kovin usein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalakeitto maistuu AINA, ja äitini keitto on huippua. Matikkakeitosta unelmoin tällä erää. Tuoreena tietenkin mahdollisimman paljon, mutta tuo vatsiselleri myydään niin isona annoksena, että osan siitä pilkon valmiiksi pakkaseen, samoin lantut ja porkkanat. Linssi-papukeitto porisee taas...

   Poista